SIMPTOME
a se sanguine proeminente, de culoare vinetie, in special la nivelul picioarelor, gambelor si coapselor.
a dureri surde, sensibilitate la palpare, senzatie de greutate sau tumefierea picioarelor, deseori insotite de edem al gleznelor sau picioarelor dupa statul in picioare o perioada mai lunga
de timp.
a vene proeminente, cu aspectul unui cordon, de culoare albastruie ce indica rice superficiale.
a durerile surde si greutate intr-un membru, uneori cu edem, insa fara vreo vena proeminenta sau vizibila de culoare albastruie, pot semnala rice profunde.
a descuamarea si modificarea culorii pielii,
ulceratii ale pielii si dureri constante si nu intermitente - sunt semne ale ricelor severe.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a
edemul devine incapacitant sau daca pielea ce acopera ricele se cojeste, se ulcereaza, isi schimba culoarea sau este predispusa la sangerare. Puteti dori sa extirpati venele respective pentru a evita disconfortul persistent si pentru a preveni problemele circulatorii potential mai grave.
a aveti rice de culoare rosie. Acest lucru poate semnala o flebita, o afectiune circulatorie gra.
a taiati ricele. Controlati jetul de sange ce apare (vezi . 50 la Urgente) si tratati vena pentru a preveni complicatiile.
Varicele se anunta de obicei sub forma unor cordoane proeminente, albastrui, situate imediat sub suprafata pielii. Ele pot aparea oriunde pe corp, insa afecteaza cel mai adesea membrele inferioare. Venele vizibile, dilatate si rasucite -inconjurate uneori de placi de capilare inundate, < u aspect de panza de paianjen -sunt considerate rice superficiale. Chiar daca pot fi dureroase si desurante, ele sunt de obicei inofensive. Cand se inflameaza, ele devin sensibile la palpare si potImpiedica circulatia, provocand edem al gleznelor,
mancarimi ale pielii si dureri surde in membrul afectat. ( si Hemorozii).In afara unei retele de vene superficiale, membrele dumneavoastra inferioare mai dispun si de o retea venoasa interioara sau profunda. In rare ocazii, se formeaza rice si pe o vena profunda de la interiorul membrului inferior. Aceste rice profunde nu sunt de obicei vizibile, insa pot provoca edem si dureri surde pe toata lungimea membrului. Varicele profunde pot fi locuri de formare a cheagurilor de sange. Inflamatia venelor profunde (sau tromboflebita) de la nivelul coapselor si bazinului poate conduce la o embolie pulmonara, situatie potential fatala.
Varicele reprezinta o tulburare relativ frecvent intalnita, iar pentru multe persoane ele sunt o trasatura mostenita in familie. Femeile au o probabilitate cel putin de 2 ori mai mare decat barbatii de a suferi de rice. Numai in Statele Unite, aproape 10% din barbatii adulti si 20% din femeile adulte sunt afectati intr-o masura sau alta de rice, totalul persoanelor suferinde ridicandu-sc la peste 20 milioane.
CAUZE
Pentru a transporta sangele bogal in oxigen din plamani in toate zonele organismului, arterele dumneavoastra sunt echipate cu straturi groase de tesut muscular sau elastic. Pentru a impinge sangele inapoi catre inima, venele dumneavoastra se bazeaza in principal pe muschii din jur si pe o retea de lve unidirectionale. Pe masura ce sangele curge printr-o vena, lvele in forma de cupa alterneaza deschiderea - pentru a permite trecerea fluxului sanguin - cu inchiderea, pentru prevenirea refluxului.
Varicele sunt rezultatul unei cresteri cronice a presiunii sangelui, ceea ce dilata vena. Cand peretii venelor sunt impinsi mai departe unul de altul, lvele nu se mai pol inchide corect, ingreunand
sarcina muschilor de a impinge sangele "la deal". in loc sa curga de la o l la urmatoarea, sangele incepe sa stagneze in vena, marind presiunea venoasa si probabilitatea congestiei, in timp ce vena se rasuceste si devine proeminenta. Dat fiind ca venele superficiale beneficiaza de mai putina sustinere musculara decat venele profunde, ele au o probabilitate mai mare de a fi afectate de rice.
Orice tulburare caracterizata printr-o presiune excesi asupra abdomenului si membrelor inferioare poate conduce la aparitia ricelor. Factorii inductori de presiune cel mai frecvent intalniti sunt sarcina,
obezitatea si statul in picioare lungi perioade de timp. Constipatia cronica si, in Mir a a/uri, tumorile pot, de asemenea, provoca rice. La fel,
sedentarismul poate contribui la aparitia ricelor, deoarece muschii neantrenati ofera o slaba ac[iune de pompare a sangelui. Probabilitatea aparitiei ricelor creste de asemenea cu rsta, pe masura ce venele slabesc. Contrar credintei populare, statul pe scaun cu picioarele incrucisate nu provoaca rice venoase, insa poate lotusi agra o tulburare preexistenta.
TRATAMENT
Un caz de rice usoare nu necesita de obicei ingrijiri medicale. Puteti usura disconfortul generat de rice printr-un tratament simplu la domiciliu si diverse remedii alternative.
MEDICINA CONVENTIONALA
Varicele superficiale nu necesita in mod normal atentie medicala, insa nu trebuie ignorate. Pentru a ameliora disconfortul, medicul dumneavoastra poale recomanda ciorapi elastici de sustinere, pe care ii puteti cumpara din majoritatea farmaciilor si magazinelor cu articole medicale. Ciorapii de sustinere ajuta muschii gambei sa impinga sangele in sus, prin concentrarea presiunii in apropierea gleznelor. Puneti-i inainte de a da jos din pat, in fiecare dimineata. Ridicati picioarele in aer si trageti ciorapii astfel incat sa se desfasoare egal; nu trebuie sa-i simtiti stramti pe gamba sau in regiunea inghinala. Trebuie sa-i purtati toata ziua.
Pentru ameliorarea edemului si durerilor ocazionale, medicul dumneavoastra sugera probabil un medicament antiinflamator eliberat fara prescriptie medicala, ca aspirina sau ibuprofenul. I )a< i obserti ca pielea din jurul unor rice isi schimba culoarea sau se ulcereaza sau daca aveti dureri continue fara semne exterioare evidente, consultati imediat un medic cu privire la posibilitatea unor rice profunde.
Varicele pot fi eliminate printr-una din mai multe metode. Venele in panza de paianjen pol fi indepartate destul de simplu, printr-un tratament cu laser. Formele usoare de rice superficiale pot fi tratate prin scleroterapie: o substanta chimica, denumita agent sclerozam, este injectata in
vena pentru a-i alipi peretii, astfel incat sa nu mai poata transporta sange. Cazurile mai severe pot beneficia de extirpare chirurgicala sau "stripping" (smulgere). Din pacate, nici un tratament nu poate preveni aparitia de rice noi. inainte de a urma un anumit tratament discutati toate optiunile cu un dermatolog sau specialist in chirurgie sculara
MEDICINA ALTERNATIVA
Pentru a face fata ricelor, incercati o dubla strategie bazata pe remedii naturale, atat pentru ameliorarea disconfortului, cat si in scop preventiv pentru a mentine corpul puternic si in forma.
AROMOTERAPIA
And la dispozitie numeroase uleiuri din care puteti alege, puteti ajusta
aromoterapia in functie de propriile dumneavoastra necesitati. Uleiul de
rozmarin {Rosmarinus officinalis) masat cu blandete pe zona afectata poate contribui la stimularea circulatiei prin inducerea dilatatiei capilare. Uleiurile de chiparos si
musetel (Matricaria re-cutita) pot calma edemul si inflamatia si ajuta la calmarea durerii,
MANIPULAREA FIZICA
Masajul regulat poale ameliora semnificativ disconfortul asociat cu ricele. Un specialist instruit in
masaj incepe de la picioare si maseaza membrele inferioare pana la solduri, de-a lungul selor limfatice, pentru a mobiliza tesuturile congestionate ale organismului. Alte tehnici, ca reflexologia si presopunclura, se pot dovedi si ele utile in ameliorarea simptomatologiei ricelor.
CHIROPRACTICAIn tratarea ricelor, medicina chiropractica asociaza
dieta si modificarile stilului de viata cu manipularea fizica a scheletului. De exemplu, manipularea de ameliorare a presiunilor asupra pelvisului are ca scop imbunatatirea fluxului de sange si a altor fluide prin organism.
FITOTERAPIA
Multe te au vechi antecedente de utilizare populara in tratamentul ricelor, iar unele au fost supuse unor studii stiintifice amanuntite. Ginkgo (Ginkgo biloba),
paducelul (Crataegus laevigata) si
afinul (Vaccinium myrtillus) au toate reputatia de a intari sele sanguine si de a imbunatati circulatia periferica. Tinclurile sau unguentele topice pe baza de
castan (Aesculus hippocastanum) si ghimpe (Ruscus aculeatus) sunt de asemenea recomandate pentru tonificarea venelor, in acelasi timp reducand inflamatia; ghimpele poate fi preparat si sub forma de ceai.
Pentru iritatiile cutanate asociate cu ricele incercati o lotiune din distilat de
alun vrajitoresc {Hamamclis virginiana). Pentru dispersarea acumularilor de fibrina, o proteina ce face ca pielea din jurul ricelor sa fie dura si noduroasa, incercati sa mancati mai mult
ardei iute de Cayenne (Capsicum frutescens),
usturoi [Allium sativum), ceapa, ghimbir (Zingiber officinate) si ananas, care contine bromelaina, o c-nzima ce stimuleaza descompunerea fibrinei.
HOMEOPATIA
Pentru tratamentul pe termen lung al ricelor, un
homeopat poate prescrie un remediu constitutional, in concentratia si dozele cele mai potrivite simptomelor dumneavoastra. Pulsatillaeste unul din remediile prescrise in mod obisnuit.
Pentru ameliorarea imediata a unor simptome specifice, puteti incerca remedii
homeopatice eliberate fara prescriptie medicala: Hamamelis (alun vrajitoresc) sub forma de
crema 6x sau solutie 15c, aplicata pe o zona albastruie si eventual echimotica, poate ameliora tumefactia. Hamamelis 6x-l5c poate fi luat si pe cale interna, conform instructiunilor de pe eticheta, pentru o ameliorare generala. Belladonna, 12x sau 12 c, de patru ori pe zi, este recomandata in ricele rosii, fierbinti, tumefiate si sensibile la palpare.
HIDROTERAPIA
Aplicarea de apa rece pe gambe, cu buretele sau cu jetul dusului, poate ameliora durerile si disconfortul generate de ricele superficiale. Baile fierbinti si reci pot incetini progresia ricelor pe picioare si glezne. Cufundati picioarele in apa calda timp de 1-2 minute, apoi in apa rece timp de jumatate de minut si alternati timp de 15 minute. Puteti chiar adauga in apa un
ulei pentru aromoterapie.
STIL DE VIATA
Mentinerea conditiei dumneavoastra generale-atat a celei fizice, cat si a celei nutritionale -este de cea mai mare importanta pentru prevenirea dezvoltarii ricelor. Gimnastica aerobica, totalizand 30 minute pe zi, de mai multe ori pe saptamana, ajuta sa nu luati in greutate, in acelasi timp tonifiind si intarind venele. Puteti "ncepe dimineata, de exemplu cu o plimbare in pas vioi sau sa terminati ziua cu inot sau o plimbare cu bicicleta.
Daca aveti deja rice, puteti incerca sa le tineti sub control cu ajutorul unui program de exercitii special conceput, preferabil sub supravegherea unui terapeut specializat, avizat in privinta necesitatilor specifice ale acestei afectiuni.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Tehnicile de intindere si
relaxare yoga pot fi deosebit de benefice in rice. Anumite pozitii, precum Plugul, Cadavrul si Stat pe umeri (jumatate) stimuleaza circulatia si drenajul sangelui din membrele inferioare. Exercitiile de respiratie profunda, pe care le intati practicand yoga, pot ameliora si mai mult disconfortul, aducand mai mult oxigen in torentul sanguin.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Alimentatia joaca un rol crucial fn orice program de tratament al ricelor. Scopurile dumneavoastra sunt stimularea unei circulatii mai bune si
mentinerea greutatii sub control. Tesutul adipos suplimentar mareste retentia de apa si exercita o presiune asupra membrelor inferioare si abdomenului, agrand ricele. Pentru a reduce tesutul adipos, mancati alimente sarace in grasimi,
zahar si sare si bogate in fibre. Pentru a stimula un flux
sanatos de substante nutritive si reziduuri prin organism, adoptati o
alimentatie bazata pe fructe,
legume si cereale integrale si beti multe lichide, in special apa.
Anumite
vitamine si bioflavonoide - substante ce se gasesc in mod natural in multe
fructe si legume - pot ameliora ricele; incercati 500 mg de vitamina C si 400 UI de vitamina E zilnic. Bioflavonoidele sunt benefice deoarece stimuleaza absorbtia vitaminei E. Dintre bioflavonoide, rutinul este folosit in mod obisnuit in tratamentul ricelor venoase. El este prezent in multe alimente, printre care fruclele citrice, caisele, murele, afinele, ciresele si hrisca. Un bioflavonoid mai putin cunoscut, quercetina, pare promitator in tratamentul ricelor. Exista actualmente in comert bioflavonoide ca suplimente nutritionale.
CE PUTETI FACE ACASA
Puteti reduce la minimum disconfortul provocat de ricele de la nivelul membrelor inferioare. Pentru calmarea edemului dureros si a inflama-tiei, odihni(i- frecvent, purtati ciorapi elastici de sustinere si luati 1-2 comprimate de aspirina sau ibuprofen zilnic, pana la disparitia tulburarii. Daca place sa stati cu picioarele incrucisate, incrucisati-le la glezne si nu la genunchi, pentru a mentine o circulatie mai buna. Si mai bine, luati o pauza si stati cu picioarele ridicate; perioadele de odihna cu picioarele cu aproximativ 10 cm deasupra nivelului inimii permit gravitatii sa lucreze in favoarea dumneavoastra, ajutand la drenarea sangelui ce stagneaza in membrele inferioare. Pentru a imbunatati si mai mult circulatia, femeile trebuie sa evite tocurile inalte, in favoarea pantofilor plati, si sa poarte imbracaminte larga.
PREVENIRE
a Faceti
gimnastica in mod regulat! O buna conditie fizica este cel mai bun mijloc de a mentine tonusul musculaturii membrelor inferioare, fluxul sanguin constant si greutatea corporala sub control.
a Mancati alimente sarace in grasimi,
zahar si sare. Beti apa din belsug. Luati suplimente din
vitaminele C si E, ambele de importanta critica pentru sanatatea selor sanguine.
a Daca programul dumneavoastra zilnic cere sa stati in mod constant in picioare, intindeti- si miscati- picioarele cat mai mult posibil, pentru a ameliora circulatia si a diminua presiunea acumulata.
a Daca fumati, lasati-. Studiile arata ca
fumatul poate contribui la cresterea presiunii arteriale, ceea ce la randul sau, poate agra ricele.
a Daca sunteti insarcinata, incercati sa dormiti pe partea stanga si nu pe spate, pentru a reduce la minimum compresia ulerina asupra venelor de la nivelul bazinului. Aceasta pozitie imbunatati de asemenea fluxul sanguin catre fat.