eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Crupul


SIMPTOME
a o tuse ascutita, latratoare, insotita de obicei de inspiratie dificila si uneori de o voce ragusita, provocata de inflamarea corzilor vocale.
a respiratie laborioasa, ce pare sa suprasolicite muschii gatului, coastele sau sternul, provocand retractia vizibila a acestor zone la fiecare respiratie.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a copilul dumneavoastra are crup insotit de febra mare (39,5AC sau peste).
a remediile casnice nu au efect, iar simptomele crupului par sa se agraveze; poate fi necesara spitalizarea.
a copilul dumneavoastra are crup si frecventa respiratiilor sale depaseste 50/minut, respira extrem de dificil, nu poate vorbi sau devine palid sau nat la fata. Toate acestea sunt simptome ale unei severe suferinte respiratorii. Sunati la 961 sau numarul local al serviciului dumneavoastra de salre pentru a primi imediat ajutor medical de urgenta.
a copilul dumneavoastra are sub 5 ani si o respiratie zgomotoasa si rapida; poate avea un obiect strain blocat in gat.
a copilul dumneavoastra incepe brusc sa saliveze sau nu poate inghiti, are febra inalta, insa fara tuse si se apleaca inainte, insa nu poate indoi gatul si nu poate vorbi. Copilul dumneavoastra poate avea o infectie bacteriana periculoasa, numita epiglotita, ce provoaca blocarea cailor respiratorii. Nu deschideti gura copilului sa uitati inauntru; in acest mod, puteti inchide complet laringele si intrerupe respiratia copilului. Sunati la 961 sau numarul local al serviciului dumneavoastra de salre pentru a primi imediat ajutor medical de urgenta.
Crupul, o infectie virala a laringelui, asociata cu semne ale unei infectii respiratorii, cum ar fi secretia nazala sau tusea, este o suferinta relativ frecventa in copilarie. De obicei, primul semn este tusea ce seamana cu "latratul" unei balene. Copilul dumneavoastra poate respira cu dificultate, deoa-
rece tesutul din jurul laringelui este inflamat si comprima traheea, precum si deoarece caile bron-sice sunt blocate cu mucus. Zgomotul aerului ce este impins cu forta prin caile respiratorii ingustate poate produce un sunet aspru si zgomotos (stridor) ce poate fi auzit la fiecare inspiratie.
Crupul dureaza 5-6 zile si este deosebit de contagios. Afecteaza de obicei copin intre 3 luni si 6 ani (rsta medie este de doi ani), ale caror trahee si bronhii de dimensiuni mici sunt vulnerabile la blocaje. Majoritatea cazurilor sunt usoare si pot fi rezolte acasa. In cazurile severe sau in caz de epiglotita - o infectie bacteriana a epi-glotei (capacelul ce acopera traheea), fara legatura cu crupul, insa ale carei simptome il pot mima pe acesta - poate fi necesara spitalizarea copilului dumneavoastra.

CAUZE
Majoritatea cazurilor de crup sunt provocate de un virus paragripal. Boala este transmisa prin picaturi aeropurtate din tusea unui copil infectat.


TRATAMENT

Este posibil ca dumneavoastra si copilul dumneavoastra sa intrati in panica in fata debutului aparent brusc al unei crize de crup. incercati sa pastrati calmul copilului; sul nu face decat sa agraveze dificultatile de respiratie. De obicei, crupul poate fi rezolt prin tratament cu aburi sau pori, care dizol mucusul uscat sau aderent din caile respiratorii ale copilului. Deoarece, in mod obisnuit, afectiunea se agraveaza pe timp de noapte, multi medici recomanda sa dormiti in aceeasi camera cu copilul sau sa folositi un dispozitiv de monitorizare respiratorie pentru a auzi orice modificari ale starii copilului dumneavoastra. Fiti gata sa solicitati ajutor medical daca starea copilului dumneavoastra nu se amelioreaza.


MEDICINA CONVENTIONALA

Medicii recomanda ingrijiri la domiciliu pentru toate cazurile de crup, cu exceptia celor de o gravitate maxima. Daca simptomele sunt destul de severe, pediatrul dumneavoastra poate face radiografii pentru a exclude prezenta epiglotitei -care se trateaza cu antibiotice, in cursul unei spitalizari de scurta durata. Cazurile severe de crup pot de asemenea necesita spitalizarea; copilul primi medicamente pe cale inhalatorie, ca de exemplu epinefrina racemica, sau corticoste-roizi pe cale orala pentru a combate edemul.


MEDICINA ALTERNATIVA

PRESOPUNCTURA
Practicienii sugereaza apasarea a cel putin patru dintre urmatoarele puncte, la rand: Intestin Gros 4; Triplul incalzitor 5; ca Urinara 12,13; Plaman 1,2; Vasul Conceptor 17; si Vasul Guvernator 24. { . 14-l5 pentru informatii referitoare la localizarea punctelor.)
FITOTERAPIE
Pentru ameliorarea tusei persistente, fitotera-peutii utilizeaza anason {Pimpinella anisum), roua-cerului {Drosera rotundifolia), cimbru [Thymus vulgaris) sau coaja de malin ame'ican (Prunus serotina), despre care considera ca au efecte antitusive blande.
HOMEOPATIE
Aconit, preferat de homeopati pentru tratamentul crupului, poate fi administrat in doza de 12X sau 30 C la inceputul unei crize si apoi la fiecare 30 minute, pana cand copilul poate dormi. Daca Aconitul nu are efect sau respiratia copilului face un zgomot de lemne taiate cu ferastraul, incercati Spongia in aceleasi doze si interle. Pentru o tuse mai producti, de origine bronsica, Heparsulphuriseste a treia alegere in crupul acut.


CE PUTETI FACE ACASA

a Un umidificator cu pori poate ajuta copilul sa respire. Directionati porii departe de fata copilului si nu puneti medicamente in apa; ele pot irita gatul copilului dumneavoastra.
a Aburul poate contribui la fluidificarea sputei si la relaxarea gatului. Dati drumul la dus si lasati aburul sa se acumuleze in baie. Plimbati copilul in brate prin camera de baie (insa nu sub dus), pana cand respiratia lui se usureaza.
a Aerul rece combate uneori crupul. Daca noaptea este racoroasa, duceti copilul la o plimbare cu masina, cu geamurile deschise.
a Paracetamolul scade febra si diminueaza frecventa respiratiilor copilului.
a Oferiti cantitati mari de lichide (nu sucuri de citrice) pentru a resili echilibrul lichidelor si a fluidifica sputa.


a Nu expuneti copilul la fum de tigara.



PRESOPUNCTURA

1 Apasand usor punctul Vasul Conceptor 17 puteti calma suferintele sugarului date de crup. Puneti un deget in mijlocul pieptului copilului (la mijlocul distantei dintre sfarcuri) si apasat: usor timp de un minut.
2 Spasmele de tuse pot fi calmate prin apasarea punctului Plaman I. Asezati cate un deget de la fiecare mana la aproximativ I cm sub adanciturile de sub clavicula, in portiunea externa a toracelui, langa umeri. Aplicati o presiune usoara timp de un minut.

ATENTIE!In cazul in care copilul dumneavoastra nu poate respira, tusi sau vorbi si se apleaca in fata cu gatul impins inainte, nu-i deschideti gura si nu-i dati capul pe spate pentru a uita in gatul lui. Laringele lui se poate inchide complet, provocand un stop cardio-respirator. Sunati la 961 sau la numarul local al serviciului dumneavoastra de salre. Daca copilul nu mai respira, incepeti imediat RCP (. 62-65).



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a o zona mica cu vezicule care se sparg dupa cateva ore, formand o zona rosie si umeda din care se prelinge lichid; apare mai ales pe fata [...]
SIMPTOME a un clavus dur este o zona compacta de piele intarita, cu un centru dens, localizat in partea superioara a unui deget de la picior, pe f [...]
a apetit si sete excesive. a cantitate crescuta de urina (frecventa ajunge uneori la o data pe ora). a scadere in greutate. a oboseala. [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile