SIMPTOME
a raguseala si pierderea vocii.
a
durere la vorbit.
a gadilaturi si senzatie de raceala in gat.
a o nevoie permanenta de a va "drege vocea".
a pierderea vocii, insotita de gripa, raceala sau pneumonie.
a
febra (ocazional).
CHEMATI MEDICUL DACA:
a raguseala si disconfortul dureaza peste o saptamana; acesta poate fi semnul unei infectii bacteriene sau al unei afectiuni mai grave.
a faceti
laringita dupa ce ati fost expus la
toxine din mediul inconjurator, de exemplu vapori otratori sau mirosuri nocive; se poate ca astfel de expuneri sa fi provocat mai mult decat o simpla inflamatie a coardelor vocale.
a laringita apare pe fondul sau datorita excesului de alcool sau unei bronsite cronice care necesita ingrijirea medicului.
a raguseala unui copil se transforma intr-o
tuse ascutita, latratoare, care poate indica o ingustare grava a
cailor respiratorii sau, posibil, crupul.
Daca va pierdeti vocea sau daca sunetele emise par cu cateva note mai inalte - sau mai joase-decat de obicei, s-ar putea sa aveti laringita. In mod specific aceasta afectiune este o inflamatie a mucoasei laringelui, partea arborelui respirator care contine corzile vocale. Corzile vocale se inchid si se deschid in cursul vorbirii normale [ caseta . 466). Daca acestea sunt umflate, sunetele pe care le faceti sunt distorsionate. Veti fi ragusit sau va puteti pierde vocea cu totul.
CAUZE
Orice provoaca
edemul corzilor vocale poate duce la laringita. Pe primul loc se afla rusurile, desi frecvent sunt responsabile si bacteriile. Aler-giile si expunerea la anumite toxine sau substante chimice agresive pot, de asemenea, provoca edemul corzilor vocale. Suprasolicitarea este o alta cauza frecventa despre care pot depune marturie multi cantareti de rock si microbisti surescitati. in cazuri rare, laringita apare ca urmare a unor
tumori (numite noduli sau nodozitati), care se dezvolta pe sau in jurul corzilor vocale.
TRATAMENT
Laringita rala dispare de obicei de la sine in cateva zile, fara nici un fel de tratament. Din aceasta cauza, laringita persistenta este un semnal ce va avertizeaza ca raguseala si gadilaturile in gat va pot fi provocate de altceva decat un rus plictisitor.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca diagnosticul este de laringita rala, puteti sa va ameliorati simptomele pana cand organismul scapa de rus. Totusi, daca un medic sileste ca aveti o infectie bacteriana, se vor da cel mai probabil antibiotice. Urmati intregul tratament -de obicei 7-l0 zile - chiar daca va simtiti imediat mai bine. intreruperea prematura a tratamentului poate provoca o infectie mai grava mai tarziu.
In cele mai multe alergii, medicii prescriu de obicei antihistaminice, care micsoreaza edemul si inflamatia. Pentru reactiile alergice grave in timpul carora puteti avea greutati la respiratie, medicul va poate prescrie o medicatie steroidiana sistemica. Daca laringita este provocata de simpla suprasolicitare, nu este nevoie de nici o medicatie; in acest caz, cea mai buna solutie este sa va lasati vocea in repaus.
MEDICINA ALTERNATIVA
Pentru a trata laringita, practicienii medicinei alternative prescriu deseori metode de calmare a iritatiei gatului sau tonsilitei, de stimulare a sistemului imun sau incurajeaza repausul.
ACUPUNCTURA
Un studiu recent al remediilor traditionale chinezesti a descoperit ca multi pacienti cu laringita sau tonsilita au avut benefici in urma acupunc-turii. Consultati un specialist in
acupunctura pentru un tratament adecvat.
FITOTERAPIE
Pentru a ajuta recuperarea vocii, incercati
gargara cu un
ceai facut din sale rosie (Sala offi-cinalis var. rubia),
catina (Myrica spp.) sau coaja de stejar alb (Quercus alba). Se considera ca o
tinctura de echinacea (Echinacea spp.) din ora in ora timp de doua zile, ar ajuta la stimularea sistemului imun. Amestecati 10 picaturi de tinctura intr-un pahar cu apa si inghititi-le.
HOMEOPATIE
Daca laringita este rezultatul suprasolicitarii sau traumatizarii corzilor vocale, folositi Arnica (6x sau 12x) din ora in ora; daca nu remarcati nici 0 imbunatatire dupa patru sau cinci ore, incercati alt preparat. Pentru laringita insotita de uscaciunea gatului si senzatie de dop in laringe, utilizati Spongia tosta (12x) de patru ori pe zi. Pentru laringita insotita de o tuse uscata, ca de crup, care apare brusc dupa expunerea la vreme friguroasa sau la primele semne ale unei raceli, utilizati Aconit (6x sau 12x) din doua in doua ore. Daca aceste remedii nu dau rezultate, consultati un homeopat.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Pentru a accelera ndecarea laringitei, beti multe lichide, mancati multe
fructe si legume proaspete si reduceti consumul de
glucide rafinate. Pentru stimularea sistemului imun, supli-mentati-va
dieta cu tamina C, 20 000-80 000 UI pe zi, de beta caroten (tamina A) si usturoi.
CE PUTETI FACE ACASA
a Odihniti-va corpul in acelasi timp cu vocea -complet. Vorbiti in soapta si numai daca trebuie; nu va solicitati deloc corzile vocale.
a Beti multe lichide, de exemplu apa sau ceai amestecat cu putina
miere sau lamaie.
a Inhalati aburi dintr-un vas cu apa clocotita.
a Aplicati-va
comprese calde pe gat.
PREVENIRE
Cea mai buna metoda de a preveni laringita este etarea fortarii vocii si repausul adecvat al acesteia dupa o suprasolicitare. Daca sunteti predispus la laringita, incercati sa va tineti departe de
fumul de tigara si alte toxine din mediu. Daca banuiti ca laringita dumneavoastra se datoreaza unei reactii alergice la anumite feluri de alimente, faceti un experiment, eliminand produsele suspectate din
alimentatie si reintroducandu-le unul cate unul, cu monitorizarea concomitenta a efectului. (Cititi Alergii.)
LARINGELE SI PIERDEREA VOCII
Corzile vocale sunt doua benzi in tensiune, care se intind de-a curmezisul laringelui - o camera asemanatoare unei cutii, la partea superioara a traheei. Aerul care trece printre aceste benzi provoaca bratii, care produc sunete, modificate si modulate pentru vorbire de catre limba, dinti si buze. Cand corzile vocale sunt inflamate sau infectate din cauza laringitei, vocea dene in mod caracteristic ragusita sau dispare.