eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Diverticulita


SIMPTOME
a crampe abdominale intense, care sunt mai puternice de obicei pe partea stanga.
a greata.


a febra.

a constipatie, scaune subtiri, diaree.
a durere in cadranul de jos-stanga al abdomenului, care se accentueaza la atingerea locului sensibil.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti febra, frisoane si marirea de volum a abdomenului, sau daca vomitati; e posibil sa aveti peritonita, o infectie a membranei care captuseste catatea abdominala. Solicitati imediat ajutor medical.
a observati sange in scaune; aceasta indica o hemoragie interna. ( si . 51 de la Urgente / Prim ajutor.)
a aveti febra; s-ar putea sa aveti o infectie care necesita medicamente.
a durerea puternica continua in ciuda tratamentului; e posibil sa aveti o alta afectiune abdominala.
Diverticulita este inflamatia sau infectia unor mici saci, numiti diverticuli, care apar de-a lungul peretilor intestinului. Formarea acestor saci este o afectiune relativ benigna in sine, cunoscuta sub numele de diverticuloza. Saculetii pot aparea oriunde pe tubul digestiv, dar cel mai frecvent se formeaza pe ultima portiune a colonului descendent si sigmoid si apar de asemenea des pe prima portiune a intestinului subtire (desi acolo provoaca rar probleme). Daca aveti diverticuloza, puteti chiar sa nu fiti constient de ea, deoarece diverticulii sunt nedurerosi de obicei, iar daca provoaca simptome, ele sunt putine. Puteti simti unele colici pe partea stanga, care dispar la eliminarea de gaze sau dupa defecatie. Si deoarece diverticulii sangereaza uneori, poate sa apara in scaune sange rosu deschis.
Boala mai grava, diverticulita, poate varia intre un mic abces al unuia sau mai multor saculeti si o infectie masiva sau o perforatie a intestinului. Simptomele sunt similare celor din apendicita, cu exceptia durerilor, care sunt localizate mai degraba in partea de jos-stanga, decat in partea de jos-dreapta.
Diverticulita poate fi acuta sau cronica. Forma acuta se poate manifesta printr-una sau mai multe crize de infectie si inflamatie. In diverticulita cronica, inflamatia si infectia pot scadea, dar nu dispar complet niciodata. Inflamatia din diverticulita poate duce in final la obstructia intestinului, care este indicata prin constipatie, scaune subtiri, diaree, marirea de volum a abdomenului si dureri abdominale. Daca obstructia persista, durerile si sensibilitatea abdomenului vor creste si pot sa apara greata si voma.
Daca nu este tratata, diverticulita poate duce la complicatii grave, necesitand interventii chirurgicale grele. Se pot forma abcese in jurul diverti-culilor infectati, iar daca acestea patrund prin peretele intestinal, poate aparea peritonita, o infectie potential mortala care necesita tratament imediat. Un diverticul infectat poate, de asemenea, atinge un organ invecinat si forma o comunicare, numita fistula, cu acesta. Aceasta apare cel mai frecvent intre intestinul gros si vezica urinara si poate provoca o infectie a rinichilor, aflati in vecinatate. O alta complicatie posibila este hemoragia grava, co Ioni ca si interna.

CAUZEImbatranirea si ereditatea sunt factori primari in aparitia diverticulozei si diverticulitei, dar si dieta joaca un rol; alimentele rafinate, cu continut scazut de fibre pot creste mult riscurile. intr-adevar, in societatile occidentale se estimeaza ca 20-50% dintre persoanele de peste 50 de ani vor face, la un moment dat, afectiuni diverticulare; cifra poate fi mai mare de 50% in Statele Unite.
Daca sunteti deseori conslipat si de obicei eliminati scaunele cu dificultate, puteti crea o presiune suficienta asupra peretilor intestinali pentru a incepe dezvoltarea sacilor diverticulari. Daca diverticulii se vor umple ulterior cu materii fecale sau cu alimente nedigerate, ei den vulnerabili la infectii bacteriene, care conduc la infla-matia din diverticulita.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca banuiti ca aveti diverticuloza sau diverticulita, medicul dumneavoastra va efectua probabil teste ale sangelui si ale materiilor fecale pentru a diagnostica posibila infectie. Deoarece cancerul, sindromul colonului iriil si diverticulita pot avea aceleasi simptome, medicul va trebui sa va examineze atent intestinul. O clisma baritata, care umple colonul cu bariu si permite edentierea prin raze X a conturului interior al intestinelor, poate contribui la confirmarea unui diagnostic de diverticuloza. Este posibil, de asemenea, sa se examineze interiorul intestinului cu ajutorul unui tub flexibil prevazut cu o sursa de lumina, un procedeu numii sigmoidoscopie. Uneori, se poate preleva un fragment de tesut pentru o biopsie, cautand proliferari canceroase. in cazurile acute de diverticulita, clismele baritate si biopsiile pot rani intestinul, astfel incat in loc de acestea medicul poate alege o tomografie computerizata (TC), care arata peretele intestinal si exteriorul colonului si poate, de asemenea, confirma diagnosticul.

TRATAMENT
Diverticuloza poale fi tratata acasa, dar daca aveti diverticulita este necesar sa consultati un medic pentru a fi sigur ca va veti ndeca complet si ca veti eta posibilele complicatii ce pun in pericol ata. Medicina conventionala trateaza diverticulita prin modificari ale dietei, antibiotice si eventual chirurgical. Tratamentele alternative pentru diverticulita pol fi utilizate impreuna cu tratamentele conventionale pentru a ajuta la calmarea simptomelor si la sustinerea tubului digestiv.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca aveti o diverticuloza usoara, medicul dumneavoastra va poate indica o dieta cu continul mare de fibre pentru a asigura o miscare regulata a intestinului si pentru a reduce riscurile de diverticulita. Daca aveti diverticulita, dar o infectie usoara, s-ar putea sa aveti nevoie doar de repaus la pat, laxative, o dieta lichida, antibiotice pentru combaterea inflamatiei si uneori de medicamente antispastice.
Totusi, daca ati facut o perforatie sau o infectie mai grava, veti fi probabil spitalizat pentru tratament antibiotic intravenos. Puteti, de asemenea, sa fiti hranit intravenos pentru a lasa colonului timp de recuperare. in unele cazuri, medicul dumneavoastra va dori sa dreneze abcesele infectate si sa puna tubul digestiv in repaus prin efectuarea unei colostomii temporare. O colostomie creeaza o deschidere, astfel incat intestinul dumneavoastra se va goli intr-o punga atasata pe partea din fata a abdomenului. In functie de succesul ndecarii dumneavoastra, aceasta deschidere poate fi inchisa printr-o a doua operatie. ( si Cancerul colorectal.)
Daca faceti mai multe crize de diverticulita acuta, medicul va putea indica indepartarea portiunii infectate a intestinului, intr-o perioada in care nu aveti simptome. Este, de asemenea, posibil sa aveti nevoie o interventie chirurgicala daca terapia intravenoasa nu trateaza eficient criza acuta de diverticulita. Oricare ar fi tratamentul, sansele dumneavoastra de ndecare completa sunt foarte mari daca primiti prompt ingrijiri medicale.


MEDICINA ALTERNATIVA

Practicienii medicinei alternative pot trata anumite cazuri usoare de diverticulita, dar cazurile mai grave necesita tratament conventional pentru a preveni complicatiile periculoase.


ACUPUNCTURA

Pentru tratamentul diverticulitei, un acupunc-tor se va concentra pe punctele care calmeaza durerea si distensia, scad inflamatia, regleaza pe-ristaltismul intestinal si amelioreaza tonusul peretelui intestinal. Tratamentele sunt practicate o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de gratatea afectiunii, o cura completa necesitand circa 10 zite. Este important sa se respecte bunele obiceiuri alimentare cat timp se urmeaza tratamentul prin acupunctura.


AROMOTERAPIE

Inhalarea de trei ori pe zi a doua picaturi de isop (Hyssopus officinalis) poate avea efect relaxant abdominal.


PLANTE CHINEZESTI

Anumite plante chinezesti, care sunt utilizate pentru tratamentul afectiunilor sislemice, se pot dovedi utile in diverticulita. Consultati un practician al medicinei chinezesti pentru recomandari si tratament.


FITOTERAPIE

Ulmul alunecos {Ulmus fulva) poate fi calmant pentru diverticulii infectati: puneti 1 lingurita de pulbere in 1 cana de apa, incalziti pana la fierbere si tineti pe foc mic 15 minute. Se bea de trei ori pe zi.
Verificati intotdeauna, inainte de utilizare, cu ajutorul unui specialist, daca aceasta planta se potriveste afectiunii dumneavoastra.
HOMEOPATIE
Multe remedii homeopate, cum sunt Bella-donna, Bryonia si Colocynthis pot fi utilizate pentru tratamentul diverticulitei. Consultati un homeopat pentru a verifica ce remedii si ce doze se potrivesc.
MASA)
Utilizati in fiecare dimineata un ulei vegetal usor pentru masajul abdomenului inferior prin miscari circulare in sensul acelor de ceas, timp de cinci minute, in pozitia culcat. Dupa masaj beti un ceai de plante, de exemplu musetel (Matricaria Kcutita), care poate contribui la relaxare.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Tehnicile de relaxare pot fi de ajutor pentru stresul si durerea din diverticulita.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Beti cel putin sase pahare de apa pe zi pentru a impiedica constipatia. Daca aveti conslipatie, prunele, sucul de prune sau infuziile de plante cu efecte asupra constipatiei pot ser drept laxative naturale. Urmati o dieta cu putine grasimi; grasimile incetinesc trecerea alimentelor prin intestin. Testati-va alergia la alimente pentru a le identifica pe cele care va irita organismul si pe care trebuie sa le etati.In timpul crizelor de diverticulita, incercati un post de una pana la trei zile, cu apa sau sucuri de legume. Mancati alimente cu volum mic (buli-oane si paine cu putine fibre) cat timp diverticulii sunt inca inflamati si sensibili. in timpul unei crize de diverticulita acuta, faceti din legumele si fructele preparate si din mere o parte semnificativa a regimului dumneavoastra, toate fiind calmante pentru intestinul inflamat. Etati laptele si lactatele (iaurturi si branzeturi), care v-ar putea agrava boala, mai ales daca aveti diaree.
REFLEXOLOGIE
Pentru stimularea secretiei de norepinefrina si de hidrocortizon (care va ajuta organismul sa faca fata stresului si sa reduca infectia) si pentru mentinerea tonusului muscular intestinal, un practician va masa zonele glandelor suprarenale de pe picior. Stimularea zonelor intestinale ajuta intestinele sa se contracte regulat si sa indeparteze reziduurile, ceea ce se intampla si prin stimularea zonelor corespunzatoare localizarii pe intestin a diverliculilor inflamati (zona colonului descendent). Stimularea zonei diafragmei / plexului solar poate diminua stresul si tensiunea.
CE PUTETI FACE ACASA
a Utilizati o perna electrica (buiota) pentru tratamentul durerii usoare si spasmelor abdominale. Totusi, nu utilizati temperaturi mari pentru perioade lungi si nu adormiti niciodata cu o perna electrica; va puteti arde.
a Pentru a stimula regularitatea scaunelor, incercati sa aveti scaunul in fiecare zi, la aceeasi ora (dupa mese este, de obicei, mai usor).
a Ramaneti in pat daca aveti febra sau dureri intense si chemati cat de curand un medic.


PREVENIRE

Cea mai buna actiune preventiva pe care o puteti intreprinde impotriva diverticulitei este, desigur, sa impiedicati aparitia micilor saci intestinali numiti diverticuli. Aveti mari sanse de a reusi prin simpla modificare a alimentatiei si stiluluidumneavoastra de ata. Mancati paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, cereale cu tarate, fructe fibroase proaspete si legume sau incercati un preparat eliberat fara reteta care contine psyllium (tago psyllium) pentru a mari volumul alimentelor ingerare. Puteti sa incercati si semintele macinate de psyllium: puneti 1 lingurita peste orice lichid rece si beti o data pe zi - la cateva minute de la preparare, inainte ca amestecul sa se gelifice. Asigurati-va ca beti suficiente lichide daca mariti cantitatea de fibre ingerate si aveti grija sa cresteti gradat fibrele; o trecere brusca la o dieta cu multe fibre poate provoca distensia abdomenului si produce o cantitate inconforila de gaze. Ajustati-va dieta, eliminand alimentele care sunt dificile pentru digestia dumneavoastra.
Etati alimentele rafinate, cum sunt faina alba, orezul alb si alte alimente procesate. in ciuda intelepciunii populare, nu este insa necesar sa etati semintele si alunele; nu au risc mai mare decat alte alimente de a fi captate in diverticuli. Pentru a combate constipatia, incercati laxative eliberate fara reteta. Daca simtiti impulsul de defecatie, nu-l ignorati si nu-l amanati. Exercitiul
a fizic regulat poate ajuta muschii intestinului sa-si i mentina tonusul, ceea ce stimuleaza scaunele
a regulate. Nu utilizati supozitoare pentru consti-i patie, deoarece organismul dumneavoastra poate
deveni dependent de acestea. Prunele, sucul de | prune si semintele de psyllium sunt laxative naturale bune. Infuzii special formulate pentru combaterea constipatiei sunt disponibile in magazine,
a dar unele pot fi foarte puternice, asa ca utilizati-le numai cum s-a indicat; etati produsele continand siminichie (Cassia senna), care este un laxativ vegetal extrem de puternic.


DIVERTICULII

Cand captuseala colonului este slabita dintr-o cauza oarecare, presiunea interna poate forta mici buzunare ale captuselii sa bombeze prin peretele muscular. Alimentele nedigerace sau materiile fecale cantonate in aceste bombari - sau diverti-culi - se pot infecta. Daca afectiunea nu este tratata, inflamatia rezultanta - numita diverticulita -poate provoca abcese, care pot patrunde, prin peretele intestinal, in catatea abdominala.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a blocaj cronic al pasajelor nazale. a dificultati la respiratia pe nas. a dificultati de miros. a durere de cap. a sange [...]
SIMPTOM E a durere cu caracter de zdrobire, constrictie, sugrumare, sufocare, junghi sau arsura; in mod normal este resimtita in torace, insa poat [...]
SIMPTOME a o proeminenta angulara in partea laterala a piciorului, in spatele halucelui, insotita uneori de induratii ale pielii sau de o batatura [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile