eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Hernia hiatala


Hernia hiatala
SIMPTOME
Majoritatea celor care au hernie hiatala nu isi dau seama de acest lucru. Cei care stiu au aflat cel mai frecvent dupa o zita la medic pentru pirozis cronic. Printre simptome pot fi:
a pirozis (arsura), regurgitatii.


a dificultati la inghitire.

a durere in piept cu originea in spatele sternului.


a o senzatie de balonare dupa mese.

a dispnee de efort.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a durerea in piept care iradiaza si nu este calmata de un antiacid. S-ar putea sa aveti angina pectorala sau un atac de cord. Solicitati imediat ingrijiri medicale.
va aflati sub tratament pentru pirozis sau hernie hiatala si simtiti o durere brusca in piept sau stomac, cu dificultati la inghitire si varsaturi. S-ar putea sa aveti o hernie strangulata, ceea ce reprezinta o urgenta medicala si chirurgicala. Solicitati fara intarziere ajutor medical.
a hernia dumneavoastra hiatala este insotita de pirozis cronic. Acidul stomacului arde in mod repetat esofagul, ceea ce poate provoca esofa-gita (esofag iritat si ulcerat), cicatrici esofa-giene, ulcer sau cancer gastric. Consultati cat de curand un medic.
Hiatusul esofagian este un orificiu in diafragm (muschiul care separa abdomenul de torace) prin care esofagul trece spre stomac. Daca hiatusul esofagian slabeste si se largeste, o parte din stomac si/sau esofag se poate strecura in catatea toracica, producand hernia hiatala.
Exista, in principal, trei tipuri de hernie hiatala. In hernia de alunecare, partea inferioara a esofagului si stomacul se deplaseaza in sus, aducand parteasuperioara a stomacului in catatea toracelui, intr-o hernie paraesofagiana (de rostogolire), stomacul se deplaseaza prin hiatus si se aseaza langa esofag. Herniile mixte au caractere atat ale herniilor de alunecare, cat si ale herniilor paraesofagiene.
Desi de obicei sunt mici, unele hernii hiatale se extind pana cand o portiune mare a stomacului trece prin hiatus. Sangerarea cronica din stomacul comprimat sau dintr-o esofagita poate determina, in cele din urma, anemie. Uneori, o hernie se va strangula, fiind stransa at^t de puternic incat se intrerupe curgerea sangelui spre partea her-niata din stomac si esofagul invecinat. Aceasta este mai putin probabil in herniile de alunecare si in cele mixte, dar surne frecvent in herniile paraesofagiene. in general, herniile hiatale de alunecare si cele mixte nu prezinta simptome si nu pun in pericol sanatatea.

CAUZE
Herniile apar la orice varsta, dar frecventa creste cu varsta: mai mult de jumatate din persoanele peste 50 de ani au o hernie hiatala. Hernia de alunecare este de departe tipul cel mai frecvent. Ca si alte hernii, herniile hiatale sunt, probabil, provocate de presiunea abdominala excesiva care apare in sarcina, obezitate, traumatisme sau eforturi de defecatie. Factorii de risc cuprind consti-patia, ridicarea de obiecte grele si tusea sau varsaturile persistente.
De obicei, herniile hiatale nu provoaca simptome, dar cand acestea apar, ele sunt agravate de purtarea de haine stramte, de consumul de alimente care dau pirozis si de aplecarea in fata sau asezare in pozitie orizontala dupa masa.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

O examinare fizica pentru hernie hiatala este asemanatoare cu cea pentru pirozis, cu doua adausuri: poate fi indicata o radiografie pentru edentierea herniei, iar daca se ridica suspiciunea unei anemii, se poate recolta o proba de sange pentru determinarea numarului de globule rosii.

TRATAMENT
Pirozisul sau alte simptome care apar in herniile de alunecare sau cele mixte pot fi tratate prin terapii conventionale si alternative. Herniile pa-raesofagiene, insa, trebuie tratate prin chirurgie conventionala, pentru ca riscul de strangulare este mare.
MEDICINA CONVENTIONALA
Deseori, calmarea pirozisului este tot ceea ce trebuie. Totusi, interventia chirurgicala este indicata cand exista o hernie paraesofagiana ori cand herniile de alunecare sau mixte sangereaza, sunt voluminoase, se stranguleaza sau se inflameaza. Prin interventia chirurgicala hiatusul este intarit si stomacul va fi repozitionat. Astazi, aceasta interventie este facuta, de obicei, utilizand un laparos-cop, un instrument subtire pentru zualizarea interiorului abdomenului, asemanator unui telescop. In general, este necesara o spitalizare de 48 de ore, iar actitatea obisnuita va putea fi reluata in doua saptamani.
MEDICINA ALTERNATIVA
Terapiile pentru simptomele herniei hiatale sunt similare celor pentru pirozis.
PRESOPUNCTURA
Pentru a calma pirozisul, utilizati presiunea profunda cu degetul mare pentru a masa urmatoarele puncte, pentru cel putin un minut: Stomac 36, Splina 6, Pericard 6 si Ficat 14. { . 14-l5 pentru localizarea punctelor.)
FITOTERAPIE
Ceaiul de ulm alunecos (Ulmus fulva) este linistitor, fiind recunoscut pentru calitatile sale antiinflamatorii. Amestecati 1 parte de coaja sub forma de pulbere in 8 parti de apa, fierbeti la foc mic timp de 10 minute si beti 1 cana, de trei ori pe zi.
STIL DE VIATA
Abtineti-va de la mesele bogate; in locul acestora, mancati patru sau cinci mese mici pe zi si mancati incet. Aceastea, alaturi de mentinerea unei greutati proportionale cu inaltimea dumnea voastra, vor reduce la minim presiunea abdominala si pirozisul. Reducerea grasimilor din alimentatie poate, de asemenea, micsora substantial simptomele. Fumatul genereaza intens pirozis. Renuntati la el.


PREVENIRE

Pentru a preveni simptomele:
a Purtati haine largi. Orice apasa pe adomen poate agrava simptomele herniei hiatale.
a Cand stomacul este plin, etati sa va aplecati sau sa va intindeti ia orizontala, deoarece presiunea abdominala creste, facand gratatia sa lucreze impotriva dumneavoastra, iar pirozisul dene mai probabil.


Pentru a preveni hernia hiatala:

a Mentineti-va o greutate rezonabila.


a Nu fumati.



DOUA TIPURI DE HERNIE HIATALA

Esofagul trece prin hiatusul esofagian - o mica deschidere in diafragm, muschiul care desparte catatile toracala si abdominala (stanga). O hernie hiatala de alunecare (ura, ' jos-stango) apare cand partea inferioara a esofagului si o f\ mica parte din stomac sunt impinse, prin hiatus, in catatea toracelui. Intr-o hernie hiatala paraesofagiana (ura, jos-dreapta), o parte din stomac bombeaza in sus, pe langa esofag.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a o proeminenta evidenta sub pielea abdomenului sau a zonei inghinale; aceasta poate disparea daca stati intins si poate sa fie sau nu se [...]
Trecerea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian, din abdomen in torace, este hernia gastrica transhiatala. Premisa anatomica a acestei anom [...]
SIMPTOME a durere si rigiditate intr-una sau in ambele zone inghinale cand incercati sa va asezati sau sa mergeti; se poate insoti de tumefiere sa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile