eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Anatomie ginecologica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » anatomie ginecologica

Uterul


Uterul
Uterul are corpul format din pereti musculari grosi, captusiti la interior cu epiteliu cilindric (endometru) si este conectat la cervix sau gat. Este fixat de ligamentele utero-sacrale. Este invelit de peritoneu, care formeaza un fald situat intre uter si rect, numit punga rectoginala (a lui Douglas). Faldul peritoneului care contine trompele uterine este cunoscut sub numele de ligamentul larg. Dimensiunea uterului este descrisa, prin conventie, in atie cu dimensiunile pe care le poate lua in diferite stadii ale unei sarcini normale. Deoarece acesta este un criteriu riabil, dimensiunile urmatoare au doar un caracter orientativ: fara sarcina -dimensiunea unei prune; la 6 saptamani -a unui ou de gaina; la 8 saptamani -a unei mandarine; la 10 saptamani -a unei portocale; la 14 saptamani -ocupa tot pelvisul.
La majoritatea femeilor uterul este in anteroversie, adica axul lung este orientat inainte, iar cervixul priveste spre inapoi. Corpul este deci flectat inainte pe cervix -anteflexie. Un astfel de uter poate fi palpat prin metoda bimanuala (cu exceptia unei femei obeze sau incordate).In 20% din cazuri, uterul este in retroversie si retroflexie (p. 6).
Cauta: pozitia uterului (important de stiut pentru diverse proceduri practice); mobilitatea (in special daca este in retroversie); dimensiunea; sensibilitatea (p. 24 & p. 50).

Categoriile sunt formate din trompele uterine (fallopiene), ore si tesutul conjunctiv asociat (parametrele). Pot fi palpate prin metoda bimanuala in fundurile de sac laterale ale ginului, si daca sunt normale nu se simt. Orele au dimensiunea unei boabe de strugure mai mare, si se pot gasi in punga rectoginala.


Cauta: formatiuni (p. 42), sensibilitate (p. 50).



Galerie de imagini si poze medicale: uterul


imagine cu uterulimagine cu uterul imagini uterulimagini/poza uterul


Alte materiale medicale despre: Anatomie ginecologica

Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]
Endometrita. Exista o bariera (pH-ul acid vaginal si mucusul cervical) ce impiedica aparitia unei infectii uterine. in momentul cand bariera se rupe, [...]
Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre anatomie ginecologica

    Alte sectiuni
    Aparatul digestiv
    Anatomia inimii
    Aparatul cardiovascular
    Creierul
    Anatomie ginecologica
    Patologia traheo bronsica
    Patologia esaofagiana
    Patologia cervicala
    Anatomia urechii
    Membrul inferior
    Membrul superior
    Coloana vertebrala
    Sistemul muscular
    Craniul
    Aparatul renal
    Sangele
    Sistemul nervos
    Sistemul osos


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile