eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Micoza piciorului


Micoza piciorului
a eruptie pruriginoasa, scuamoasa, rosie, care debuteaza de obicei intre degetele de la picioare; netratata, pielea dezlta fisuri si cule care se pot infecta.


a piele uscata care se descuameaza usor, pe talpi.

a miros neplacut al picioarelor
a unghii de la picioare albicioase, fragile, care se descuameaza usor.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a eruptia nu raspunde la tratamentul antifungic eliberat fara prescriptie sau alte masuri aplicate la domiciliu, in 4-6 saptamani; sau daca afectiunea devine invalidanta. Aveti neie de un diagnostic medical si de tratament eliberat cu prescriptie medicala.
a la nivelul eruptiei apar cule, o roseata intensa, un edem dureros sau puroi; sau daca faceti febra. Acestea sunt semnele unei suprainfectari bacteriene ce necesita un tratament cu antibiotice orale.
a unghiile de la picioare devin fragile sau isi modifica culoarea, devenind de obicei albicioase. Aceasta forma de micoza este greu de eradicat si necesita de obicei un tratament medical de lunga durata pentru prevenirea recidivelor.
"Piciorul de atlet" este o infectie fungica frecvent intalnita si nu trebuie sa fii atlet pentru a o contracta. Aceasta sacaitoare suferinta apare cel mai adesea la barbati si baieti, insa este destul de frecventa si la femei si fete. Practic necunoscuta in Grecia si Roma antica, pe cand oamenii mergeau desculti sau purtau sandale, "piciorul de atlet" este un sub-produs al unei societati care-si tine picioarele impachetate in pantofi in cea mai mare parte a timpului.

CAUZE
Diversele tipuri de fungi (ciuperci) care proaca micoza piciorului ("piciorul de atlet") apartin unui grup numit dermatofiti, care proaca de asemenea si micoza inghinocrurala (de la articulatia coapsei). Fungii prolifereaza in medii inchise, umede, calde si se hranesc cu keratina, o proteina ce se gaseste in par, unghii si piele. Piciorul de atlet are o contagiozitate usoara; se poate transmite prin contactul direct cu sursa de infectie si prin particule de piele lasate pe prosoape, pantofi, podelele cabinelor de dus si in jurul piscinelor. Chiar daca mersul in picioarele goale la dus, in sala de sport sau in jurul piscinei va poate mari sansele de a face 0 micoza a piciorului, este si mai probabil sa contractati infectia daca nu va schimbati sosetele si pantofii transpirati. Riscul de a face micoze ale piciorului mai poate depinde si de susceptibilitatea dumneaastra. De exemplu, persoanele care au luat un antibiotic timp de 2 saptamani sau mai mult au un risc mai crescut, deoarece antibioticele nu combat numai infectia, ci pot ucide si bacteriile cu rol protector, ce impiedica proliferarea parazitilor fungici. (Vezi Levuri, Infectii).

TRATAMENT
Micoza piciorului trebuie tratata la primul semn de mancarime sau roseata intre degetele de la picioare. Majoritatea cazurilor pot fi vindecate cu o pudra antimicotica eliberata fara prescriptie medicala si prin respectarea masurilor igienite de
baza. Spalati-va si uscati-va foarte bine picioarele dimineata si seara, schimbati-va zilnic sosetele sau ciorapii si nu purtati aceiasi pantofi in fiecare zi. Aplicati zilnic pudra antimicotica pe picioare si in pantofi.
Aveti grija ca picioarele dumneaastra sa fie bine aerisite. Daca nu puteti merge in picioarele goale sau cu sandale, purtati sosete de bumbac si pantofi dintr-un material natural, poros, precum pielea sau panza, nu material sintetic impermeabil. Daca nu este tratata corect si prompt, infectia poate fi foarte persistenta. Chiar tratata cu agenti antimicotici, infectia poate disparea abia dupa mai multe saptamani.

MEDICINA CONVENTIONALAIn cazurile rezistente la tratamentul la domiciliu, medicul dumneaastra poate prescrie un unguent cu terbinafina 1 %. Medicamentul este scump, insa tratamentul cu terbinafina poate conduce la vindecare completa in o saptamana. Medicii prescriu medicamente antifungice orale in micoza piciorului numai daca remediile locale nu au efect, intrucat tratamentul general poate avea efecte secundare grave, precum toxicitatea hepatica. Medicamentele orale tipic folosite sunt ketoconazolul si griseofulvina. Aceleasi optiuni terapeutice sunt valabile si pentru micoza unghiilor de la picioare.
MEDICINA ALTERNATIVA

AROMOTERAPIA
Pentru a combate infectia, puneti 5 picaturi de ulei de arbore de ceai (Melaleuca spp.) in apa din cada. Pentru ameliorarea pruritului, incercati sa puneti in apa din cada 2 picaturi de ulei de menta (Mentha piperita) si 4 picaturi de ulei de musetel (Matricaria recutita)
FITOTERAPIA
Faceti o baie de jumatate de ora la picioare cu o solutie de 6 Igt. goldenseal (Hydrastis cana-densis) in 500 ml apa; va puteti de asemenea pudra picioarele cu goldenseal. Sau masati zilnic zona afectata cu ulei de arbore de ceai (Melaleuca spp.). incercati si alte bai si unguente cu te, urmarind instructiunile de pe eticheta: se spune ca smirna (Commiphora molmof) ar combate parazitii fungici: levantica (Lavendula offici-nalis) poate reduce inflamatia; crema cu galbenele (Calendula officinalis) este recomandata pentru vindecarea fisurilor din piele.


HOMEOPATIA

Pentru calmarea inflamatiei, incercati un preparat cu galbenele, eliberat fara prescriptie medicala. Un homeopat profesionist poate recomanda Craphites pentru situatiile cu zemuire a pielii.


CE PUTETI FACE ACASA

Faceti o baie la picioare cu apa calda, sarata (1 Igt. sare la 1 ceasca apa) timp de 5-l0 minute in fiecare zi. Stergeti-va foarte bine picioarele, apoi aplicati intre degete o pasta cu bicarbonat de sodiu sau o solutie cu clorura de aluminiu, pe care le puteti gasi la farmacia locala. Puteti prefera sa folositi o pudra, crema sau un spray antimi-cotic, eliberate fara prescriptie medicala. Cele mai eficiente produse contin acid undecilenic sau agentii antifungici clotrimazol sau miconazol. Daca nu exista cule sau fisuri, indepartati scuamele de piele moarta cu o perie moale inainte de a aplica o pudra sau un unguent local. Nu rupeti pielea care se descuameaza; puteti traumatiza pielea sanatoasa din jur si astfel extinde infectia.
Folositi acelasi tratament local pentru micoza unghiilor de la picioare, insa nu va asteptati la rezultate rapide. Tineti unghiile taiate scurt si curatati deseurile de dedesubt si din jurul unghiilor infectate cu o scobitoare neteda sau un bat de chibrit de lemn si nu cu o pila de unghii, ce poate zgaria sau intepa pielea.


PREVENIRE

Antrenorul si asistenta de la cabinetul medical al scolii aveau dreptate cand va puneau sa purtati slapi in vestiar si in jurul piscinei. Astazi stim insa ca susceptibilitatea este un factor la fel de important ca si contactul propriu-zis cu ciuperca. Reduceti riscul, mentinandu-va picioarele uscate, curate si pudrate cu un fungicid eliberat fara prescriptie medicala. Alte masuri intelepte:
a Purtati sosete de bumbac si pantofi care lasa pielea sa respire; incaltamintea care nu lasa sa intre apa nici nu lasa sa iasa transpiratia.
a Nu folositi niciodata in comun pantofii, sosetele sau prosoapele.
a Daca faceti o micoza a piciorului, spalati-va sosetele si prosoapele in apa cat mai fierbinte posibil - sau fierbeti-le
a Fiti deosebit de prudent cu picioarele daca luati un antibiotic timp de 2 saptamani sau mai mult. Medicamentul poate omori bacteriile ce, in mod normal, tin sub control parazitul micotic ce proaca "piciorul de atlet".


Galerie de imagini si poze medicale: micoza


imagine cu micozaimagine cu micoza imagini micozaimagini micoza poza despre micozapoza despre micoza


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Micozele fiind rebele si tenace, trebuie tratate mai multe luni. inaintea aplicarii primei cataplasme se va face o baie calda la unghiile afectate [...]
Micozele fiind rebele si tenace, trebuie tratate mai multe luni. inaintea aplicarii primei cataplasme se va face o baie calda la unghiile afectate [...]
SIMPTOME a dureri sau redoare persistenta, oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, de la baza gatului si pana la solduri. a durere localizata [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile