eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Turbarea (rabia)


Turbarea (rabia)
SIMPTOME


Dupa o perioada de incubatie cu durata tipica de 1-3 luni:

a dureri, urmate de intepaturi la locul muscaturii de animal.


a sensibilitate a pielii.

Dupa pana la 10 zile de la simptomele de mai sus, apar:


a hipersalivatie.

a imposibilitatea de a inghiti lichide.


a furie, alternand cu perioade de calm.

a convulsii.


a paralizie.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a sunteti muscat de un animal salbatic sau nevaccinat sau de orice animal al carui statut de imunizare este incert. Sunati sau mergeti la spital acum; tratamentul imediat este vital.
a sunteti muscat si prezentati oricare dintre simptomele enumerate mai sus; sunati sau mergeti la spital acum.
a uiti o calatorie intr-o tara in care turbarea este frecnt intalnita; cereti medicului dumneavoastra sa va vaccineze impotriva turbarii.
Turbarea este o boala virala a creierului, care este aproape intotdeauna fatala daca este lasata sa se dezvolte si nu este prenita printr-un tratament prompt. Puteti contracta turbarea daca sunteti muscat de un animal infectat. Animale purtatoare ale turbarii sunt cainii, pisicile, liliecii, sconc-sii, ratonii si vulpile; rozatoarele au o probabilitate mica de a fi infectate. Aproximativ 70% dintre cazurile de rabie apar in urma unor muscaturi de animale salbatice ce provoaca rupturi ale pielii.
Boala este numita de asemenea hidrofobie (ceea ce inseamna teama de apa) deoarece provoaca spasme musculare dureroase ale gatului, ce impiedica bolnavul sa inghita. De fapt, acesta este fenomenul ce duce la deces in cazurile netratate: victimele se deshidrateaza si mor.
Perioada de incubatie a simptomelor poate varia intre 10 zile si doi ani, insa intervalul tipic intre muscatura si prima aparitie a simptomelor este de 1-3 luni. Primele simptome cuprind o senzatie de intepatura, mancarime sau raceala la locul muscaturii, o febra usoara si o senzatie generala de boala. Acestea pot fi urmate de frisoane, dificultate la inghitirea lichidelor, neliniste, accese de furie, exciilitate extrema, spasme musculare si hipersalivatie.
Muscatura unui animal turbat nu inseamna ca obligatoriu ti face rabie; numai aproximativ 50% din persoanele muscate si care nu primesc tratament, fac boala. insa nu lasati lucrurile la intamplare. Daca sunteti muscat sau ati fost expus la un animal ce poate aa turbare, mergeti imediat la spital. Tratamentul da practic certitudinea ca nu ti face boala. insa orice intarziere poate diminua eficienta tratamentului.

CAUZE
Rabia este provocata de un virus ce infecteaza sistemul nervos central - creierul si maduva spinarii. Virusul patrunde prin piele sau mucoase, dupa care migreaza in creier, unde se multiplica si de unde se raspandeste, prin intermediul nervilor, in alte tesuturi.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Daca sunteti muscat, medicul dumneavoastra va trebui sa stie ce fel de anirnal v-a muscat si in ce imprejurari. Daca se constata ca animalul este sanatos sau daca proprietarul sau poate dodi ca animalul este vaccinat impotriva rabiei, probabil nu ti aa nevoie de alt tratament decat curatarea ranii. Insa, daca nu sunteti sigur de sanatatea animalului, medicul dumneavoastra trebuie sa va administreze injectiile ce previn turbarea, fara sa astepte confirmarea ca animalul a fost infectat.


TRATAMENT

Cat mai curand posibil dupa ce ati fost muscat, curatati foarte bine rana cu apa si sapun; frecati a doua oara cu un antiseptic, precum apa oxigenata. Daca rana este superficiala si stiti ca animalul a fost vaccinat, asta este tot ce ati de facut. in caz contrar, sunati la cel mai apropiat spital si mergeti acolo imediat.
MEDICINA CONVENTIONALAIn trecut, victimele muscaturilor de animale trebuiau sa suporte pana la 25 de injectii dureroase de vaccin antirabic, in abdomen. Astazi, tratamentul consta intr-o singura doza de imu-noglobulina antirabica si cinci injectii de vaccin antirabic produs din celule diploide umane, administrate intr-un interval de 28 de zile. Puteti aa nevoie si de o injectie pentru prenirea instalarii tetanosului.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca sunteti muscat de un animal ce poale aa rabie, este imperativ sa primiti vaccinul antirabic. Puteti incerca metodele alternati, in asociere cu cele ale medicinii conntionale, pentru accelerarea vindecarii si reducerea disconfortului.


AROMOTERAPIA

Uleiul de smirna {Commiphora molmol) este antiseptic si astringent. Aromoterapeutii recomanda aplicarea lui direct pe rana, pentru a ajuta la curatarea acesteia.


PLANTELE CHINEZESTI

De secole, practicienii medicinii chineze au folosit gura-lupului (Scutellaria baicalensis) pentru a trata convulsiile asociate rabiei. Astazi, un practician calificat va va trimite la camera de garda a celui mai apropiat spital. Dupa ce ati primit vaccinul, practicianul ar putea sugera un preparat din te pentru a va intari intregul organism.


FITOTERAPIA

O compresa cu levantica (Lavandula offici-nalis) poate contribui la vindecarea mai rapida a ranii dumneavoastra.


HOMEOPATIA

Un practician homeopat va poate da un remediu pentru accelerarea vindecarii plagii. Se considera ca Echinacea intareste sistemul imunitar si va poate ajuta in recuperare.

CE PUTETI FACE ACASA
a Curatati rana cu apa si sapun si apoi cu apa oxigenata.
a Accelerati vindecarea cu ajutorul compreselor din te si al uleiurilor aromatice.
a Curatati-va organismul band multe sucuri din fructe si legume.


PREVENIRE

a Stati departe de animale necunoscute.
a Insistati ca cinii sa respecte reglementarile privind legarea animalelor.
a Daca doriti sa calatoriti intr-o regiune in care turbarea este frecnt intalnita la animalele domestice (India, uncie parti din America de Sud), imunizaji-va fata de acest virus cu ajutorul injectiilor de vaccin antirabic produs din celule diploide umane. Cereti amanunte medicului dumneavoastra.

ATENTIE!
Consultati un medic imediat dupa ce ati fost muscat de un animal ce poate aa rabie. Cu cat intarziati mai mult tratamentul, cu atat ati sanse mai mari de a face boala.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Aceasta boala virala, deseori mortala, afecteaza mai ales animalele, dar ca poate fi transmisa si la om prin intermediul unui animal turbat, ca urmare [...]
RABIA Virusul rabiei este un virus cu invelis, cu ARN monofilar. care apartine grupului rhabdovirusurilor. Legarea glicoproteinclor virale de recep [...]
ISTORIC Imaginea cainelui turbat a inspaimantat omul din cele mai vechi timpuri. Turbarea sau hidrofobia este considerata boala transmisibila cu cea [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile