Baile medicinale se fac numai dupa un control medical. Ele se fac sub forma de cura, asadar un numar anume de bai, care la interle de timp se repeta, daca este nevoie. Baile medicinale pot fi genunile sau partiale pot li efectuate in cazi de baie, unde corpul este acoperit in intregime, sau in se de marimi diferite, ligheane,
cadite etc.Incaperile in care se face baia trebuie sa fie incalzite, cu o temperatura de 21-23" C.
Temperatura apei de baie trebuie sa aiba 37C. Aceste bai se fac in general seara pentru a se evita o eventuala racire. Inainte de a e-fectiia baia medicinala se face o spalare a corpului printr-o baie calda pentru indepartarea substantelor grase de pe piele, acumulate peste zi, si pentru deschiderea porilor. La iesirea din baie nu se sterge corpul ci. prin infasurare, se recomanda o pauza de aproximativ o ora in pat, sub asternutul cald.
Perioadele in care se fac baile sunt ra, toamna la inceput si primara la sfarsit.
Durata baii este 15-20 minute. O
cura inseamna 10 bai, in fiecare zi cate una. Efectul baii se simte imediat dar uneori poate aparea si mai tarziu.
Curele de bai cu adaos de te au jucat de cand lumea un rol foarte important in tratamentele naturale, cu atat mai mult ca in ultimii ani s-a dovedii stiintific ca anumite substante ale telor pot fi resorbite bine de piele si de aici pot ajunge in sange sau in sistemul limfatic. Substantele active al telor strapung bariera pielii si. prin schimbul celular, actioneaza la nivelul circulatiei sangelui. Eliminarea acestor substante se face prin urina, transpiratie si respiratie.
Din punct de vedere farmacologic sunt apreciate
uleiurile eterice ca substanta acti a tei, deoarece dezvolta in apa calda pori incarcati de arome care prin inspirare pot actiona la nivelul sistemului nervos central. Prin plamani porii ajung in corp si activeaza organele respiratorii, digestive, circulatorii, stimuland si vindecand.
O baie de te sau de flori poate fi pregatita in diverse moduri, in general pentru o cada plina se folosesc 250 g te uscate. Din ele se poate prepara un decoct adica ta se fierbe in apa. la foc nuc, timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se adauga la apa de baie O a doua modalitate este mai practica. Se umple un saculet de panza (un ciorap subtire) cu te uscate, se leaga cu un snur si se aseaza in cada.Jetul de apa se lasa sa cada peste el pana la umplerea cazii. inainte de a intra in apa puteti apasa de cate ori saculetul dupa care sa-l atarnati de chiuveta in asa fel incat sa fie acoperit de apa din cada.In cele ce urmeaza am notat numai cate dintre baile care se fac atat din motive medicale, cat si pentru intretinerea frumusetii corpului (frumusete zuta ca un prim simptom al sanatatii). Pentru scopuri medicale, urmariti recomandarile de la modulele II si III ..Cele mai cunoscute te..