eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Matreata


Matreata
SIMPTOM E
a scuame (coji) de piele ce pot fi mici si albe, sau mari, grasoase si galbene.
a descuamare si mancarimi in pielea paroasa a capului, sprancene sau in jurul lizierei parului, urechilor sau nasului


CHEMATI MEDICUL DACA:

a scuamele sunt grasoase si galbene si nu raspund la sampoanele si lotiunile anti-matreata eliberate fara prescriptie medicala; este posibil sa ati dermatita seboreica si sa necesitati un tratament mai agresiv, pentru ameliorarea mancarimilor si a descuamarii.
a matreata este localizata in cateva placi si este foarte pruriginoasa; este posibil sa ati o infectie fungica, ce necesita tratament cu medicamente eliberate cu prescriptie medicala.
Matreata - acele coji albe si uscate de piele pe care va tot surprindeti periindu-le de pe gulerul sau umerii dumneavoastra - nu reprezinta, in mod tipic, nici un fel de pericol pentru sanatate, insa ea poate reprezenta o sursa de stanjeneala, iar mancarimile care o insotesc sunt un motiv autentic de sacaiala. Multe persoane presupun, in mod incorect, ca aceasta problema are ceva de-a face cu igiena si cu cat de des va spalati pe par. Desi este adevarat ca samponarea la intervale lungi poate agrava un caz de matreata deja instalata, ea nu va provoca aparitia matretii. in spatele matretii se afla de fapt o simpla diferenta intre indivizi, in ceea ce priste un proces natural, ce se petrece cu noi toti in fiecare zi: descuamarea celulelor cutanate. Diferenta consta in faptl ca, la unii dintre noi, descuamarea este mai intensa decat la altii.
CAUZE
Celulele cutanate care cresc si mor prea repede sunt de fapt cauza matretei, insa medicii nu stiu de ce se intampla acest lucru. Unele persoane cu descuamare sera prezinta o hiperac-tivitate a glandelor sebacee (al caror rol este sa lubrifieze pielea cu grasimi); altele au un nil ridicat al parazitului Pityrosporum ovale, care este prezent la majoritatea oamenilor, insa in exces la cei ce sufera de matreata. Alti factori cauzali sunt antecedentele familiale, alergiile alimentare, transpiratia excesiva, folosirea sapunurilor alcaline, infectiile cu levuri si stresul. Chiar si anotimpurile anului pot contribui la aceasta problema: se stie c? iernile reci si uscate aduc dupa ele matreata sau o agraaza.In cazul in care cojile de matreata sunt gra-soase si galbene, cauza probabila este boala de piele cunoscuta sub denumirea de dermatita se-boreica; leziunile uscate, groase, ce sunt reprezentate de scuame mari si argintii, pot fi datorate unui psoriazis al pielii capului, mai putin frecnt. Aceste forme de matreata - ca si varietatea taratoasa - devin un pericol numai daca le scarpinati pana faceti rani ale pielii, ce va pot creste riscul de infectie, in special cu stafilococi si streptococi.


TRATAMENT

Numeroase sampoane eliberate fara prescriptie medicala pot tine sub control matreata de intensitate moderata, insa consultati-va medicul in cazul in care cauza este dermatita seboreica. Unele remedii din te pot reduce pruritul si uscarea pielii, dar ati nevoie de-ptodjjse pe baza de gudron pentru a scapa de scuamele grase.
Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a aprobat, ca sigure si eficiente pentru tratamentul matretii, doar cinci ingrediente pentru sampoane: godronul de carbune, zinc-pirition, acidul salicilic, sulfatul de seleniu si sulful (FDA recunoaste si combinatia intre acidul salicilic si sulf ca fiind un ingredient activ). Toate celelalte substante incluse in retetele de sampoane contra matretii sunt noci, asa incat cititi cu atentie etichetele.
MEDICINA CONVENTIONALA
Daca constatati ca mai ati inca prurit sau matreata dupa ce ati incercat produsele eliberate
fara reteta, consultati doctorul. Este posibil sa nu folositi un preparat adecvat starii dumneavoastra. Pentru formele de matreata din dermatita seboreica puteti aa nevoie de prescrierea unei lo-tiuni cu streroizi.
Multi medici recomanda pacientilor cu matreata sa foloseasca un sampon medicinal, zilnic, pe care sa-l mentina pe cap cel putin 10 minute, dupa care sa se clateasca foarte bine; urmele de sampon sau sapun pot agrava problemele cutanate. Dupa ce ati scapat de matreata, folositi samponul medicinal o data sau de doua ori pe saptamana, deoarece este prea puternic pentru folosirea pentru folosirea zilnica. Cand este posibil, lasati parul sa se usuce natural in loc de a-l usca cu foehnul.
Perierea parului cu o perie naturala poate fi benefica. Periati-va parul cu miscari constante si ferme, de la frunte spre ceafa. Aceasta manevra va permite sebumului de la baza firelor de par (a carui acumulare la acest nil poate fi o cauza de matreata) sa fie distribuit de-a lungul firelor de par care au nevoie de el pentru a se mentine lucioase si sanatoase.


MEDICINA ALTERNATIVA

Pe langa produsele din te, alte optiuni alternati- incluzand dieta adecvata, exercitiile psihosomatice de reducere a stress-ului si masajul - s-au dodit utile in tratarea matretii.


FITOTERAPIE

Pentru a preni descuamarea si infectiile, incercati masajul pielii capului cu ulei din arbore de ceai {Mamaleuca spp.). Multi practicieni cred ca este la fel de eficient ca si cremele cu steroizi.
Cimbrul (Thymus vulgaris), rosmarinul {Ros-marinus officinalis) sau salvia (Salvia officinalis) pot fi folosite pentru clatire. Fierbeti 2 Igt. din una din aceste te intr-o ceasca de apa timp de 10 minute. Strecurati si raciti. Puneti lichidul astfel obtinut pe parul curat si umed si masati pielea capului. Nu clatiti dupa aceea.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Stress-ul poate agrava matreata. Exercitiile fizice regulate sunt utile nu numai pentru starea generala de sanatate ci si pentru reducerea eficienta a stress-ului. Puteti lua in considerare si tehnicile de relaxare (cum este yoga) pe care sa le practicati saptamanal.


ALIMENTATIE SI DIETA


Matreata este un simptom obisnuit al alergiilor alimentare, adesea ca un rezultat al efectelor cumulati care fac dificil de identificat sursa reactiei alergice. De exemplu, beti lapte in fiecare zi si nu v-ati gandii niciodata sa asociati prezenta des-cuamarii cu consumul de lapte.
Daca tratamentele uzuale par sa nu aiba efect in cazul dumneavoastra, incercati sa va abtineti de la consumul alimentelor grase (cum sunt nucile si ciocolata), excesul de zahar, produselor lactate si fructelor de mare. Suplimentele de vitamine (cum sunt biotina, tiamina = vitamina B, niacina = vitamina B3 si cobalamina = vitamina B12) va pot ajuta sa scapati de matreata imbunatatind capacitatea organismului de a meoliza acizii grasi.

CE PUTETI FACE ACASA
a Masati constant pielea capului - fie cand va samponati, fie cand folositi lotiuni din te cum ar fi uleiul din arbore de ceai - pentru a imbunatati circulatia sangelui la acest nil; ameliorand fluxul sanguin ajutati la prenirea uscarii si descuamarii pielii capului.
a Supragheati-va dieta. Produsele lactate, alimentele grase, fructele de mare si excesul de zahar, toate agraaza matreata.
a Spalati parul cel putin o data pe saptamana cu un sampon medicinal contra matretii pentru a preni recurentele.



Galerie de imagini si poze medicale: matreata


imagine cu matreataimagine cu matreata imagini matreataimagini/poza matreata


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Se pun intr-un recipient emailat cite 20 g de frunze uscate si maruntite de urzica si de podbal, se oparesc cu 1 1 de apa clocotita, prepara [...]
SIMPTOME O persoana ce a suferit un traumatism psihic sever - razboi, lupte, catastrofe naturale, abuzuri fizice sau sexuale - sau a fost martor al u [...]
SIMPTOME Un nivel ridicat de colesterol in sange nu este insotit de simptome evidente, insa poate reprezenta un factor de risc pentru alte tulburari [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile