eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Malaria


Malaria
SIMPTOME


a durere de cap, oboseala, febra moderata si greata.

a frisoane bruste, uneori cu tremuraturi foarte intense.
a febra putand urca pana la 41 AC, insotita uneori de respiratie rapida.
a transpiratii profuze.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a prezentati simptome de malarie, aflandu- intr-o regiune a lumii unde exista malarie sau la maxim cate luni de la intoarcerea dintr-o astfel de regiune.
a veti calatori intr-o zona unde malaria este frecventa; medicul poate prescrie o medicatie antimalarica preventi.
Malaria este o boala infectioasa transmisa de tantari. Pe intregul glob, intre 300 si 500 de milioane de oameni fac malarie in fiecare an, inclusiv circa 1 000 de oameni din Statele Unite - dintre care aproape toti contracteaza malaria in strainatate. Aproape toate tarile tropicale si subtropicale au tantari care transmit malaria.
Simptomele initiale ale malariei cuprind dureri de cap, febra moderata si greata. in circa 24 de ore boala progreseaza frecvent in trei stadii distincte. Primul apare stadiul rece, caracterizat de frisoane bruste, uneori cu tremuraturi puternice, care dureaza una-doua ore. Al doilea, stadiul fierbinte, este marcat de febra, care poale atinge si 41AC, insotita uneori de respiratie rapida; acesta dureaza trei-patru ore. Urmeaza stadiul umed: intre doua si patru ore de transpiratii abundente.

CAUZE
Malaria este determinata de intepatura femelei tantarului Anopheles care injecteaza parazitul malariei in circulatia sangvina. Patru specii ale parazitului cunoscut ca Plasmodium provoaca malaria la om: P. vix, P. ole, P. malariae si P. falciparum. O data ce a patrunse in circulatia sangvina, plasmodiile ajung la ficat unde se multiplica intr-un ritm uluitor. In aproximativ o saptamana, pana la 40 000 dintre ele se vor intoarce in circulatie, unde continua sa se multiplice si incep sa distruga celulele sangvine rosii. Tocmai aceasta distrugere provoaca simptomele caracteristice ale malariei.
Desi toate cele patru specii pot fi mortale, P. falciparum este deosebit de primejdioasa - si cu probabilitate mai mare de a fi mortala -deoarece se multiplica mult mai rapid decat celelalte, distrugand mult mai multe celule rosii. Aceasta specie este si cea mai rezistenta la medicamente antima-larice.
Forme ale P vix si P. ole pot sa ramana latente in ficat, fara sa determine nici un fel de simptome evidente de malarie, pentru mai multe luni sau, in cazuri rare, mai multi ani. Apoi, intr-o buna zi, din motive ramase pana acum necunoscute oamenilor de stiinta, ele parasesc ficatul si se intorc in circulatia sangvina, provocand o criza de malarie. Astfel incat daca ati calatorit vreodata intr-o regiune a lumii in care malaria este raspandita, amintiti- sa raportati acest fapt medicului, daca faceti o boala neexplicata cu febra.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Daca medicul banuieste ca aveti malarie, o proba de sange fi examinata pentru evidentierea parazitilor. Daca primul preparat este negativ, dar malaria este foarte posibila, pot fi recoltate si examinate probe la fiecare 12-24 de ore, timp de trei zile consecutive.


TRATAMENT

Netratata, malaria cu P falciparum poate fi mortala. Tratamentul conventional rapid si adect poate duce la o recuperare rapida si completa. Alte forme de malarie provoaca rareori moartea, dar necesita si ele tratament, pentru evitarea complicatiilor si usurarea recuperarii.

MEDICINA CONVENTIONALA
Daca sunteti infectat cu P.vix, P. ole sau P. malariae, veti primi clorochina oral timp de trei zile. Pentru a evita recurentele mai tarzii provocate de parazitii latenti de P vix sau P. ole, veti primi si doze orale de primachina pentru inca 14 zile. Deoarece primachina poate distruge celulele sangvine rosii, primejduind astfel sanatatea fatului, ea nu se administreaza femeilor gravide; daca sunteti gravida, veti fi mentinuta pe clorochina.
Daca sunteti infectat cu P falciparum intr-o zona a lumii unde parazitul nu s-a aratat rezistent la clorochina, veti fi tratat cu acest medicament. Altfel, veti primi doze orale de chinina si tetraciclina sau de chinina si un produs combinand pirimetamina si sulfadoxin pentru mai multe zile. La femei sau in caz de complicatii medicale grave, se poate administra intravenos chinidina, pana la o stare destul de buna pentru a lua celelalte medicamente.


MEDICINA ALTERNATIVA

Terapiile alternative pot trata simptomele malariei si ajuta corpul sa isi revina din medicatiile antimalarice, care pot provoca efecte secundare neplacute, chiar daca temporare, cum ar fi greata, ameteala, diaree, tinitus si eruptii ale pielii. Toate remediile trebuie luate impreuna cu medicatiile conventionale si sub supravegherea specialistilor.


FITOTERAPIE

Boneset (Eupalorium perfoliatum) era utilizat de indienii americani si de primii colonisti americani pentru tratamentul bolilor febrile, inclusiv al malariei. Faceti un ceai utilizand 1-2 lingurite de ta uscata; beti-l cat se poate de fierbinte, la interle de jumatate de ora.


HOMEOPATIE

Printre remediile prescrise pentru malarie se afla Arsenicum album si Sulphur. Consultati un homeopat pentru silirea dozelor si duratei tratamentului.


PREVENIRE

Daca calatoriti intr-o regiune unde exista malarie, spuneti-i medicului cu cate saptamani inainte de plecare. Medicul pune pe un regim de meflochina, hyclat de doxiciclina sau clorochina. Daca uiti sa calatoriti in zone unde malaria este o problema, luati- urmatoarele precautii:

a Luati medicatie antimalarica preventi inaintea, in timpul si dupa calatorie.
a Dormiti sub o plasa pentru tantari tratata cu un insecticid, de exemplu permetrina sau deltametrina.
a Locuiti in cladiri cu aer conditionat sau usi si ferestre cu plasa.
a Stati in casa de la apus pana-n zori, perioada in care se hranesc tantarii.
a Daca iesiti afara seara, purtati pantaloni lungi si o camasa cu maneca lunga.
a Utilizati un produs pentru indepartarea tantarilor: un spray cu permetrina pentru haine si o lotiune cu 35-40% dietilloluamida (DEET) pentru pielea expusa.


Galerie de imagini si poze medicale: malaria


imagine cu malariaimagine cu malaria imagini malariaimagini malaria poza despre malariapoza despre malaria


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Aceasta infectie produsa de un parazit este boala cea mai raspandita in lume. In fiecare an ea afecteaza in jur de 800 000 de milioane de persoane si [...]
SIMPTOME a pete rosii, pruriginoase, urmate de obicei de aparitia de mici vezicule pline cu un lichid clar, care in cele din urma se sparg. a [...]
SIMPTOME a dureri si distensie abdominala a flatulenta si o senzatie de balonare a diaree a scaune de culoare deschisa, cu miros urat, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile