Stenoza pulmonara orificiala sau infundibulara (subvalvulara) este in marea majoritate a cazurilor congenitala, izolata sau insotind alte malformatii congenitale ale inimii. In alte cazuri, stenoza este extrinseca prin compresiunea trunchiului arterei pulmonare de catre o tumoare mediastinala,
anevrism aortic eto. Stenoza pulmonara valvu-lara castigata este extrem de rara si este datorita valvulitei reumatismale, endocarditei bacteriene si uneori traumatismului. Forma cistigata reumatismala nu este niciodata izolata, ci insoteste valvulopaliile celorlalae orincii cardiace.
Diagnosticul poziti in faza cind leziunea este bine compensata. o
stenoza pulmonara nu prea strinsa poate sa nu dea
nastere la nici un simptom. in mod obisnuit, bolnavii acestia prezinta dispnee de efort. In
stenozele pulmonare pure, fara defect septal, cianoza nu apare decit tirziu, in
insuficienta cardiaca.
La examenul obiectiv se descopera un suflu sistolic aspru in focarul de auscultatie a pulmonarei care se proa in fosa subclavicu-lara stinga si inspre vasele de la baza gitului. Deseori, in spatiile al II-lea
al III-lea intereostal sting paraster.nal se palpeaza un freamat sistolic puternic. Zgomotul II pulmonar este mult diminuat. Fonocardio-grafia confirma cele auzite la auscultatie si arata o forma rombica a inscrierii grafice a suflului.
Radiologie este o hipertrofie ventriculara dreapta.
Arterele pulmonare pot fi hipoplaziee. Frecvent, artera pulmonara este mult dilatata
dilatatie poslstenotica
iar ramificatiile ei au o pulsati li tate foarte mult scazuta. Irigatia diminuata prin stenoza pulmonara arc ca efect si o transparenta crescuta a cim purilor pulmonare. Angiocardiografia va exclude asocierea cu alta malformatie si in plus poate face diferentierea intre stenoza pulmonara valvulara si cea infundibulara sau subvalvulara.
Electrocardiografie se pune in evidenta o hipertrofie ventriculara dreapta, cu sau fara bloc de ramura dreapta.
Cateterismul cavitatilor drepte va evidentia o crestere importanta a presiunii sistolice in ventriculul drept, iar impingerea sondei in artera pulmonara va arata o presiune arteriala pulmonara scazuta. Diferenta de presiune este cu atit mai importanta, cu cit stenoza este mai strinsa. Dupa locul in care se gaseste capatul sondei in momentul in care scade presiunea sanguina, se poate sili daca este vorba de o stenoza valvulara sau de una infundibulara. Tot prin cateterism cardiac se va preciza daca exista sau nu un defect septal interatrial sau interventricular.
Diagnosticul diferential se face cu dilatatia idiopatica a arterei pulmonare, in care, de asemenea, se poate auzi un suflu sistolic, insa functional. Zgomotul II pulmonar se aude normal, iar la palpare nu se percepe freamat sistolic.
Diagnosticul diferential cu unele
cardiopatii congenitale se va face la modulul respecti