eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Anorexia nervoasa


Anorexia nervoasa
SIMPTOME


a scadere semnificativa in greutate.

a teama de a nu se ingrasa, chiar in stare de emaciere.


a diete si gimnastica excesiva.

a imagine distorsionata asupra propriului corp.
a preocupare anormala pentru mancare, ca de exemplu numaratul tuturor caloriilor sau studierea obsesiva a cartilor de bucate.
a constipatie.


a piele uscata, galbejita.

a accentuarea parului de pe fata si de pe corp; caderea partiala a parului de pe cap.


a suprimarea menstrelor.

a inhibarea dorintei sexuale.
a maini si picioare reci la o temperatura a camerei normala.
a insomnie cronica; o crestere sau descrestere inexplicabila a nivelului de energie.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a copilul sau adolescentul dumneavoastra este obsedat de regimurile de slabire si continua sa se simta gras, chiar dupa o pierdere importanta in greutate.
a copilul dumneavoastra consuma in mod cronic laxative, diuretice, vomitive sau pastile de slabit.
a copilul dumneavoastra face gimnastica excesiv, pentru a slabi.
a copilul dumneavoastra este preocupat de mancare, calorii si prepararea hranei.
Anorexia nervoasa este o tulburare de comportament alimentar, centrata pe teama coplesitoare de a nu se ingrasa. Rezultatul acestei temeri nefondate este auto-infometarea si pierderea importanta in greutate; in afara emacierii, subalimen-tatia poate provoca dezechilibre hormonale, anemie, nergularitati ale batailor inimii, fragilitate osoasa si multe alle probleme.
De obicei, afectiunea survine in primii ani ai adolescentei si la varsta tanara, insa se poate instala si mai tarziu. Aproximati90% dintre suferinzi sunt de sex feminin; aproximati1% dintre femeile americane sunt afectate. Anorexia este periculoasa, iar asistenta de specialitate trebuie solicitata precoce. Tratamentul prompt va impiedica de obicei evolutia in continuare a bolii, insa unele cazuri, sunt foarte rezistente la tratament si pot necesita spitalizare. Pana la 15% dintre bolnavii anorexici decedeaza din cauza complicatiilor.
Desi se focalizeaza pe alimente, anorexia este o boala a mintii. Deseori, incepe printr-o dorinta, relatinormala, de a pierde cateva kilograme. insa, dat fiind ca tinerea unui regim usureaza numai temporar problemele psihologice de fond, aceasta dorinta devine curand obsedanta; consumul de hrana este treptat redus la minimum, pana aproape de eliminarea hranirii. Victima devine obsedata de imaginea sa corporala si, frecvent, se vede grasa, chiar daca realitatea este opusul. In mod ironic, ea transforma prepararea si consumul hranei intr-un ritual. Devine fascinata de retete si gatit, totusi ea insasi nu mananca nimic, in special in prezenta altor persoane. Poate alterna perioadele de subalimentatie cu cele de supraalimen-tatie si purgatie {vezi Bulimia), in special atunci cand incearca sa revina la obiceiurile alimentare normale. Aproximatijumatate dintre pacientii anorexici devin la un moment dat bulimici. Ano-rexicii fac in general partedin familii cu standarde ridicate ale performantei si sunt adeseori persoane perfectioniste si obsedate de rezultate in multe aspecte ale vietii lor, in special la scoala. Focalizarea intensa asupra ideii de a ramane supli este adeseori insotita de negare: tipic, persoanele anorexice refuza sa admita existenta unei probleme si se infurie sau intra in defensiva cand cei din jur isi exprima ingrijorarea.

CAUZE
Chiar daca unele studii arata ca genele pot juca un rol predispozant in anorexie, majoritatea cercetatorilor considera ca factorii psihologici sunt cheia. Anorexicii tind sa aiba un respect de sine scazut si au sentimentul ca nu merita sa fie iubiti. In adolescenta, astfel de sentimente pot fi exacerbate de modificarile din sfera sexuala, mesajele culturale ce glorifica supletea si presiunile sau tensiunile din interiorul familiei. Abstinenta extrema de la mancare poate reprezenta modul in care persoana anorexica incearca sa exercite un control asupra propriei vieti - nu numai prin modelarea aspectului exterior, ci si prin intarzierea maturizarii si a dezvoltarii sexuale.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Desi exista unele procedee de depistare - precum testul atitudinii fata de alimentatie (EAT -Eating Attitude Test) - ce pot contribui la identificarea anorexicilor potentiali, indicatorul predominant este emacierea fara nici o cauza fizica evidenta in afara de abstinenta. Sangele si urina trebuie analizate amanuntit, pentru a exclude alte cauze posibile ale scaderii in greutate si, mai important, pentru a decela dezechilibrele hormonale si nivelurile scazute ale unor importante substante nutritive, ca potasiul, zincul si acizii grasi. Deficitul de zinc - frecvent la anorexici, in special la cei vegetarieni - poate afecta multe dintre procesele biochimice ale organismului, intarziind cresterea si dezvoltarea sexuala si in cele din urma favorizand si anorexia in sine. Deoarece dezechilibrele hormonale si nutritionale extreme pot conduce la deces, monitorizarea frecventa este esentiala.

TRATAMENT
Psihoterapia, supravegherea medicala regulata si consilierea nutritionala ar trebui sa faca parte din orice program de tratament al anorexiei. Este importanta cooperarea stransa intre toti profesionistii din domeniul sanatatii ce sunt implicati. Toti acesti profesionisti trebuie sa aiba o experienta specifica in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar.
MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul anorexiei variaza, in functie de stadiul in care aceasta este recunoscuta si de dorinta pacientului de a coopera. Daca pacientul a pierdut mai mult de 25% din greutatea corporala, este de obicei necesara spitalizarea.

ATENTIE
Daca sunteti parintele sau prietenul unei persoane ce se confrunta cu anorexia, evitati sa faceti comentarii despre mancare, greutate, aspectul exterior sau performantele scolare, decat daca vi se cere parerea. Aratati-i ca o pretuiti, pe ea si pe altii, pentru calitatile lor interioare, f precum altruismul si receptivitatea.
Tratamentul este focalizat in principal pe psihoterapia individuala, pentru a descoperi problemele emotionale si dificultatile interpersonale ce pot sta la baza aparitiei afectiunii. De asemenea, terapia familiala este importanta daca pacientul locuieste cu familia, iar terapia comportamentala poate contribui la schimbarea obiceiuri lor daunatoare. Pe langa acestea, trebuie silita o tinta terapeutica - un anumit interval in care sa se afle greutatea - si sunt foarte importante educatia nutritionala permanenta si supravegherea medicala. Suplimentele de sulfat de zinc vor redresa un eventual deficit de zinc. Deseori, mai sunt prescrise si alte suplimente nutritionale, stimulatoare ale apetitului, antidepresive si anxiolitice.
MEDICINA ALTERNATIVA
Terapiile alterantive pot ameliora unele dintre simptomele anorexiei si pot reprezenta adjuvante utile la tratamentele ce se adreseaza cauzelor nutritionale si emotionale ale aceste afectiuni.
FITOTERAPIA
"Anxietatea", pentru te cu efect calmant. Pentru relaxarea musculaturii stomacului, incercati gentiana (Gentiana lulea) sau orice alt digestiamar; faceti un ceai turnand apa clocotita peste 1-3 Igt. de te uscate sau o mana de te proaspete. Lasati sa infuzeze 10-l5 minute. Beti cate o ceasca mica de 3-4 ori pe zi.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Yoga, t'ai chi, dansul si inotul se numara printre tehnicile de gimnastica sau de relaxare ce pot reduce anxietatea si creste constiinta asupra propriului corp.
Biofeedback-ul EEG poale contribui la aducerea sub control a anxietatii si a obiceiurilor alimentare. Hipnoterapia poate fi de asemenea utila in explorarea problemelor emotionale de fond.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Lipsa poftei de mancare. Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrelele, anasonul, angelica, anghinarea, busuiocul, cervana, cimbrisorul, cic [...]
Majoritatea anorexicilor si bulimicilor sint femei. Femeile sint in general innebunite de grija de a nu deveni obeze. Anorexicele refuza sa manince sa [...]
Se defineste prin diminuarea sau pierderea apetitului; ea antreneaz scdere in greutale. Anorexia se poate intlni in diverse afectiuni orga-nice gen [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile