Reprezinta pierderea unei cantitati excesi de sange menstrual. Cantitatile propriu-zise sunt rareori masurate, asa ca de cele mai multe ori aprecierea este subiectiva. Femeia care elimina cheaguri nu poate controla pierderile, sau daca este anemica, cu siguranta ca pierde mai mult sange decat normal, insa de cele mai multe ori motivul prezentarii este o pierdere in limite normale dar stanjenitoare din punct de dere social.
Cauze. Frecnta cauzelor se modifica in functie de varsta pacientei. La adolescente cel mai frecnt este vorba de
sarcina sau de
sangerari uterine disfunctionale. Odata cu cresterea In varsta gandeste-te de asemenea la DCI, fibroame, endometrioza si adenomioza, infectii pelvine, polipi. La femeia in premenopauza considera posibilitatea carcinomului endometrial. intreaba despre probleme generale de coagulare, fiindca femeia ar putea aa o discrazie sanguina. Recomanda/executa o examinare ginecologica -care poate releva polipi, fibrom, sau endometrioza. >De Fiecare dala pune-ti intrebarea: poate fi cumva hipotiroidiana? (ex: letargie, depresie, castig ponderal, constipatie, intoleranta la frig, bradi-cardie, piele uscata, gusa, edeme - MMC, p. 620).
Instigatii Cateodata nu este nici una necesara. Considera oportunitatea pentru HC, TFT; examen ecografic sau laparoscopic daca se suspecteaza o patologie pelvina. Femeile in premenopauza necesita chiuretaj pentru a exclude
carcinomul endometrial.
SAngerari uterine disfunctionale (SUD). Reprezinta sangerari in cantitate mare/ sau cu caracter neregulat, in absenta unei patologii pelvine. Pot fi asociate: cu cicluri anovulatorii si deci sunt mai frecnte la extremele varstei reproducti; cu cicluri ovulatorii, cum ar fi in situatia unei faze luteale inadecvate. Diagnosticul se pune prin excluzie, in situatiile cand examenul ginecologic este normal si au fost eliminate posibilele cauze organice.
Tratamentul menoragiei
Trebuie tratata boala de baza. in situatiile in care diagnosticul este de sangerare uterina disfunctionala tratamentul este in functie de varsta. incurajarea ca nu este nimic grav poate ajuta. Menoragia precoce dispare in general fara nici un tratament, pe masura ce ciclurile devin ovulatorii. Sangerarile masi pot raspunde ia tratament medicamentos non-hormo-nal, hormonal, sau de ambele tipuri. Pentru o femeie a carei familie este completa se poate prefera o solutie radicala -histerectomia sau ablatia endometriala -daca nu mai poate astepta pana la menopauza.
Preparatele non-hormonale sunt preferate. Se administreaza in cursul sangerarii -pe care o diminua1. incearca cu un anti-prostaglandinic cum ar fi acidul mefenamic 500mg/8h PO pe: CI:
ulcer peptic. Medicamentele antifibrinolitice, de ex: acidul tranexamic l-l,5g/6-8h PO pot fi de ajutor. CI: afectiuni tromboembolice.
Terapia hormonala: progestogeni in administrare ciclica, de ex: norethisteron 5mg/8h PO sunt administrati in mod traditional ori in a doua jumatate a ciclului -zilele 12-26; sau, daca nu se obtin rezultate, pe toata durata ciclului -zilele 5-26, urmate de o pauza in care are loc menstruatie. Nu sunt insa studii care sa dodeasca eficienta acestui tratament1. ES: castig ponderal, distensia sanilor, senzatie de plenitudine gastrica. Poate fi incercata pilula contraceptiva orala combinata, insa aceasta este contraindicata la femeile mai in varsta care sufera cel mai inul! din cauza menoragiei. Danazol 100mg/6-24h PO este eficient (si scump), insa efectele secundare pol fi inaccepile: castig ponderal, acnee, dureri musculare, amenoree. Poate inhiba ovulatia insa nu esle un contraceptiv sigur, si trebuie deci sa recomanzi si metode contracepti tip bariera fiindca determina masculinizarea fetilor _.
asPentru a opri o sangerare masiva de la nilul endometrului utilizeaza norethisteron 5mg/8h PO.