eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Stafilococ - infectii


SIMPTOME


a durere si edem in jurul unei taieturi sau zgarieturi.

a furuncule sau mici cosuri cu rf alb in jurul foliculilor pilosi.
a la sugari si copii mici, aparitia de cule si descuamare la nivelul pielii.
a marire de volum a ganglionilor limfatici cervicali, axilari sau inghinali.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a in jurul unei taieturi sau zgarieturi apar dureri, edem sau puroi; infectia se poate extinde si poate patrunde in circulatia sanguina.
a ganglionii limfatici cervicali, axilari sau inghinali se maresc; acesta poate fi un simptom si al multor alte boli, inclusiv mononucleoza, tuberculoza si cancerul.
a aveti un furuncul foarte dureros la palpare, in special daca de la acesta iradiaza niste dare rosii sau daca aveti febra si frisoane; este posibil ca infectia sa se fi extins.
a aveti un furuncul sau un carbuncul pe sau in apropiere de buza, nas, obraji, frunte sau coloana vertebrala; infectia poate ajunge la creier sau la madu spinarii. a aveti furuncule recidinte; acestea pot fi un semn de diabet.

Infectiile stafilococice pot inda si ataca orice parte a organismului dumneavoastra, incepand cu pielea, ochii si unghiile si terminand cu mucoasele din interiorul inimii. Simptomele riaza in functie de locul dezvoltarii infectiei. De obicei, infectiile stafilococice patrund in organism prin-tr-o taietura sau o plaga deschisa. Infectia se poate extinde la tesuturile invecinate sau, prin circulatia sanguina, la organele interne aflate la distanta, p rec um. inima sau-rimcroivunde-fttiaiexapata-rj se vjtal. Persoanele cu o boala cronica precum dia-Setul, cancerul, sau boli cronice de ficat sau rinichi, sunt deosebit de sensibile la infectii stafilococice severe.
Infectiile stafilococice au o rietate de denumiri, multe dintre acestea fiind folosite si pentru descrierea infectiilor streptococice. Foliculite este o infectie superficiala a foliculilor pilosi caracterizata prin mici pustule cu rful alb. Raderea parului sau frecarea pielii de haine poate traumatiza foiicuin si favoriza diseminarea infectiei. Timp de 1 -2 zile inainte de aparitia pustulelor, in zona respecti pot exista mancarimi.

O alta frecventa infectie stafilococica a pielii este inigetigo, caracterizata prin mici placi de cule si pustule foarte mici, care se sparg si apoi se acopera de cruste. Mai putin frecventa, insa potential mai gra, esiejceJulUa, care apare in straturile mai profunde ale pielii. Ea debuteaza de obicei printr-un edem dureros si roseata in jurul unei taieturi sau ulceratii, extinzandu-se apoi treptat in tesuturile invecinate. Dare rosii pot iradia din regiunea infectata spre ganglionii limfatici din apropiere ce se pot infecta si ei, marindu-se pana la dublul sau triplul dimensiunilor lor normale - o afectiune gra, numita limfadenita.
Sugarii si copin mici pot face uneori sindromul pielii oparite, infectie stafilococica gra, caracterizata printr-o eruptie a pielii ce prezinta cule si se descuameaza. O alta infectie stafilococica afectand predominant copin este conjunc-livita; aceasta provoaca inrosirea ochilor, din care zemuieste un puroi apos, galben, ce formeaza o crusta peste noapte, in timpul somnului. BlefajtUa, infectie stafilococica a marginilor pleoapelor, se poate manifesta de asemenea prin ochi rosii si plini de cruste. Infectia stafilococica formata in jurul marginilor unghiilor, cu tumefactie si cule pline cu puroi, este cunoscuta sub numele de panaritiu.
O infectie stafilococica numita mastita poate apare in sanii femeilor care alapteaza, prin mameloanele crapate si dureroase, conducand la formarea de abcese dureroase ale sanilor. Femeile la menstruatie, care folosesc tampoane interne, au de asemenea riscul de a dezvolta o infectie stafilococica cu potential risc vital, sindromul socului toxic.
Uneori, infectiile stafilococice ajung prin circulatia sanguina in oase si articulatii - in special cele ale bratelor, picioarelor si coloanei vertebrale - unde se pot forma apoi abcese. Articulatia afectata devine tumefiata si plina cu puroi. Netratate, leziunile pot deveni artritice, iar articulatia se poate rigidiza definitiv.
Daca o infectie stafilococica se extinde in plamani, poate apare o pneumonie stafilococica; daca se extinde la rinichi, se poate instala o infec-tiejgnala. Ambele afectiuni pot avea risc vital. 0 infectie stafilococica poate ataca de asemenea endocardul sau mucoasa ce captuseste interiorul inimii, conducand la aparitia endocarditei bacteriene, o boala gra ce poate provoca leziuni cardiace definitive. (Aceasta afectiune apare in primul rand la consumatorii de droguri pe cale intravenoasa.) Colonul poate de asemenea deveni tinta unei infectii stafilococice, in special la persoanele care iau un antibiotic pentru alte suferinte. Medicamentul poate distruge alte tipuri de bacteriniin colon/ permitand multiplicarea nesTingRefi taTstaf i lococi lor

CAUZE
Infectiile stafilococice sunt provocate de Sta-phylococcus aui'eus, un tip de bacterie frecvent intalnit in nas, gura, rect sau regiunea genitala. De fapt, in orice moment, aproximativ 30-40% din indivizi sunt purtatori nazali de stafilococi, fara nici un fel de simptome de boala. Bacteriile sunt inofensive, pana cand patrund in organism printr-o taietura, zgarietura, sau alta leziune a pielii. Dupa ce indeaza organismul, bacteriile formeaza abcese ce contin puroi. Bacteriile ce patrund in organism prin alimente contaminate pol provoca toxinfectii alimentare.

PROCEDEE DETESTARE. SI DIAGNOSTIC
Medicul dumneavoastra examina infectia si, eventual, recolta o proba de puroi pentru analize de laborator, in scopul determinarii cauzei infectiei - stafilococul sau un alt tip de bacterie.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Pneumonia determinata de Staphylococcus aureus este o afectiune grava, rapid progresiva care, nerecunoscuta in timp util, induce o boala de dur [...]
Regimul alimentar atoxic este obligatoriu, consumandu-se legume si fructe bogate in potasiu. Datorita proprietatilor polivalente ale argilei, ea [...]
Gonoreea (blenoragia) se manifesta la barbati printr-o secretie abundenta din penis si dureri frecvente la urinare. Femeile infectate cu gonococ [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile