Oricare ar fi treburile pe care le facem la bucatarie, in gospodarie si la locul de munca, mainile trebuie sa aiba un aspect frumos, sa fie ingrijite, cu pielea neteda, fara negreala intrata in crapaturile pielii.
Maini aspre. Asprimea pielii dispare daca ne frecam zilnic mainile cu o perie tare si cu sapun, iar dupa ce ne stergem si pielea nu este inca uscata, ne ungem pe maini cu glicerina amestecata cu alcool sau cu lanolina. Daca vrem ca pielea sa devina moale, tinem mainile jumatate de ora intr-un lighean cu apa calda, in care am fiert tarate sau fulgi de ovaz. Sa nu ne spalam iarna cu apa rece pe maini, ci cu apa calda, cat putem suporta de fierbinte, apoi sa ne stergem foarte bine. Daca nu ne uscam bine, pielea se aspreste.
Mainile innegrite.
De la unele treburi, mainile se innegresc sub
unghii si in crapaturile pielii. Ca sa iasa negreala, ne ungem mainile, inainte de a ni le spala, cu multa vaselina sau cu untdelemn, cautand ca
grasimea sa patrunda bine in piele si pe sub unghii si numai dupa aceea ne spalam pe maini cu apa, cat putem suporta de fierbinte, cu sapun bun si cu perie de unghii. Grasimea unsa pe
pielea uscata indepartateaza negreala. Este bine sa ne ungem mainile cu o pomada facuta dintr-un galbenus de ou. amestecat cu o lingura de glicerina si un gram de acid fenic. Cu aceasta pomada ne ungem seara dupa ce ne-am spalat si ne punem apoi pe maini o pereche de manusi mari.
Alta pomada care inmoaie pielea mainilor este urmatoarea: fierbem cativa
cartofi faino.si (porcesti), apoi ii zdrobim si amestecam cu lapte, ca sa facem o pasta Ne ungem seara cu aceasta pasta si ne punem manusi mari.
Pentru a ne albi mainile, amestecam o lingura de
ulei de migdale cu o lingura de untura de gasca si cu o lingura de rachiu. Amestecam
grasimile la cald, apoi punem amestecul intr-un borcanel cu capac si ne ungem in fiecare seara pe maini.
Sa avem totdeauna langa chiuveta sau laarul din bucatarie un borcan de tarate, din care ne frecam pe maini ori de cate ori ne spalam. Taratele patrund in crapaturile mainilor, curatindu-le si in-muind totodata pielea.
Negreala de sub unghii, care nu a fost scoasa la timp si nu poate fi indepartata cu nici un instrument, o inlaturam cu ajutorul unei scobitoare pe varful careia infasuram vata. Muiem vata in apa oxigenata si o trecem pe sub unghie, care se albeste numaidecat. Deoarece apa oxigenata face unghia casabila, sa nu uzam de acest procedeu decat o data la doua saptamani.
Transpiratia mainilor.
Sunt unele persoane carora le transpira mainile chiar in timpul iernii. Nimanui nu-i place sa atinga o mana uda si lipicioasa. Pentru a scapa de transpiratie ne spalam in apa calda cu o lingura de amoniac sau in apa calda cu otet sau ne frecam pe maini cu alcool camforat. Rezultate bune dau si baile de maini cu o fiertura de frunze de nuc. Dupa ce ne-am sters pe maini le pudram cu licopodium. Si pudra de migdale da rezultate excelente contra transpiratiei mainilor. Alta metoda buna consta din frictiuni dimineata si seara cu zeama de lamaie sau otet de vin.
Roseata mainilor. Pentru a scapa de roseata, nu punem niciodata mainile in apa rece. in apa calda in care ne spalam sa punem o lingura de borax. Dupa aceea ne frictionam cu alcool camforat si ne facem masaj, incepand din varful degetelor pana la incheietura mainii. Astfel procam o mai buna circulatie a sangelui. Seara, ne ungem mainile cu grasime sau cu o
crema grasa.
Pentru a activa circulatia sangelui si a distruge pielitele de la ra-adacina unghiilor, se face de doua ori pe saptamana, timp de o jumatate de ora, o baie cat putem suporta de fierbinte cu apa cu sare: 100 g de sare la 1 litru de apa.
Roscata mainilor mai poate proveni si din degeraturi. Un bun mijloc de a preveni
degeraturile si roscata mainilor este sa ne fric-tionam in fiecare seara pe maini cu un amestec de 20 ml petrol si 10 ml
tinctura de iod. Si baile regulate cu fiertura de vasc vindeca degeraturile si moaie mainile crapate. Rezultate bune da ungerea mainilor cu- glicerina iodata, dupa care ne spalam fie cu o solutie de borax. fie cu piatra
vanata 27%. Dupa ce ne-am sters mainile, le pudram cu un amestec de 4 5 g amidon si 5 g salicilat de bismut.
Ingrijirea pielii. Din cauza treburilor sau mai ales cand tinem mult mainile in apa, pielea din jurul unghiilor se intareste si ne supara. Sa nu ne spalam cu sapun solid, ci numai cu sapun topit in apa, amestecat cu fiertura de tarate si pudra de amidon. Dupa ce neam uscat, ne ungem pe maini cu glicerina amestecata cu amidon. Cand ne spalam pe maini, sa frecam locurile intarite cu piatra ponce.
Unghiile moi le frecam zilnic cu zeama de lamaie ca sa se inta-resca. Le mai putem intari daca le m face la doua zile o baie de ulei cald. Unghiile care se frang usor le spalam seara cu o fiertura de coaja de stejar, apoi le ungem cu lanolina.