eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Urticaria


Urticaria
a proeminente albicioase, de dimensiuni riabile, care provoaca de obicei mancarimi, inconjurate de o eruptie rosie. ( Ghidul vizual de diagnostic.)
a tumefactia pielii, cu senzatie mai degraba de arsura decat de mancarime, deseori in jurul ochilor si buzelor, mai rar pe maini si picioare si rar in gat, pe mucoase sau in regiunea organelor genitale; aceste simptome indica o reactie alergica numita angioedem.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a apar in gat leziuni care dau senzatia de arsura sau mancarime. Exista riscul sa sufocati.
a apare urticarie insotita de uscarea gatului, tuse, transpiratii reci, greata, ameteala, dificultati la respiratie sau o scadere brusca a tensiunii arteriale dupa o intepatura de insecta, de exemplu albina. Aceasta poate fi o reactie alergica gra numita anafilaxie. ( Urgente / Prim ajutor: Soc.)
a aveti puseuri recidinte de urticarie care dureaza mai mult de o luna. S-ar putea sa aveti o boala cronica care necesita tratamentul unui specialist.
a apar simptome de angioedem, mai ales la cap si gat. Acesta necesita ingrijiri medicale inainte ca leziunile sa se extinda la gat sau limba si sa blocheze trecerea aerului spre plamani.
a faceti urticarie dupa o transfuzie de sange. S-ar putea sa aveti o reactie alergica la sangele primit.
Urticaria este o reactie alergica frecventa, in care pe piele apare o eruptie. Urticaria este de obicei destul de pruriginoasa si poate dura doar cate minute sau mai multe zile inainte sa dispara. Uneori insa, aceste pete neplacute pot semnala probleme mai grave, mai ales cand sunt insotite de simptome cum sunt dificultatile la respiratie.
In angioedem urticaria apare sub piele si poate provoca: un edem al organelor interne care le impiedica functionarea, blocarea cailor aeriene ce pericliteaza viata sau contractii intestinale necontrolabile. Daca edemul apare in gat, ea poate provoca sufocarea. Cazurile cronice de urticarie care nu dau mancarimi dar sunt insotite de dureri abdominale sau diaree, pot fi rezultatul angio-edemului ereditar.
Persoanele care prezinta concomitent urticarie si simptome cum ar fi febra, greata, dureri abdominale si greutati la respiratie imediat dupa o intepatura de albina sau alta insecta ori dupa o injectie, se afla in plina anafilaxie. Acest soc grav pentru sistemul imun necesita ingrijiri medicale prompte. in cazuri rare, lipsa unui ajutor medical rapid poate fi mortala.

CAUZE
Cand un alergen indeaza sau irita organismul, acesta elibereaza substante chimice, printre care histamina. ( Alergii le.) Unele persoane reactioneaza la un nivel crescut de histamina prin aparitia unei eruptii pe care o numim urticarie. Alergenii frecventi care pot provoca urticaria sunt anumite produse lactate, pestele si nucile, medicamentele, de exemplu penicilinele si aspirina, diferiti aditivi, emulsifianti, aromatizanti sau con-sernti alimentari. Caldura sau frigul excesiv, stresul si presiunea pe piele pot induce un episod de urticarie, ca si intepaturile de insecta, infectiile (de exemplu cele streptococice ale gatului la copil si hepatita B la adulti) si, in cazuri foarte rare, transfuziile de sange.


TRATAMENT

Primul pas in stapanirea urticariei este identificarea cauzei, cand este posibil. Odata identificata sursa problemei, incercati pe viitor sa evitati expunerea la aceasta. Pentru a calma mancarimile, aplicati lotiune cu calamina sau o compresa rece pe zona respecti.
Intr-un caz usor, urticaria dispare frecvent de la sine, in cate ore. Un caz cu durata mai lunga ar trebui sa raspunda la dozele indicate de producator dintr-un antihistaminic oral eliberat fara reteta. Daca urticaria nu dispare in cate zile, consultati un medic. Daca apar simptome de an-gioedem sau de anafilaxie aveti nevoie imediat de ajutor medical. { Urgente/Prim ajutor: Soc.)
MEDICINA CONVENTIONALA
Pentru urticaria cronica sau episoadele deosebit de neplacute de urticarie, medicul indica, probabil, administrarea de antihistaminice ce necesita reteta. Tratamentul cu corticosteroizi orali reduce edemul mai rapid decat antihis-taminicele, dar el este, de obicei, rezert pentru cazurile grave, in care sunt posibile sufocarea sau alte complicatii. in urticaria provocata de expunerea la frig sunt eficiente tratamentele cu lumina ultravioleta. Daca aveti tumefactiile profunde ale angioedemului, s-ar putea sa fie necesar sa internati.
MEDICINA ALTERNATIVA
Fitoterapia, homeopatia si alte terapii alternative ofera diferite cai de calmare a mancari-milor din urticarie. Tehnicile de relaxare si dietele speciale pot furniza raspunsuri in cazurile cronice, care pot proveni din stres sau alergii.
PRESOPUNCTURA
Punctele de presiune care pot ajuta la contracararea unui episod de urticarie suni cula Biliara 20, la spatele capului de fiecare parte a coloanei vertebrale, si Intestin Cros 4, in spatiul dintre degetul mare si aratator. Masati aceste puncte ferm, timp de 60 de secunde, de mai multe ori pe zi. ATENTIE: Nu apasati Intestin Gros 4 in limpul sarcinii. ( . 14-l5 pentru mai multe informatii privind localizarea punctelor.)
FITOTERAPIE
Pentru a combate urticaria insotita de man-carimi, aplicati o cataplasma cu iarba puilor (Stel-laria media) sau puneti cate lingurite de ta uscata in apa de baie. O tinctura sau infuzie de leriana {Valeriana officinalis), floarea pasiunii {Passiflora incarnata) sau menta (Mentba piperita)
poate ajuta calmarea urticariei legate de stres; leriana trebuie luata in doze de pana la 10 ml pentru a fi eficienta.


HOMEOPATIE

Daca urticaria provoaca mancarimi si intepaturi, incercati Unica urens (12x). Apis (12x), derii din mierea de albine, este util mai ales daca apare inrosire si tumefiere considerabila. Ambele remedii se elibereaza fara reteta si trebuie luate la fiecare doua-trei ore pana la maxim patru doze sau pana la cedarea simptomelor.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Stresul poate mari nivelul histaminei la anumite persoane la fel de usor ca o intepatura de albina. Mai multe tehnici de relaxare, cum sunt hipnoterapia, vizualizarea ghidata si qigong pot fi utile in ameliorarea urticariei cronice.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Aditivii alimentari, ca si toxinele naturale din anumite alimente, sunt primii suspecti in identificarea cauzei cazurilor de urticarie usoara sau moderata. O parte dintre cei mai probabili iritanti se gasesc in produsele lactate, nuci, peste, oua, faina, fasole, ciocolata, capsuni si rosii. Puteti identifica alimentul responsabil de urticaria dumneavoastra printr-un proces de eliminare: timp de cate zile, mancati alimente despre care nu credeti ca vor provoca urticare, apoi incepeti progresiv sa consumati alimente suspecte, tinand o evidenta atenta a raspunsurilor organismului la fiecare dintre acestea. Daca urticaria persista, consultati un specialist alergolog pentru teste mai ansate.

CE PUTETI FACE ACASA

Unul dintre cele mai bune remedii pentru urticarie este o baie linistitoare. Adaugati 5-6 lingurite de faina de oz, 3 lingurite de amidon de porumb sau de bicarbonat de sodiu sau o infuzie tare de buruiana puilor in apa de baie. Daca sunteti alergic la intepaturile de albina sau alte insecte, consultati medicul pentru prescrierea unui kit pentru urgente continand epinefrina, care este un brohodilalator puternic.


Galerie de imagini si poze medicale: urticaria


imagine cu urticariaimagine cu urticaria imagini urticariaimagini urticaria poza despre urticariapoza despre urticaria


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Urticaria generalizata cu in-teresarea mucoaselor (edem al limbii si laringelui), forma buloasa, hemoragica ca si urticaria giganta, cuprinzind [...]
Urticaria este o eruptie pe piele, cel mai adesea cu etiologie alergica. Pe piele apar placi rosiatice sau maronii, care provoaca mancarimi. Un [...]
Considerate manifestari diferite, generate printr-o etiologie apropiata, patogenia lor este identica, diferind in genere doar prin localizarea vaselor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile