SIMPTOME
a dureri abdominale sere si diaree.
a crampe sau dureri dupa mese, in special in partea din dreapta jos a abdomenului.
a stare subfebrila cronica, pierderea poftei de mancare,
oboseala sau scadere in greutate, in special daca sunt insotite de
greturi si varsaturi persistente.
a artrita, asociata simptomelor de mai sus.
a la copin mici, oricare dintre simptomele de mai sus, plus absenta cresterii; la copin mai mari, incetinirea ritmului normal al cresterii.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a ati brusc o criza de dureri abdominale,
febra si o dorinta imperioasa de defecatie sau de eliminare de gaze; este posibil sa fiti in primele stadii ale apendicitei sau colitei
a ati o
diaree prelungita, in special daca ati suferit o ileostomie; puteti atinge un grad periculos de deshidratare
a ati oricare dintre simptomele de mai sus, insotite de varsaturi; acestea ar putea semnala un blocaj intestinal partial sau total.
In boala Crohn, o afectiune cronica a intestinului, tractul digestiv devine inflamat si slabit, facand dificila
digestia si conducand ia o debilitare fizica generala. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale colitei ulceroase; pentru a reusi sa le diferentieze, medicul dumneavoastra poate fi nevoii sa examineze un esantion de tesut intestinal. Inflamatia caracteristica bolii Crohn se poate instala oriunde in tractul intestinal, insa de obicei afecteaza portiunea terminala a
intestinului subtire sau colonul.
Boala Crohn este in mod tipic diagnosticata la persoane intre 20-40 de ani, insa poate surni si la
sugari si copii. Este mai frecnta la femei decat la barbati si este rara la persoanele cu ascendenta asiatica sau africana. Boala este o suferinta ce persista toata viata, putand fi controlata, insa nu vindecata: pacientii cu boala Crohn se afla parca intr-o cursa de montagne-russe, cu crize de dureri abdominale si diaree urmate de saptamani sau luni de remisiune.
O frecnta complicatie a bolii Crohn este aparitia de fistule, al caror traseu parcurge intestinul sau chiar pielea, deseori in apropierea anusului. Pentru inchiderea acestor fistule poate fi necesara o interntie chirurgicala. Unii pacienti cu boala Crohn prezinta o tendinta la afectiuni ale organelor exlraintestinale, precum inflamatii ale ochilor, eruptii cutanate, calculi renali sau
artrita in articulatiile genunchilor, gleznelor si pumnului. Persoanele ce au suferit de boala Crohn timp de 20 de ani sau mai mult au un risc crescut de
cancer colorectal, asa incat, daca ati boala Crohn si peste 30 de ani, trebuie sa faceti controale regulate.
CAUZE
Cauza reala a bolii Crohn este necunoscuta, insa poate consta intr-o tulburare autoimuna. Se pare ca inflamatia apare atunci cand propriul sistem imun al organismului - din moti care nu Sunt inca intelese - ataca o parte a intestinului { Imunitate, probleme). Unii oameni de stiinta studiaza posibilitatea ca boala Crohn sa fie provocata de un virus, insa nu a fost identificat nici un agent viral specific. Suspectati, dar cu mai mica probabilitate, sunt aditivii alimentari precum silicea, o substanta cretoasa ce se adauga la pasta de dinti si la unele suplimente nutritionale, precum si "carragelnan", un derivai de alge larg utilizat ca agent de ingrosare in inghetata si multe alte produse lactate. Este clar, totusi, ca
fumatorii au un risc mai mare de a face boala Crohn decat nefumalorii si de asemenea un prognostic mai prost in cazul in care continua sa fumeze dupa ce fac boala.
Unele antibiotice pot provoca febra, dureri abdominale si diaree - simptome asemanatoare cu cele ale bolii Crohn. Parazitozele, precum geardioza, ce pot fi dobandite prin apa bauta din izvoare si parauri, provoaca de asemenea simptome similare cu cele ale bolii Crohn.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Boala Crohn poate fi de obicei diagnosticata prin radiografii ale intestinului subtire si gros. Medicul dumneavoastra poate de asemenea efectua o sigmoidoscopie, pentru a vizualiza intestinul, si poale preleva un minuscul esantion de tesut de mucoasa intestinala, pentru a-l examina la microscop.
TRATAMENT
In prezent, boala Crohn nu este curabila. Tratamentul medical implica in mod lipic o conduita in trei stadii pentru obtinerea controlului asupra bolii - in functie de seritatea simpto-melor - incepand cu un tratament medicamentos si restrictii alimentare, continuand cu un tratament intraspitalicesc si, daca este necesar, cu interntia chirurgicala.
MEDICINA CONVENTIONALA
Dumneavoastra si medicul dumneavoastra ti colabora penlru a reduce la minimum crizele, prin gasirea celei mai adecvate combinatii de doze si medicamente pentru cazul dumneavoastra. Unii medici sunt de parere ca pacientii cu boala Crohn se pot bucura de intervale asimptomatice mai lungi, daca fac un tratament medicamentos cu doze de intretinere chiar si in perioadele fara crize; altii asteapta ca pacientul sa prezinte simptome manifeste, inainte de a prescrie orice tratament. Copin cu boala Crohn pot aa nevoie de suplimente
lichide bogate in
proteine si cu un continut ridicat de calorii, penlru a mentine cresterea in limite normale.
Sulfasalazina, un agent antiinflamator intestinal, este cheia de bolta a tratamentului medical conntional. Ea poate fi prescrisa timp de ani la rand si este administrata in dirse doze, in functie de seritatea simptomelor. Deseori, impreuna cu sulfasalazina sunt prescrisi si corticosteorizi, precum prednisonul, pentru reducerea inflama-tiei intestinului. Majoritatea medicilor ezita totusi sa prescrie corticosteroizi pe perioade mai lungi de cateva luni, din cauza efectelor secundare potential sere. Pentru a reduce nevoia de corticosteroizi, acestia pot fi inlocuiti partial de un agent imunosupresor, ca azatioprina. Medicul dumneavoastra va mai poate prescrie un agent antidiareic cu codeina, pentru episoadele usoare de diaree. Probabil vi se va solicita sa adoptati o
alimentatie usoara, bine echilibrata.
Daca ati o diaree sera si pierdeti in greutate, medicul dumneavoastra va dori probabil sa va interneze, pentru a va administra corticos-teroizi pe cale intranoasa. Medicul dumneavoastra va mai poate recomanda de asemenea alimentare pe cale intranoasa (IV), pentru a asigura repausul intestinului. Dupa silizare, unii pacienti pot necesita alimentare IV acasa, cu ajutorul unei asistente externe.
Daca boala nu raspunde la medicamente si dieta, medicul dumneavoastra poate recomanda interntia chirurgicala. O colectomie partiala indeparteaza portiunea afectata din colon, insa pastreaza intestinul subtire, daca este posibil. Prin colectomia totala este indepartat intreg colonul, iar capatul intestinului subtire este adus la suprafata pielii, unde se monteaza o punga pentru evacuare. (Aceasta parte a procedurii este cunoscuta sub denumirea de ileostomie.) Chiar daca boala poate recidiva dupa operatie, probabil simptomele vor fi mai putin sere si mai putin debilitante ca inainte. Pentru a va ajuta sa faceti fata stresurilor asociate cu boala Crohn, medicul dumneavoastra va poate sugera terapia de grup, sponsorizata de Fundatia Crohn si Colita sau de catre un spital local. Daca ati suferit o ileostomie, puteti primi sprijin si sfaturi de la filiala locala a Asociatiei Stomiilor.
MEDICINA ALTERNATIVA
Chiar daca boala Crohn nu este curabila, multe persoane cu forme usoare de boala sau simptome de tipul bolii Crohn au gasit si alte metode, in afara de medicamente si interntia chirurgicala, de a ameliora suferinta intestinala.
ACUPUNCTURA
Un acupunctor instruit va va chestiona cu privire la simptomele dumneavoastra (dureri si diaree). Pentru tratarea diareei acute sunt utilizate puncte din jurul ombilicului, de-a lungul meridianului picior-stomac. Pentru tratarea disconfortului intestinal cronic, practicianul poate alege puncte situate de-a lungul meridianelor ficatului, splinei sau rinichiului (Vezi . 14-l5 pentru mai multe informatii).
FITOTERAPIE
Pulberea din coaja de ulm alunecos (Ulmus fulva) este calmanta pentru intestin. Dizolvati Igt. intr-un pahar cu apa calda si beti de patru ori pe zi. Ceaiul din
musetel (Matricaria recutita), radacina de
nalba (Althaea officinalis) sau boabe de dafin (Myrica cerifera) are de asemenea efect calmant. Infuzati 1 Igt. de planta in 1 ceasca de apa clocotita si beti de trei ori pe zi.
HOMEOPATIE
Homeopatul va incerca sa determine originea bolii si poate dori sa va evalueze caracteristicile constitutionale, inainte de a prescrie unele remedii. Pentru ameliorarea simptomatica a diareei, incercati urmatoarele remedii la fiecare 30 de minute, de pana la patru ori pe zi:
a Mercurius corrosivus 6C, daca scaunul dumneavoastra contine sange si mucus si ati senzatia ca intestinul nu s-a golit.
a Arsenicum album 6C, daca ati diaree pro-fuza cu
arsuri sau
colici la stomac, anxietate si frisoane.
a Podophyllum 6C, daca ati o diaree nedu-reroasa, cu scaune rzui, borborisme si crampe la stomac care sunt mai frecnt dimineata.
ALIMENTATIE Sl DIETAIn perioadele de activitate a bolii, puteti accelera procesul de vindecare band
sucuri proaspete de
legume rzi, cu frunze, cum este varza, sucuri care sunt foarte bogate in clorofila, sau luand lete de Chlorella, o alga de apa dulce. Supa din alge marine precum varecul (Fucus spp.) poate fi de asemenea utila.
Unii medici recomanda o alimentatie bogata in proteine si
fibre si saraca in grasimi, pentru a accelera vindecarea, cu suplimente de
vitamine din grupul B, vitamina A, magneziu, calciu, zinc si cupru. Consultati un medic sau un nutritionist autorizat inainte de a lua suplimente cu vitamine si minerale, deoarece multe dintre acestea au efecte laxati sau constipante.
Se presupune ca
acizii grasi omega-3 din
uleiurile de peste si seminte de in contribuie la reducerea inflamatiei. Flavonoidele, precum querce-tina, pot de asemenea reduce inflamatia. Puteti gasi suplimente de flavonide si acizi grasi omega-3 in magazinele cu produse naturale. Urmati instructiunile de pe eticheta sau intrebati medicul despre posologie. Medicul dumneavoastra va poate recomanda de asemenea o pulbere din seminte de psyllium (tago psyllium), fibre solubile, pentru a da scaunelor dumneavoastra mai mult volum. Amestecati pulberea de psyllium in apa rece, beti repede si mai beti inca un pahar cu apa pentru a-i mari eficienta.
REFLEXOLOGIE
Pentru calmarea tubului digestiv inflamat, masati ariile corespunzatoare colonului, ficatului, suprarenalelor, coloanei lombare, diafragmului si culei biliare, de pe talpa picioarelor { . 17 pentru informatii si localizarea ariilod-
YOGA
Pozitia Cobra este considerata una dintre cele mai bune pentru tonifierea stomacului si intestinului. Culcati-va pe burta, cu picioarele stranse si cu fata indreptata spre lateral. Asezati mainile cu palmele in jos, imediat sub umeri, tinand coatele apropiate de corp. Inspirati, si ridicati capul si toracele de pe podea. Cu fata indreptata inainte, priviti cat mai sus puteti si mentineti aceasta pozitie timp de 3-6 secunde. Expirati si coborati incet la loc capul si toracele. Faceti acest lucru de pana la patru ori pe zi.
Pozitia Genunchi-la-piept are ca scop activarea organelor abdominale si ameliorarea balo-narilor. Stati drept in picioare, cu bratele pe langa corp. Ridicati-va genunchiul drept catre torace. Apucati-va glezna dreapta cu mana dreapta si genunchiul drept cu mana stanga si trageti piciorul cat mai aproape de torace puteti. Stati tot drept in picioare si mentineti aceasta pozitie timp de 6-8 secunde. Repetati cu celalalt picior. Faceti acest lucru de pana la 3 ori pe zi.
CE PUTETI FACE ACASA
Folositi un storcator de
fructe pentru a va face singur
sucurile de varza si alte legume cu frunze rzi si beti cel putin un pahar in fiecare zi. O
gustare din felii de
telina reprezinta o alta metoda rapida de a obtine un supliment de fibre. Cand suferiti de un episod ocazional de diaree, gasiti timp sa beti in liniste o cesca de
ceai de musetel sau de radacina de nalba.
VIATA CU O ILEOSTOMA
Dupa interntia chirurgicala de indepartare a partii bolna din colon, capatul taiat al intestinului subtire - sau ileon - este condus printr-o deschizatura in portiunea inferioara a abdomenului si reconstruit chirurgical pentru a forma o noua deschizatura - stoma - pentru eliminarea reziduurilor. O mica punga de plastic este asezata etans peste deschizatura, pentru a colecta reziduurile din intestinul ramas. Deoarece reziduurile sunt numai partial digerate, ele au consistenta lichida si un miros usor acid, O asistenta medicala va va invata cum sa purtati si sa ingrijiti punga de ileostomie. Unele persoane schimba punga in fiecare zi; altele o pot tine pe loc aproximativ o saptamana.
Organismul dumneavoastra se va adapta rapid la viata cu un
intestin mai scurt, iar reziduurile vor sfarsi prin a semana cu materii fecale normale. Pentru a combate mirosurile neplacute, puteti adauga o leta de aspirina sauputin bicarbonat de sodiu in fiecare punga noua. in cele din urma, stoma se strange pana la dimensiunile unei monezi, insa pielea din jur poate ramane sensibila si necesita ingrijiri pentru a preni aparitia iritatii lor.
Persoanele cu ileostomie descopera cu surprindere ca punga interfereaza foarte putin cu viata lor normala. Dupa ce v-ati refacut dupa o ileostomie, ti putea probabil sa faceti tot ce puteati face si inainte, chiar sa inotati si sa ati relatii sexuale normale. Va puteti de asemenea bucura de o alimentatie normala, chiar daca va trebui probabil sa reduceti anumite alimente, cum sunt floricelele de porumb si
legumele foarte fibroase, ce au tendinta de a infunda stoma.
PREVENIRE
Nu exista do ca
alergii le alimentare ar fi cauza bolii Crohn, insa hipersensibilitatile alimentare pot mari gradul de iritare a colonului. Pentru a decela hipersensibilitatile alimentare, evitati un aliment suspect timp de 10-30 zile, apoi incer-cati-l din nou. Daca apare o reactie, eliminati alimentul din
dieta dumneavoastra. Alergeni frecnt intalniti sunt
produsele lactate, ouale si graul.
ILEONUL Sl COLONUL
Boala Crohn poate ataca ileonul (portiunea terminala a
intestinului subtire) sau colonul (
intestinul gros). Pe mucoasa interna a intestinului se formeaza ulceratii, care in cele din urma se extind prin peretele intestinal. Pe masura ce portiunea afectata din intestin devine ingrosata si cicatriceala, calea de trecere se ingusteaza, perturband absorbtia substantelor nutriti si functiile normale ale intestinului.