eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Ajutorul fizic


Intregul organism trebuie intarit si organizat pentru a inlatura otravurile tutunului si pentru a realiza o fiinta noua. Creierul contine milioane de baterii minuscule care se incarca in cursul somnului. Deci, in special in perioada de renuntare la fumat, nu neglijati somnul, care sa fie de 8-l0 ore. Somnul in plus isi va manifesta efectele benefice in tot cursul zilei, mai ales cand, pe primul , sunt simptome care implica sistemul nervos central si dorinta dupa alimente si tigari.
Doua ore de somn peste cele obisnuite constituie un ideal foarte necesar de urmarit in primele 5 zile. Se recomanda culcarea mai devreme, renuntand la stiri sau la evenimentele sportive de la televizor.

Somnul suplimentar va ajuta la evitarea iriilitatii, a sentimentului de frustrare, a maniei si a oscilatiilor de dispozitie.
Exploatati beneficiile apei, folosite atat pe cale interna, cat si externa. Dimineata si seara, un dus sau o baie vor avea o actiune favorabila asupra sistemului nervos. Daca sunteti deprimat, un dus rece va va resili. Daca simtiti o stare de tensiune sau anxietate, dusul cald va va linisti. Si, oricat ar parea de ridicol, dusul este locul cel mai sigur de evitat fumatul. in momentele de lupta cu dorinta intensa de a fuma, intrand sub dus, va veti gasi intr-un mediu care nu va fi favorabil vechiului obicei. in timp ce apa isi indeplineste lucrarea de a contracara efectele sevrajului, dumneavoastra sunteti scos din ispita.

Poate cel mai bine ar fi sa incepeti ziua cu un dus cald, terminat cu apa ceva mai rece, a carei temperatura va fi coborata, treptat, in fiecare zi.
Produsele din cereale integrale, zarzavaturile, fructele, legumele si nucile constituie hrana cea mai buna.

Miscarea, activitatea fizica dupa mese este atitudinea cea mai utila masinariei umane. Evitati siesta! Evitati si oboseala excesiva!In special cand simtiti nevoia unei tigari, alegeti o forma de activitate fizica: urcatul scarilor, ridicarea si asezarea pe un scaun de 20-50-l00 de ori (daca sunteti singur in birou sau acasa) sau cel putin 30 de secunde de exercitii de respiratie profunda. Studiile au aratat ca un program regulat de exercitii fizice sporeste sansele succesului in renuntarea la fumat. Veti fi uimit sa observati cat de eficienta este activitatea fizica, atunci cand apare dorinta de a fuma. Exercitiul fizic e o arma foarte buna impotriva stresului, tremuraturilor si indispozitiei. Ar fi de preferat sa se efectueze in aer liber, care, prin sine, amelioreaza dispozitia.
Dar daca e timp rau? Un proverb american spune ca nu exista timp rau, ci numai imbracaminte neadecvata. Desigur, e o exagerare, insa o imbracaminte calduroasa va permite activitatea fizica in aer liber chiar si atunci cand multi considera ca vremea e nepotrivita pentru a fi activ in aer liber. Includerea exercitiilor fizice in programul zilnic constituie arvuna succesului in depasirea fenomenelor de sevraj.

Pentru a scapa de tutun, exista o lista de lucruri ce se vor evita.
In primul rand, cafeaua. Renuntarea la fumat devine mult mai usoara daca se renunta la rutina cafelei. Cofeina poate submina si cele mai bune eforturi de a scapa de sclavia tutunului. Daca se consuma in continuare cafea, creste intensitatea unor simptome de abstinenta. Aceasta se datoreaza faptului ca eliminarea cofeinei se incetineste atunci cand incetati sa fumati. Aceasta face ca nivelul cofeinei in sange sa se ridice. De fapt, dupa 4 zile de la incetarea fumatului, nivelul cofeinei poate creste cu 50%. Ca urmare, anxietatea, iriilitatea si tulburarile de somn se vor inrautati, caci organismul persoanei care a fumat are de luptat cu mai multa cofeina. Pe de alta parte, cei care folosesc cafea au dificultati in dezvoltarea unor noi obiceiuri, deoarece cofeina tulbura chimismul cerebral.

Persoanele care se lasa de fumat, insa continua sa bea cafea, au o rata mai mare de recaderi decat cele care se lasa deodata si de fumat, si de cafea. De fapt, pentru multi fumatori, este aproape de neconceput sa ia o cescuta de cafea fara o tigara!
Renuntand la cafea, chiar si la cea decofeinizata, veti micsora dorinta de a fuma dupa mese sau cand erati obisnuit sa va serviti cafeaua.
Multi spun ca, eliminand cafeaua de dimineata, dorinta de a fuma este invinsa sau chiar dispare. Evitarea cofeinei ar putea fi unul dintre secretele succesului dumneavoastra.

Ca toate celelalte droguri, si cofeina poate produce simptome de abstinenta, care apar, in medie, la 19 ore dupa ultima doza consumata. Aceste simptome constau in dureri de cap, somnolenta, scaderea vioiciunii si a atentiei, indiferenta si tendinta la inactivitate. Sunt severe o zi sau doua, disparand complet dupa 5-6 zile.
In realitate, somnolenta si scaderea vioiciunii pot fi un ajutor in biruirea fenomenelor de abstinenta. Agitatia care intovaraseste adesea renuntarea la fumat este contracarata de simptomele de abstinenta fata de cafea. In felul acesta, renuntand la cafea, multi scapa mai usor de fumat.

Dar si alcoolul trebuie exclus! Alcoolul obnubileaza centrii de control care se lupta impotriva dependentei si trebuie evitat sub toate formele! Alcoolul scade performanta lobului frontal al creierului, unde este sediul ratiunii si unde se iau hotararile. Alcoolul va anihila capacitatea dumneavoastra de a va tine tare de decizia de a deveni nefumator. Se vor evita mesele abundente si condimentate, in special seara. E adevarat ca si starea de foame pronuntata creste dorinta de a fuma. Se vor servi cel mult 3 mese pe zi, cina nu mai tarziu de orele 17-l8. In prima saptamana de abstinenta e bine sa va culcati in jurul orei 21.
Scortisoara este un iritant al tubului digesti dar poate stimula si unii centri cerebrali. O doamna nu s-a putut lasa de fumat pana ce n-a exclus si scortisoara! Este prudent sa se excluda toate condimentele (nu ne referim la ceapa si usturoi, desi fac parte dintre condimente!)





Alte materiale medicale despre: fumatul

Tutunul nu are nici o influenta directa asupra organelor genitale ale barbatului, ci numai prin intermediul sistemului nervos, care are legaturi str [...]
Se estimeaza de catre OMS ca sunt 1.100 milioane fumatori in lume (2), 1/3 din populatia de peste 15 ani sau chiar mai mult. Aproximativ 47% din barba [...]
Daca ar ajunge pe Terra, un locuitor al unei alte planete ar fi impresionat de atentia care se acorda la noi sanatatii. Pe Pe majoritatea drumurilor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fumatul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile