Trichomonaza intestinala este determinata de prezenta in catatea intestinala a parazitului Tricliomonas hoininis (Tricliomonas inlestinalis). Habilatusul obisnuit, al acestui parazit este in cec, dar atunci cind parazitii sint in cantitate mare ei pol parazita tot lungul colonului, precum si sporadic intestinul subtire si chiar si caile bilare.
Parazitul masoara in medie 12 microni pe 8 microni. Are o infatisare p i r i f o r m a, atenuat spre partea poslerioara. Corpul prezinta insa o mare plasticitate, putindu-si modifica usor forma in cursul deplasarilor lui si revenind apoi la forma caracteristica. Atunci cind este foarte activ, in scaunele diareice, poate fi observat miseindu-se cu repeziciune printre elemente urate inconjuratoare si modifieindu-si infatisarea prin subfierea corpului si in portiunea anterioara, ceea ce il face sa dena fuzil'orm cu partea mediana ingrosata.
Prezinta un nucleu mare anterior si, fot anterior (deasupra nucleului), un grup de b 1 e 1" a r o p 1 a sti, din care ies 2, 4 sau 5 flagel i anteriori si un flagel recurent., care mergind pe sub periplast
il ridica si determina formarea unei membrane ondulante in lungul corpului ; arazitului si apoi se continua sau nu ca un flagel liber posterior. Mai poseda, in plus, si o formatie axiala rigida care ii constituie ca un schelet axial, denumit a x o s l i 1 u 1. Acesta iese ca un rf ascutit prin extremitatea poslerioara a flagelatului.
Se hraneste cu elemente urate pe care Ic introduce in protoplasma, fie prinlr-o deschidere bucala mica, situatii anterior, ventral, denumita c i l o s f o in, fie pe cale pseudopod ia la ca amibele. S-a mai presupus, in genul Tricliomonas, posibilitatea unei digestii externe, realizata prin emiterea de fermenti in afara, care. modifica si solva clementele urate dimprejur, pentru a putea Li apoi introduse pe cale osmotica in corpul parazitului, fermenti care ar putea juca un rol nociv si asupra peretelui intestinal al gazdei prin rolul lor irifativ.
Holul palo I comprimate x3/zi, ceea ce inseamna o doza dubla, fata de arca mentionata mai sus. Personal, consider ca aceasta doza este prea ridicata si ca - prelungita peste 10 zile
ar putea favoriza aparitia unor fenomene secundare nedorite. Este de preferat, in cazuri rebele la tratament, sa se repete, dupa o pauza de 10 zile, un al doilea ciclu de 10 zile, cu aceeasi doza mai redusa, adica, 2 comprimate x3/zi, la adult. Produsul poate li administrat si in amibiaza intestinala ca amibicid de contact.
De asemenea, actioneaza si impotriva a numeroase bacterii care pot exacerba agresitatea amibelor si dintre care. unele pot fi implicate si in etiologia manifestarilor diareice, in cursul carora am putea lua cunostinta de existenta parazitului Trichomouas hoininis.
Metronidazolul si tinidazolulIn trichomonaza intestinala, rezultate foarte bune pot fi obtinute si cu melronidazol, in aceleasi doze in care acest produs este utilizat si in tratamentul giardiozei.
Nu am utilizat inca si tinidazolul (Fnsigyn) in trichomonaza intestinala, dar cred ca se pot obtine rezultate asemanatoare cu acelea obtinute in giardioza.