SIMPTOME
Daca copilul dumneaastra are pojar, el se va simti foarte bolnav. Cautati urmatoarele simptome:
a Zilele I -3:
febra moderata sau crescuta,
tuse aspra, curgerea nasului, ochi
rosii si stranuturi; mici pete albe pe gingiile de langa molarii superiori sau pe partea interna a obrazului.
a Zilele 4-8: febra ridicata; eruptie caracteristica, care se intinde de la fata la trunchi, apoi pe brate si picioare. Pielea incepe sa se cojeasca in 2-3 zile. Eruptia incepe sa dispara la nivelul fetei din momentul in care a ajuns la brate si picioare.
Copilul poate sa faca si o inflamatie a ochilor (conjunctivita) care va determina sensibilitate la lumina. (Cititi si Ghidul vizual de diagnostic.)
CHEMATI MEDICUL DACA:
a va banuiti copilul de pojar; medicul poate sa fi fost avertizat asupra unei epidemii si poate sa va confirme diagnosticul la telefon.
a copilul dumneaastra are
pojar si tusea lui devine tot mai aspra sau mai productiva, ceea ce poate indica
pneumonia virala
a copilul dumneaastra are pojar si apar dificultati de a se mentine in stare de veghe deplina, este extrem de letargic sau sufera de iriilitate, dezorientare sau convulsii in prima saptamana de la aparitia eruptiei. Acestea pot indica o encefalita.
a copilul dumneaastra are pojar si apar dificultati de auz sau dureri in urechi care pot indica o infectie a urechii (cititi Otita medie).
Pojarul este una dintre cele mai contagioase infectii
virale ale copilariei si una dintre cele mai grave, cu complicatii variind de la infectii ale urechii la
pneumonie si encefalita (o inflamatie a creierului care apare la 1 din 1 000 de pacienti). Pojarul poate determina usor epidemii in scoli. Vaccinarea preventiva este de obicei recomandata, daca nu si impusa de lege ( . 23).
Adultii pot contracta
pojarul daca nu au fost expusi sau vaccinati inainte. Persoanele care au avut o data pojar obtin imunitate naturala si nu pot face din nou boala.
CAUZE
Pojarul se datoreaza unui virus transmis prin contact direct sau prin picaturi fine produse in stranut sau tuse. Perioada de incubatie - in care virusul se multiplica in organism iar copilul nu este contagios - este de 8-l2 zile. Copilul este cel mai contagios cu 2 zile inaintea aparitiei simpto-melor, desi el va fi contagios ^nca la 4 zile dupa inceperea eruptiei.
TRATAMENT
Daca va banuiti copilul de pojar trebuie sa consultati intotdeauna pediatrul copilului care va nunta probabil scoala si va monitoriza progresul copilului, fiind gata sa intervina daca apar complicatii. Copin infectati nu trebuie sa mearga la scoala pana la o saptamana dupa aparitia eruptiei.
IDENTIFICAREA ERUPTIEIIn primele 24 de ore apar mici pete rosii-des-chis de-a lungul marginii parului din cap si in spatele urechilor, apoi se extind pe toata fata si coboara pe trunchi (dreapta); mai tarziu, se intind pe brate si picioare. Petele mici se extind in mod tipic, formand pete mai mari, neregulate.
Dintr-a treia zi eruptia devine mai profuza si mai pronuntata. Pe masura ce dispare, pot sa apara coji si o nuanta maronie. Eruptia dispare de obicei intr-o saptamana.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pediatrul copilului dumneaastra va prescrie odihna la pat, o
dieta cu alimente usor de digerat si marirea consumului de lichide. Medicul poate, de asemenea, administra injectii cu gama-glo-buline membrilor familiei care nu au mai fost expusi sau vaccinati pana atunci. Desi acestea nu r impiedica transmiterea pojarului, ele pot face elutia bolii mai putin grava pentru indivizii expusi riscului.
MEDICINA ALTERNATIVA
Nu va bazati doar pe tratament la domiciliu; consultati medicul de asistenta primara al copilului.
FITOTERAPIE
Nu exista te care sa trateze in mod specific rujeola. Totusi, o serie de preparate pot usura simptomele. Ceaiurile de
coada soricelului {Achillea millefolium), catusnica (Nepeta cataria) si tei [Tilia spp.) pot contribui la scaderea febrei. O solutie de spalare a ochilor cu silur (Euphrasia officinalis) sau compresele cu
musetel (Matricaria recutita) pot calma ochii sensibili. Puteti sa va adresati unui fitoterapeut pentru ajutor.
HOMEOPATIE
Consultati intotdeauna un
homeopat pentru dozele adecvate copiilor. in medicina homeopata se considera ca Aconit-ul poate ajuta un copil cu instalare brusca a febrei, ochii rosii, care este nelinistit, anxios sau temator si sensibil la lumina. Belladonna este sugerata cand copilul are pielea fierbinte, rosu-oparita, fruntea si fata fierbinti, dar extremitati reci si febra inalta. Pulsalilla poate fi utila daca copilul nu este insetat, ge si prezinta febra moderata si o scurgere cremoasa galbena din ochi sau nas.
OSTEOPATIE
Presiunea moderata, aplicata ritmic deasupra splinei, o procedura numita pompare de splina, poate mari eliberarea de celule sangvine albe in sange. Adresati-va unui homeopat.
CE PUTETI FACE ACASA
a Copin trebuie izolati cea mai mare parte a timpului in care sunt contagiosi. O camera cu lumina slaba poale fi utila daca ochii sunt sensibili la lumina; intr-un astfel de caz, limitati privitul televizorului si cititul.
a O lotiune cu calamina,
alun vrajitoresc sau baile cu amidon de porumb ori bicarbonat
alimentar pot linisti mancarimile. Paracetamolul poate reduce febra.
a Un umidificator poate fi de folos intr-o tuse intensa. Folositi un aparat cu reglarea umiditatii (umidistat) pentru o cantitate adecvata de vapori in aer. Curatati intotdeauna umidificatorul cu grija inainte si dupa utilizare.
PREVENIRE
Multi practicieni ai medicinei alternative considera ca pentru un copil in general
sanatos este mai bine sa faca pojar decat sa fie vaccinat, deoarece combaterea bolii intareste
sistemul imunitar. Totusi imunizarea este de obicei impusa de lege, deoarece pojarul poate proca epidemii scolare. Vaccinul ROR (rubeola, oreion, rujeola) se administreaza acum la 12 sau 15 luni, cu un rapel la varsta de 4-6 sau 10-l2 ani. Versiunea homeo-pata a vaccinului nu este un echivalent acceptat si nu va asigura o protectie adecvata, dar unii home-opati prescriu remedii pentru scaderea efectelor secundare potentiale ale vaccinului ROR.
IDENTIFICAREA ERUPTIEI
In primele 24 de ore, apar mici pete rosii-deschis de-a lungul marginii parului din cap si in spatele urechilor, apoi se extind pe toata fata si coboara pe trunchi (dreapta); mai tarziu, se intind pe brate si picioare. Petele mici se extind in mod tipic, formand pete mai mari, neregulate.
Dintr-a treia zi eruptia devine mai profuza si mai pronuntata. Pe masura ce dispare, pot sa apara coji si o nuanta maronie. Eruptia dispare de obicei intr-o saptamana.
Pentru reducerea febrei sau calmarea durerilor, nu dati copilului aspirina - nici macar I aspirina pentru copii - sau alte produse care I contin
sarea numita salicilat. Aspirina a fost pu^a in legatura cu sindromul Reye, o afectiune rara dar periculoasa, care proaca | inflamatia ficatului si creierului.