eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare

Stenoza pulmonara


Stenoza pulmonara
Stenoza pulmonara orificiala sau infundibulara (subvalvulara) este in marea majoritate a cazurilor congenitala, izolata sau insotind alte malformatii congenitale ale inimii. In alte cazuri, stenoza este extrinseca prin compresiunea trunchiului arterei pulmonare de catre o tumoare mediastinala, anevrism aortic eto. Stenoza pulmonara valvu-lara castigata este extrem de rara si este datorita valvulitei reumatismale, endocarditei bacteriene si uneori traumatismului. Forma cistigata reumatismala nu este niciodata izolata, ci insoteste valvulopaliile celorlalae orincii cardiace.
Diagnosticul poziti in faza cind leziunea este bine compensata. o stenoza pulmonara nu prea strinsa poate sa nu dea nastere la nici un simptom. in mod obisnuit, bolnavii acestia prezinta dispnee de efort. In stenozele pulmonare pure, fara defect septal, cianoza nu apare decit tirziu, in insuficienta cardiaca.
La examenul obiectiv se descopera un suflu sistolic aspru in focarul de auscultatie a pulmonarei care se proa in fosa subclavicu-lara stinga si inspre vasele de la baza gitului. Deseori, in spatiile al II-lea

al III-lea intereostal sting paraster.nal se palpeaza un freamat sistolic puternic. Zgomotul II pulmonar este mult diminuat. Fonocardio-grafia confirma cele auzite la auscultatie si arata o forma rombica a inscrierii grafice a suflului.


Radiologie este o hipertrofie ventriculara dreapta.

Arterele pulmonare pot fi hipoplaziee. Frecvent, artera pulmonara este mult dilatata

dilatatie poslstenotica

iar ramificatiile ei au o pulsati li tate foarte mult scazuta. Irigatia diminuata prin stenoza pulmonara arc ca efect si o transparenta crescuta a cim purilor pulmonare. Angiocardiografia va exclude asocierea cu alta malformatie si in plus poate face diferentierea intre stenoza pulmonara valvulara si cea infundibulara sau subvalvulara.
Electrocardiografie se pune in evidenta o hipertrofie ventriculara dreapta, cu sau fara bloc de ramura dreapta.
Cateterismul cavitatilor drepte va evidentia o crestere importanta a presiunii sistolice in ventriculul drept, iar impingerea sondei in artera pulmonara va arata o presiune arteriala pulmonara scazuta. Diferenta de presiune este cu atit mai importanta, cu cit stenoza este mai strinsa. Dupa locul in care se gaseste capatul sondei in momentul in care scade presiunea sanguina, se poate sili daca este vorba de o stenoza valvulara sau de una infundibulara. Tot prin cateterism cardiac se va preciza daca exista sau nu un defect septal interatrial sau interventricular.

Diagnosticul diferential se face cu dilatatia idiopatica a arterei pulmonare, in care, de asemenea, se poate auzi un suflu sistolic, insa functional. Zgomotul II pulmonar se aude normal, iar la palpare nu se percepe freamat sistolic.
Diagnosticul diferential cu unele cardiopatii congenitale se va face la modulul respecti


Galerie de imagini si poze medicale: stenoza pulmonara


imagine cu stenoza pulmonaraimagine cu stenoza pulmonara imagini stenoza pulmonaraimagini/poza stenoza pulmonara


Alte materiale medicale despre: Bolile cardiovasculare

Termenul de stenoza aortica (SA) defineste, in acceptiunea de azi, existenta unui obstacol (stramtare) in calea de ejectare a sangelui din VS in Ao, i [...]
Cea mai ApopularaA boala a valvelor inimii este stenoza mitrala. Popularitatea ei nedorita decurge din faptul ca Romania a fost, si in mare [...]
Generalitati Stenoza pulmonara (SP) este caracterizata prin prezenta unui obstacol in calea de ejectie a VD in AP. Cel mai adesea, obstacolul este si [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile cardiovasculare

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile