eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Dragstedt (operatie)


In 1943, Dragstedt readuce in discutie vagotomia. Obiectivul urmarit de aceasta operatie este hiposecretia si hipoaciditatea stomacului. Concomitent, insa, se obtine si o diminuare a motricitatii. Pe baza unor studii experimentale Dragstedt a fundamentat-o ca metoda de tratament al ulcerului gastroduodenal. Pentru a inlatura staz3 gastrica consecutiva vagotomiei a mai fost necesara o operatie complementara de golire a stomacului : gastroenteroanastomoza, piloroplastia sau antroduodenostomia.
Vagotomia conceputa de Dragstedt este o vagotomie tronculara si se indica in ulcerul duodenal, a carui patogenie este mai ales neurogena (. 20 a). Ea a aparut ca o operatie patoge-nica si, in acelasi timp, conservatoare a integritatii stomacului, in opozitie cu rezee-tia gastrica considerata operatie mutilanta. Studiile experimentale si clinice din ultimii 30 de ani au adus perfectionari metodei. Aceste perfectionari se refera la o de-nervare vagala cit mai tintita pe stomac, protejind denerva-rea altor organe. Asa s-a imaginat vagotomia selectiva, care menajeaza ramurile biliohepatice si pancreatice ale vagului. Aceasta interntie trebuie sa fie si ea insotita de drenaj gastric (. 20 b). Vagotomia supraselectiva aparuta in ultimul timp menajeaza, pe linga ramurile biliohepatice si pancreatice ale vagului, si ramurile antropilorice ; prin aceasta, derivatia gastrica de drenaj nu mai este necesara (. 20 c). In ultima vreme, exista tendinta la unii chirurgi de a asocia vagotomia la o rezectie limitata (antrectomie sau hemigastrectomie) interceptand astfel atit riga hormonala cit si cea nervoasa a secretiei gastrice.

Vagotomia tronculara se poate complica in postoperatorul imediat cu atonie gastrica prelungita, care de regula cedeaza la aspiratie daca operatia de drenaj gastric functioneaza bine, iar in postoperatorul precoce poate surni diareea, a carei cauza nu este bine cunoscuta.
Recidiva ulcerului dupa orice tip de vagotomie, demonstrata clinic, radiologie si secretor, ne obliga sa luam in consideratie reinterntia, care va consta in una din doua posibilitati :
1) Fie o noua vagotomie considerind ca interntia primara a fost o vago-tomie incompleta ; de preferat, in acest caz, calea toracica cu controlul chimic sau electric al intreruperii vagale si cu rificarea sau corectarea drenajului gastric.
2) Fie o rezectie gastrica.



Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenului

Este paralizia musculaturii gastrice. Ne intereseaza gastroplegia acuta cu hipersecretie, complicatia cea mai grava si cea mai caracteristica a vagoto [...]
Se poate produce in urma ingerarii unor substante caustice : acizi puternici, alcali, iod, sublimat corosiv, compusi de arsen, azotat de argint si fen [...]
Este un grup de simptome, mai ales gastrice, ca balonare, alterarea poftei de mincare, jena epigastrica sau durere, borborisme, greata etc., cu sau fa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile stomacului si duodenului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile