eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Carcinomul ovarian


Carcinomul ovarian
Carcinomul orian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si corp uterin combinat pentru ca simptomatologia este redusa pana in momentul unui stadiu ansat al afectiunii. Incidenta: 1 la 2500 femei > 55 ani; 1 la 3800 femei > 25 ani.
1% din femei au antecedente familiale. O persoana cu 2 rude apropiate afectate are o sansa de 40% de a face cancer orian. Este mai frecvent la cele cu ovulatii numeroase (menarha precoce, nulipara).
Tumorile disemineaza in afara orului, in pelvis, celulele maligne insamantandu-se de-a lungul peritoneului, mai ales la nivelul omentumu-lui. Diseminarea limfatica via ganglionii paraaortici este frecventa.
Simptomatologie. Simpiomele sunt frecvent gi, insidioase si includ durere abdominala, distensie, discomfort.
Diagnostic. Se realizeaza la laparotomie, cu toate ca procesul malign este destul de cert daca ecbografia arata o tumora solida si neregulata, afectiune bilaterala sau prezenta ascitei.
Stadializarea la laparotomie. Stadiul I: proces limitat la 1 sau ambele ore.
Stadiul II: extindere in afara orului dar limitata la pelvis.
Stadiul III: extindere ce implica orele si imtele peritoneale in afara pelvisului (ex. la nivelul ficatului, superficial) sau ganglionii inghinali sau retroperitoneali.
Stadiul IV: metastaze la distanta (inclusiv parenchimul hepatic).
80% prezinta stadiul III sau IV de boala. 5 ani supravietuire: Stadiul I, 67%; Stadiul II. 42%; Stadiul II si IV 14,4% .
Tratament Depinde de tipul tumorii. Chistadenocarcinoamele (80%) se trateaza prin chirurgie si chimioterapie. Cu ajutorul chirurgiei se incearca sa se extirpe cat mai mult din tumora: cu cat este lasat mai putin din ea, cu atat este mai benefica chimioterapia si prognosticul mai bun. La o femeie tanara, uterul si celalalt or este lasat, pentru fertilitate; daca tumora este prezenta la ambele ore, uterul si omentul se indeparteaza.
Chimioterapia pentru 6 luni, de obicei post-operator. Cisplatinium (ex. >50 mg/m2) sau carboplatin IV sunt folosite (A doxorubicina si ciclo-fosfamida)2. Carboplatinul da mai putin greturi,rsaturi, neuropatie si nu este toxic renal: leukopenia si trombocitopenia determina folosirea unor doze ce limiteaza, efectele secundare. Recidi este frecventa - si pacli-taxel (din arborii Pacific Yew) poate fi folositor in acest caz3. Se foloseste uneori radioterapia. in continuare, tratamentul implica o vizualizare secundara cu ajutorul laparotomiei, chimioterapie sau radioterapie in continuare. Aurul coloidal poate controla ascita.
Ingrijirea paliati are ca scop atenuarea simptomelor ce apar datorita extinderii peritoneale a bolii.
Screening si preventie. Nu exista inca o metoda convenabila pentru screening general. Echografia transginala, nu abdominala, combinata cu masurarea echografica a debitului de sange tumoral, poate diferentia procesele benigne de cele maligne intr-un stadiu initial dar se consuma prea mult timp. Markeri tumorali, ex. antigenul carcinoembrionar 125 sunt insuficient sensibili sau specifici.
Unii sustin ooforectomia profilactica la o femeie in rsta care sufera o operatie abdominala. Pilula combinata contracepti reduce riscul malignitatii mai mult de 40%.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

CLASIFICARE Sl CARACTERISTICI CLINICE 95% dintre eancerele pulmonare primare sint cuprinse in patru tipuri majore: epidermoid (scuamos). adenocarcinom [...]
Acest tip de cancer afecteaza mai ales femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani. in Statele Unite, cabinetele particulare fac in mod ob [...]
SIMPTOME Desi cancerul ovarian rareori da simptome in stadiile incipiente, semnele de alarma ce apar in cele din urma pot cuprinde: a vagi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile