eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Melanomul malign


Melanomul malign
Melanomul malign este o forma particulara (si parsiva) de cancer de piele care se dezvolta din celulele ce secreta melanina (substanta care da culoare pielii si unor mucoase, cum ar fi cele din regiunea genitala). Datorita tendintei de expunere prelungita la soare, frecnta melanomului malign a crescut in ultima vreme. Se pare ca incidenta bolii (frecnta cu care apare) are tendinta de a se dubla la fiecare 10-l1 ani, dar. din fericire, nu si mortalitatea datorata ei.
Apare predominant pe zonele expuse la soare si s-a constatat ca este mai frecnta la locuitorii de la sate (lucreaza in soare) si la populatia care locuieste pe litoral.
20-30% din melanoamele maligne apar pe piele sanatoasa, situatie in care diagnosticul este mai dificil la inceput, dar restul se dezvolta pe leziuni pigmentare preexistente ale pielii: nevii pigmentari ("alunitele"). Am spus ca boala apre mai ales pe zonele expuse la soare, dar o putem intalni oriunde pe suprafata pielii inclusiv (mai rar) sub unghia degetelor mari, in gura. la ochi sau in zona genitala, atat la barbat cat si la femeie.
Alunitele cu care ne nastem si de care uneori (mai ales doamnele) suntem foarte incantati, pentru ca "fac frumos" la marginea decolteului, trebuie privite totusi cu seriozitate. Persoanele care au un astfel de nev si care au in plus antecedente familiale de melanom malign, ar trebui sa apeleze la consultul unui medic cel putin o data la sase luni, iar daca apare o modificare suspecta, nevul trebuie scos chirurgical fara amanare (am spus chirurgical, nu cu ata sau mai stiu eu prin ce metode pline de imaginatie).
Exista persoane care au din nastere "alunite" mari cu diametru de mai multi centimetri. S-a constatat ca nevii congenitali cu un diametru mai mare de 20 de centimetri in 5-20% din cazuri se malignizeaza, de aceea, daca zona unde se afla o permite, este bine sa fie scosi prentiv.

O atitudine prentiva in cazul melanomului malign presupune sa nu exageram cu bronzatul si sa evitam traumatizarea nevilor pigmentari pe care ii am pe corp. Daca intamplator o astfel de alunita se afla pe o zona expusa mereu traumatismelor (de la haine sau de la uneltele cu care ne facem meseria) este mai bine sa o scoatem prentiv decat sa stam snic cu ochii pe ea si cu drobul de sare deasupra capului. Oricum, pana ti lua aceasta hotarare (daca este cazul), orice modificare in aspectul unei alunite trebuie tratata cu seriozitate. Iata ce trebuie sa urmarim la un nev pigmentar, care sunt semnele ce pot insemna malignizarea acestuia:
modificarea suprafetei din mata si rugoasa in neteda si lucioasa;
accentuarea pigmentatiei (devine si mai inchisa la culoare) si modificarea aspectului ei, (devine neuniforma, tigrata);


cresterea rapida in suprafata sau in grosime;

ulcerarea;


sangerarea;

aparitia unor cruste (coji) pe suprafata care se pot indeparta usor si de sub care se scurge uneori un lichid negricios;


inrosirea pielii din jurul lui;

jena, durere, mancarime, senzatie de arsura.
Unul din aceste senine odata aparut, trebuie sa ne prezentam la medic. In cazul in care acesta are moti sa suspicioneze un posibil melanom malign va recurge la indepartarea chirurgicala a leziunii, in totalitate, taind in pielea sanatoasa din jur la o departare de 1-5 centimetri de marginea nevului. Examenul histopatologic va lamuri situatia: este sau nu melanom malign si daca da in ce stadiu de dezvoltare. Daca datele obtinute o impun, la 2-3 saptamani se va reinterni chirurgical si se vor scoate ganglionii spre care se scurge limfa din zona respectiva a pielii (in acest interval de timp posibilele celule canceroase plecate din tumora au avut timp sa ajunga si sa fie oprite de filtrul ganglionar).
Din pacate insa de foarte multe ori bolnavul nu se prezinta de la primele semne de boala asa ca in momentul interntiei chirurgicale, chiar daca nu sunt inca vizibile, exista metastaze la distanta, in plamani, oase, ficat, creier, iar riscul recidilor locale dupa operatie (din celulele ce au invadat tesuturile din jur) este mare. In aceste situatii actul chirurgical este uneori imposibil de efectuat si chiar daca se poate interni nu este suficient. Se recurge la radioterapie, tratament citostatic, hor-monoterapie. imunoterapie - dupa diferite scheme si asocieri in functie de datele concrete ale bolnavului. Din nefericire nu se mai poate vorbi de vindecare si nici macar de supravietuire de lunga durata. Melanomul malign este unul dintre cele mai infricosatoare cancere si totusi poate fi invins daca ajutorul medicului este solicitat in timp util. Peste 90% din bolnavii care si-au inceput tratamentul in stadii incipiente de boala supravietuiesc dupa cinci ani, pe cand din cei care s-au prezentat in stadii avansate nici macar 10% nu mai traiesc la cinci ani de la inceputul tratamentului.
Odata cu inaintarea in varsta fiecare an aduce noi mici pete pigmentare pe piele, uneori sute. Asta nu inseamna ca riscul de a face un melanom malign creste de sute de ori. Nu. Dar nici nu inseamna ca nu trebuie sa acordam atentia cunita ingrijirii pielii si ca nu e bine sa renuntam a ne lua la intrecere, prosteste, pentru a obtine un loc fruntas ia bronzatul pielii.



Galerie de imagini si poze medicale: melanomul malign


imagine cu melanomul malignimagine cu melanomul malign imagini melanomul malignimagini melanomul malign poza despre melanomul malignpoza despre melanomul malign images melanomul malignimages melanomul malign


Alte materiale medicale despre: cancerul

Afectiune caracterizata prin leziuni ulcero-necrotice extensive, ai debut pe septul nazal sau bolta palatina, distrugind centrul fetei, de etiolo [...]
LM cu localizare intratoracica sunt intalnite relativ frecvent atat in cazul BH cat si in cazul LMNH. Examenul radiologie toracic reprezinta un import [...]
Cadru nosologic; definitie si terminologie Limfoamele maligne (LM) sunt definite ca tumori ale tesuturilor limfatice; ele reprezinta un grup heteroge [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile