Face parte din familia Terebintaceae.
Administrarea de doze ponderabile produce inflamarea reumatoida a tesuturilor fibroase, aponevrotice si musculare acompaniate de redoare, iritarea periostului, eruptii cuiare arzatoare si pruriginoase, in general insotite de roseala si uneori de edem, inflamarea catarala a mucoaselor si a conjunctivelor, inflamarea tesutului conjunctiv (cu tendinta la flegmoane), adenite acute (mai ales cervicale), prostratie eu stupoare si agitatie fizica, eliminare excesiva de acid uric si oxalic.
Tinctura-mama se obtine din frunze.
Modalitati. Agravare prin repaus, pe timp rece si umed, ploios, inainte de furtuna, dupa miezul noptii, culcat pe partea dureroasa. Ameliorare prin miscare, prin schimbarea pozitiei, pe timp uscat si cald, prin frectii si aplicatii calde. Lateralitate predominanta dreapta.
DilutijJe centezimale de la a 4-a la a 7-a (a 4-a administrata, cite 5 granule la orele 7 si 15
deci de 2 ori zilnic) se administreaza in reumatismele periarticulare, tendinoase sau musculare, in paraliziile reumatismale, conjunctivite, irite sau keratite flictehulare reumatismale. Extern, se poate utiliza dilutia a 3-a decimala. Este remediul care convine optim reumatismelor din clima tarii noastre. Bolnal poate fi un hidroge-noid, un tuberculinic, un uricemic sau un oxalemic. Durerile afecteaza tesutul fibro-conjunctiv, aponevrozele, tendoanele, ligamentele articulare si muschii. Primele miscari sint intotdeauna foarte dureroase, dar continuind miscarea se obtine o ameliorare neta, mai ales la caldura. in sciatica este afectata, de regula, partea stinga. In afectiunile oculare, intilnim fotofobie, vedere tulbure, dureri cu prurit si inflamarea pleoapelor, cu lacrimare si rosirea conjunctivelor.
Dilutiile centezimale a 4-a si a 5-a (local a 3-a decimala), se utilizeaza in urmarile dureroase ale eforturilor musculare sau li-gamentare. Uneori, poate sa apara si redoare. Bolnal viseaza in
somn ca face eforturi fizice deosebite. In caz de cord de sportiv (marit), apar si palpitatii dureroase si anxio-gene, mai ales la trezirea din somn si ameliorate de miscare, dar cu slabiciune in membrul superior sting.
Dilutia a 4-a centezimala se administreaza in eruptii cuiare inflamatorii, erizipel,
eczeme acute, herpes, zona Zoster, flegmoane, cu senzatie de arsura si prurit. agravate la frig si la apa rece, ameliorate de aplicatii fierbinti. Localizari de electie : cule in regiunea genitala ; erizipel
la fata ; herpes
perioral sau la nivelul buzei inferioare. Febra nu e exclusa.
Aceeasi dilutie este activa si in starile febrile de tip tific si tiflite. Agitatia este cvasipermanenta si se datoreaza si durerii resimtite la nivelul regiunii pe care bolnal sta culcat.
Accesele febrile se produc mai ales catre ora 10 dimineata si debuteaza cu frison
mai intii la nivelul unui membru sau intre umeri , insotit de
tuse uscata, nervoasa, epuizanta, care dureaza cit frisonul. Urmeaza stadiul de
febra mare, chinuitoare, urmat de un stadiu cu transpiratii sarace, respectind fata. Frecvent apare o eefaJee frontala,
herpes pcrilabial sau la nivelul buzei inferioare, pe buze uscate, crapate.
Bolnal doreste sa bea apa sau
lapte rece, dar aceasta actiune e urmata de o greutate epigastrica, greata, frison, distensie abdominala, somnolenta. Limba e uscata, dureroasa, incarcata cu un depozit albicios sau brun, in diagonala sau de o singura parte. Bolnal prezinta un gust amar sau metalic in gura. Durerile abdominale apar foarte des, mai ales la cec si la
colonul ascendent, ameliorate la miscare sau culcat pe burta. Diareea, agravata noaptea, contine mucozi-tati sangvinolente si e urmata de tenesme si epuizare.
In febra puerperala, durerile sint de jos in sus, in vagin, iar lohiile sint fluide, putine si fetide.
In toate cazurile exista confuzie
mintala cu tendinta la delir, in care bolnal relateaza despre eforturi epuizante.