SIMPTOME
a sensibilitate dureroasa la palpare la nivelul sau in apropierea unei articulatii, in special umarul, pumnul sau calcaiul (unde este cunoscuta sub denumirea de tendinita ahiliana) sau exteriorul cotului (unde se numeste cotul jucatorului de tenis).
a in unele cazuri, pierdere a sensibilitatii sau intepaturi.
a rigiditate care, impreuna cu durerile, limiteaza mobilitatea articulatiei afectate.
a ocazional, usoara marire in volum a articulatiei.
a persistenta durerilor surde, ce pot fi permanente sau pot recidiva la multa vreme dupa ce tendonul a avut timp sa se refaca dupa traumatismul initial.
CHEMATI MEDICUL DACA
a durerile nu se amelioreaza in interval de 7-l0 zile. Este de dorit sa evitati instalarea tendinitei cronice; mai mult, este posibil sa aveti si o problema suplimentara, precum bursita, sindromul de canal carpian sau flebita.
a aveti dureri extrem de severe si insotite de marirea in volum a articulatiei. Este posibil sa aveti o ruptura de tendon ce necesita atentie medicala imediata.
Tendinita este o inflamatie in interiorul sau in jurul unui tendon, o banda de tesut fibros ce leaga un muschi de os si transmite acestuia forta dezvoltata de muschi. Tendoanele sunt construite astfel incat sa reziste la incovoiere, intindere si rasucire, insa se pot inflama in urma suprasolicitarii, imbolnavirii sau traumatismelor ce provoaca ruptura unor
fibre sau alte leziuni. Durerea poate fi importanta si se accentueaza daca leziunile avanseaza din cauza folosirii in continuare a articulatiei. De cele mai multe ori, tendinita se vindeca in aproximativ doua saptamani, insa tendinita cronica poate persista mai mult de sase saptamani, deseori suferindul nelasand tendonului timp sa se vindece. Boli precum diabetul,
artrita sau
guta pot incetini vindecarea.
CAUZE
Tendoanele se pot inflama atunci cand sunt suprasolicitate in urma unei activitati de orice tip. Sportivii de week-end, care se antreneaza mai curand sporadic decat regulat, sunt deseori pusi la podea de dureri ale tendoanelor. insa, de departe cea mai frecventa cauza este
stresul repetitiv -folosirea acelorasi articulatii, pentru aceleasi miscari tensionate, mereu si mereu. Acest fenomen are loc nu numai in activitatile sportive, ci si in multe tipuri de munca de birou si in alte situatii.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Medicul dumneavoastra poate solicita radiografii si tomografii osoase pentru a exclude leziunile oaselor. Explorarile MRI pot contribui la determinarea severitatii leziunilor de la nivelul unui tendon.
TRATAMENT
Scopurile tratamentului sunt resilirea mobilitatii articulatiei fara dureri si mentinerea fortei muschilor inconjuratori, in timp ce tesuturilor li se lasa timp ca sa se vindece. Repausul adecvat are o importanta cruciala. Reintoarcerea prea curand la activitatea ce a generat leziunile poate conduce la tendinita cronica sau rupturi de tendoane.
MEDICINA CONVENTIONALA
Ca tratament imediat in tendinita, medicii si fizioterapeutii recomanda programul RACE (repaus, aplicatii de gheata, compresie si elevare) { Ce puteti face acasa, alaturat. Ei pot de asemenea sugera aspirina sau ibuprofenul pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si durerii. Tratamentele cu ultrasunete si bai turbionare sunt folosite pentru relaxarea muschilor si tendoanelor, ameliorarea circulatiei si favorizarea vindecarii. Ocazional, medicul dumneavoastra va poate prescrie corticosteroizi.
Terapeutul dumneavoastra va va propune probabil un plan de exercitii ce pune tendonul in repaus, in timp ce intareste grupele musculare din apropiere si mentine tonusul muscular general. Tendonul va incepe sa fie antrenat numai treptat. Programul dumneavoastra poa.e cuprinde si exercitii "excentrice", in care se utilizeaza treptat, din ce in ce mai mult, regiunea afectata, oprindu-va la primul semn de durere. Puteti avansa catre exercitii de intindere usoare, facute de mai multe ori pe zi.
MEDICINA ALTERNATIVA
TELE CHINEZESTI
Practicienii medicinii chineze pot prepara o
cataplasma din gardenie {Gardenia jasminoides), faina si vin, care, impreuna cu tui na - un tip de
masaj in care se foloseste buricul policelui pentru manipularea zonei afectate - poate ajuta la reducerea edemului si stimularea circulatiei.
FITOTERAPIA
Pentru dureri, un practician al medicinii natu-ropatice poate sugera
salcie alba (Salix alba), forma naturala a aspirinei, luata pe cale orala. Bro-melaina, o enzima ce se gaseste in ananas, poate fi luata uneori pe cale orala cu scopul de a reduce inflamatia in tesuturile moi.
HOMEOPATIA
Printre
remediile homeopatice, eliberate fara prescriptie medicala si adecvate in caz de tendinita, se numara Arnica (de la 6x la 30C), drept antiinflamator si Ruta (de la 6x la 12x), ca antispastic.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Cercetarile sugereaza ca suplimentele vitami-nice pot ajuta la vindecarea tendinitei. Cereti sfatul medicului dumneavoastra cu privire la suplimentele zilnice de vitamina C (1000 mg), beta-ca-roten (vitamina A, 10000 UI), zinc (22,5 mg), vitamina E (400 UI) si seleniu (50 mcg).
CE PUTETI FACE ACASA
Amintiti-va de RACE. Repausul reprezinta mai ales o problema de a tine minte sa nu folositi articulatia si, in special, nu la aceeasi activitate care a generat leziunile. Aplicatiile de gheata pot lua forma unei pungi cu
legume congelate daca nu aveti la indemana o punga cu gheata. Compresia poate fi asigurata in mod optim prin infasurarea stransa a zonei intr-un bandaj compresiv sportiv, insa nu atat de strans pentru a provoca dureri. Pentru elevare - pentru a reduce presiunea sangelui in zona afectata - asezati glezna pe un uret sau ridicati cotul pe o masuta inalta.
PREVENIRE
Includeti in
gimnastica dumneavoastra obisnuita exercitii de incalzire, de incheiere si intindere. riati exercitiile.