eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Colita


SIMPTOME
a diaree persistenta sau recurenta, cu sange sau puroi in scaune
a dureri abdominale


a defecatii sau diaree in cursul noptii

a febra, oboseala, slabiciune, scadere in greutate, dureri sau rigiditate articulara.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti o diaree intensa, persistenta; este posibil sa aveti un risc crescut de deshidratare.
a aveti hemoragii rectale, cu cheaguri de sange in scaune; colita dumneaastra a ajuns intr-un stadiu sever.
a aveti dureri constante si o febra inalta; este posibil sa aveti megacolon toxic, denumire ce descrie un colon foarte dilatat si inflamat. Solicitati imediat ajutor medical.


Colita este un termen general ce descrie suferintele inflamatorii ale portiunii inferioare a intestinului si include boala Crohn si proctita cronica ulceroasa. Colita ischemica este o afectiune intestinala, intalnita predominant la varstnici. Una dintre cele mai grave forme de colita este colita ulceroasa, o boala cronica ce necesita o atenta supraveghere medicala.In colita ulceroasa, pe colon apar minuscule ulceratii si alte zone inflamate, care se activeaza periodic si genereaza episoade de diaree sau scaune sanguinolente ce pot fi dureroase. Aceasta boala este diagnosticata de obicei la adultii tineri, insa poate surveni la orice varsta si se poate asocia cu diverse alte tulburari, de la probleme oculare si pana la artrita la nivelul articulatiilor bratului sau piciorului. Crizele de colita ulceroasa au tendinta la recidiva, iar riscul de cancer colorectal creste rapid dupa 8-l0 ani de la debut. in conditiile unui tratament medical regulat, totusi, boala este rareori fatala, majoritatea suferinzilor putand duce o viata aproape normala. Medicii recunosc existenta mai multor grade de severitate:
a Un caz putin sever este reprezentat de pana la patrii scaune moi pe zi, posibil sanguinolente, eliminarea acestora putand ameliora temporar durerile abdominale.
a Un caz de severitate moderata este caracterizat prin dureri abdominale si 4-8 scaune sanguinolente zilnic, precum si o febra usoara si scadere in greutate.
a Un caz sever implica sase sau mai multe scaune sanguinolente sau diaree zilnica, inclusiv in cursul noptii, cu febra de 37,5AC sau peste, precum si simptome de anemie.

CAUZE
Desi exista unele teorii progresiste in ceea ce priveste cauzele colitei, nici una nu este concludenta. Simptome asemanatoare colitei pot apare, de asemenea, in infectii bacteriene sau parazitare, cum ar fi intoxicatia cu salmonella. Simptome asemanatoare colitei, de scurta durata, pot apare la unele persoane dupa un tratament antibiotic cu amoxicilina, ampicilina, cefalosporine, cloramfenicol, clindamicina, lincomicina, penicilina, tetraciclina sau trimetoprim. Cand se intrerupe tratamentul antibiotic, simptomele tind sa dispara.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC


Medicii cerceteaza semnele colitei ulceroase

prin examinarea interiorului colonului cu sigmoi-doscopul, un tub flexibil introdus prin rect. Diagnosticul este deseori pus prin prelevarea unei biopsii, adica recoltarea unui minuscul esantion din mucoasa colonului si examinarea lui la microscop.

TRATAMENT
Colita ulceroasa este una dintre cele mai grave boli sistemice. Netratata, ea poate duce la complicatii in alte organe si este potential fatala. Diagnosticul prompt si tratamentul medical adecvat sunt esentiale. Diareea la sugari si copii mici este intotdeauna o problema grava si trebuie diagnosticata cat mai rapid posibil.
MEDICINA CONVENTIONALA
Medicii vizeaza mai intai obtinerea controlului asupra inflamatiei si stoparea diareei si mai apoi ameliorarea starii de nutritie. Daca aveti diaree intensa si sangerari, medicul dumneaastra va recomanda probabil spitalizarea imediata, alimentare pe cale intravenoasa si tratament medicamentos - probabil metilprednisolon sau hi-drocortizon intravenos. Azatioprina, un agent imunosupresor, reprezinta o optiune pentru cei ce nu tolereaza bine steroizii. Daca boala este silizata, insa diareea reprezinta totusi o problema, puteti avea neie de un agent antidiareic, cum ar fi un compus cu loperamid si codeina. Deoarece diareea tinde sa deshidrateze organismul, este neie sa inlocuiti apa pe care o pierdeti. In cazurile severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala de extirpare a colonului. Dupa obtinerea controlului asupra simptomatologiei unui episod acut de colita, medicul dumneaastra va va recomanda probabil o alimentatie bogata in fibre si fara lactoza si va va incuraja sa faceti exercitii fizice regulate si sa renuntati la fumat.
MEDICINA ALTERNATIVA
Deoarece colita ulceroasa este o boala grava, cu potential risc vital, trebuie sa consultati un medic la primul semn de diaree cu scaune sanguinolente. Daca, totusi, diagnosticul medical exclude colita ulceroasa si alte forme infectioase de colita, puteti recurge la unele terapii alternative, utile pentru ameliorarea simptomelor.
ACUPUNCTURA
Pentru a ameliora diareea si simptomele de colita, acupunctorul va va pune mai intai intrebari despre boala dumneaastra, pentru a decide ce puncte sa stimuleze. Cel mai probabil, aceste puncte se afla de-a lungul meridianelor picior-sto-mac si vasul conceptor, in apropierea ombilicului si a piciorului stang {vezi . 14-l5 pentru localizarea punctelor).
FITOTERAPIE
Pentru calmarea unui intestin iritat si stimularea activitatii antibacteriene, multi fitoterapeuti recomanda suplimentarea alimentatiei cu usturoi, in mod tipic cate o capsula de 300 de mg usturoi uscat, de trei ori pe zi, la mese ( si Celiaca, boala).
HOMEOPATIE
Homeopatia este indicata pentru ameliorarea colitei si simptomelor de acest tip, nu numai la adulti, ci si la sugari si copii. Consultati un homeopat pentru precizarea tratamentului specific; printre remediile homeopatice prescrise in mod obisnuit pentru colita se numara Arsenicum album si Nux mica.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Acizii grasi omega-3, ce se gasesc in mod natural in uleiul de peste si uleiul din seminte de in, fiind de asemenea disponibili sub forma de capsule in magazinele cu produse naturale, pot contribui la reducerea inflamatiei intestinale.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Prin colita se intelege inflamatia intestinului gros. Ea se manifesta cu dureri abdominale localizate pe cadrul colic, prin constipatii sau diaree, pr [...]
Colita este consecinta unui proces inflamatoriu al colonului. Cauzele pot fi numeroase (intoleranta alimentara acuta sau cronica, infectie, pa [...]
Definita medical, colita este o inflamatie acuta sau cronica a colonului, provocata de infectii, intoxicatii, stari alergice, tulburari endoc [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile