SIMPTOME
Scolioza, o curbare anormala in lateral a coloanei vertebrale, poate fi prezenta daca, prind din spate:
a intregul corp pare sa fie inclinat intr-o parte.
a umerii apar inegali, cu un omoplat mai proeminent decat celalalt.
a un membru inferior pare mai lung decat celalalt.
a soldurile par a fi situate la inaltimi inegale sau arata de parca ar fi deplasate spre dreapta sau spre stanga.
a la aplecarea in fata, spatele pare stramb.
a din fata, coastele par mai proeminente si mai distantate pe o parte decat pe cealalta.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a observati oricare dintre simptomele descrise mai sus. Fiti deosebit de gilent, in special daca aveti antecedente familiale de scolioza. Afectiunea se poate agrava in timp si trebuie evaluata si tratata de un medic, pentru a-i stopa evolutia.
Scolioza este o curbare progresiva inspre lateral a coloanei vertebrale. Spatele unei persoane cu
scolioza are o forma distinctiva, curbata in C sau S, ce deaza foarte mull de la alinierea verticala normala a coloanei vertebrale [caseta). Scolioza este uneori prezenta de la nastere, insa apare cel mai adesea intre 10 si 14 ani, devenind din ce in ce mai severa pe masura ce copilul creste. Afectiunea apare atat la baieti cat si la fete, insa tinde a fi mai grava si a evolua mai dramatic la fete.
Deoarece scolioza in sine nu provoaca in general dureri, este uneori'caracterizata ca o afectiune "silentioasa". Totusi, netratata, ea poate genera in cele din urma
tulburari secundare dureroase, precum problemele discale, sciatica sau artrita. in cazurile severe, toracele poate fi atat de rasucii si deitorsionat incat sunt afectati plamanii si inima, provocand
oboseala si dispnee cronica.
CAUZE
Cauzele scoliozei sunt putin intelese. Medicii suspecteaza si o componenta genetica, insa cauza ramane necunoscuta in majoritatea cazurilor. Copin ce au suferit de boli ale muschilor, oaselor sau sistemului nervos, precum
poliomielita sau paralizia cerebrala, pot face de asemenea scolioza. Si, atat la copii cat si la adulti, scolioza poate apare in urma unor leziuni traumatice, cum ar fi o fractura de coloana sau ca rezultat al unor boli ce afecteaza sistemul nervos.
TRATAMENT
Tratamentele standard in scolioza sunt gimnastica, protezele ortopedice si, in cazurile severe, interventia chirurgicala. In majoritatea cazurilor, folosirea protezei poate numai sa stopeze evolutia afectiunii, fara a corecta gradul de curbare care s-a instalat deja; deci este important sa se inceapa devreme. In general, scolioza progreseaza cel mai rapid in primii ani ai adolescentei, cand oasele copilului cresc cu teza maxima. Cu cat un copil face scolioza la o varsta mai mica, cu atat curbarea va fi mai accentuata, daca boala nu este tratata.
MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul prescris de medic pentru scolioza depinde de gradul de curbare a coloanei pacientului. O curbare usoara, mai mica de 25A, poate fi de obicei controlata printr-un program de exercitii fizice conceput pentru intarirea toracelui. Corsetele ortopedice, modelate astfel incat sa urmeze linia toracelui pacientului si sa-l mentina in pozitie dreapta, sunt de obicei prescrise pentru controlarea unor curbari de 25-30A sau mai mari. La copii si la adolescenti, corsetul este ajustat pe masura cresterii. Ele este purtai pana cand scheletul inceteaza sa mai creasca - aproximativ la 16 ani la fete si la 17-l8 ani la majoritatea baietilor.
Curbarile de 40A sau mai mari pot necesita interventii chirurgicale. in mod tipic, de-a lungul coloanei sunt imtate tije de metal, ce asigura o atela interna ce corecteaza curbarea. De asemenea, chirurgul sudeaza mai multe vertebre la un loc, pentru a intari si imobiliza acea portiune a coloanei.
MEDICINA ALTERNATIVA
Singurul mijloc cu eficienta dovedita in tratamentul scoliozei este terapia medicala conventionala. Nu exista do care sa ateste cu claritate ca metodele alternative, precum presopunc-tura,
acupunctura sau manipularea de catre un chiropractician sau osteopat, ar putea controla curbarea progresiva a coloanei. Totusi, astfel de
tratamente pol reduce disconfortul durerilor musculare sau al problemelor discale.
CE PUTETI FACE ACASAIngrijirea constanta, pe termen lung, este esentiala in tratamentul scoliozei. Pacientii trebuie sa faca
gimnastica in mod perseverent iar cei care poarta corset trebuie sa respecte programul prescris de utilizare a acestuia. Un.corset este purtatIn mod tipic 13 ore si scos numai cu ocazia imbaierii si fizioterapiei - cerinte pe care tinerii le gasesc deosebit de respingatoare.
Pentru a ajuta un copil sa suporte corsetul, incercati urmatoarele:
a Solicitati familia, prietenii si profesorii, in asigurarea sprijinului emotional.
a Cereti sprijinul medicilor, chirurgilor ortopezi si fizioterapeutilor pentru punerea lapunct a unui program adecvat de exercitii fizice. incurajati copilul sa se angajeze in actitati precum alergarile, plimbarile in pas oi si dansul, ce pot fi toate efectuate in timpul purtarii corsetului. Gimnastica nu va corecta curbarea, insa va ameliora starea generala de sanatate si tonusul muscular al copilului dumneavoastra.
a Supravegheati cu atentie semnele de iritare si lezare a pielii. Puneti copilului un tricou mulat sub corset si folositi alcool sanitar pentru a intari pielea ce ne in contact cu rama corsetului.