Automasajul trunchiului se executa pe regiuni, incepand cu spatele, continuand cu peretele abdominal si terminand cu peretele toracic.
Automasajul spatelui are o mare importanta fiziologica, dar se executa destul de greu cu mainile proprii. Portiunea lombara a acestei intinse regiuni fiind mai musculoasa si mai accesibila, vom aplica asupra ei majoritatea maneelor de masaj.
Pozitia cea mai favorabila pentru executarea automasajului pe spate este cea de stand cu picioarele departate.
Netezirea Ae aplica pe spate cu toata palma si cu degetele intinse, mainile fiind asezate simetric, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Maneele incep de jos din regiunea fesiera si sacrala si urca spre omoplati, arcuindu-se inainte peste partile laterale ale trunchiului (. 139). O data cu miscarea ascendenta a mainilor se produce si o redresare sau arcuire inapoi a spatelui, precum si o ridicare a omoplatilor.
Maneele pot fi executate si alternativ, prilejuind o miscare de indoire Rg. 139 usoara a trunchiului in sens lateral.
Pentru a putea ajunge in partile cele mai de sus ale spatelui, putem executa alunecarile cu dosul mainilor sau cu partea lor radiala.
Urmeaza o frictiune energica si insistenta, executata cu palmele, mai ales pe regiunea sacro-lombala, pe flancuri si sub omoplati. Pe regiunile superioare ale spatelui ajungem sa frictionam cu varfurile degetelor, trecand mana peste
umarul de aceeasi parte sau de partea opusa.
Framantatul se aplica mai bine pe marginea anterioara a muschiului marele dorsal. Manea se executa cu mana de partea opusa, care trecand peste piept, apuca o cuta de tesuturi pe care o prelucreaza prin strangere si stoarcere intre degete si palma.
Putem aplica pe aceeasi regiune un plescait cu palmele, un batatorit cu pumnii sau cu dosul mainilor, pornind din regiunea sacrala si urcand pana in dreptul coastelor.
Automasajul spatelui se incheie prin cateva manee de netezire si prin miscari ample de respiratie.
Masajul peretelui abdominal consta din manee care intereseaza pielea, tesuturile subcutanate si stratul musculo-aponeotic.
Acest
masaj se executa de preferinta din pozitiile sezand rezemat si cul-cat.rezemat (. 140).
Netezirea se incepe cu palmele aplicate simetric pe partile laterale ale abdomenului, cu radacina mainilor dusa cat mai inapoi si cu varfurile degetelor indreptate inainte. in regiunea subombilicala, palmele aluneca inainte si in jos, spre simfiza pubiana. in regiunea supraombilicala, alunecarile au un sens ascendent, pana ajung la coaste.dupa care se arcuiesc in afara si inapoi, in sensul spatiilor intercostale.
Frictiunea se executa cu degetele si palmele intinse cu radacina mainilor sau cu taisul lor. Pielea si tesuturile subcutanate ale peretelui abdominal, fiind moi si suple, permit manee ample si frictiune. Prin miscari mai reduse ca amploare, dar mai apasate, actionam asupra tesuturilor grase subcutanate, care se acumuleaza in aceasta regiune, mai ales la femei. Frictionarea muschilor este necesara indeosebi la insertia lor pe coaste (. 141).
Muschii abdominali nu pot fi framantati, neputand fi prinsi in cuta, din cauza reflexului de aparare. Putem in schimb sa framantam intre degete sau intre palme cutele de piele si de tesuturi grase.
Peretele abdominal tolereaza manee usoare de tocat, percutat sau de plescait cu degetele, urmate de alunecari scurte, care le da aspectul unor miscari tangentiale.In anumite situatii, sunt utile si presiuni vibrate, aplicate pe toata suprafata, sau numai pe portiunile corespunzatoare anumitor organe: stomac, ficat, colon, ca urinara.
Dupa cateva neteziri linistitoare, putem trece la masajul toracelui.
Masajul toracelui se executa din aceleasi pozitii ca si masajul abdominal. Aplicam maeele obisnuite, lucrand fie cu amandoua mainile - fiecare mana aplicata pe partea sa, fie cu o singura mana pe aceeasi parte, sau trecand peste piept, pe partea opusa.
Netezirea se incepe de la mijlocul sternului, indreptandu-se in sus si lateral, in sensul spatiilor intercostale. Maneele simultane de alunecare laterala pot fi insotite de miscari de extensie a trunchiului si de respiratie (. 142).
Frictiunile se pot efectua cu degetele si palmele, presand in sens circular, sau liniar pielea si tesuturile superficiale pe ul dur profund.
Framantam cu fiecare mana tesuturile moi de partea opusa. Ne ocupam indeosebi de muschii pectorali, ale caror margini infero-externe pot fi prinse in forma de cuta si presate intre degete si podoul palmei (. 143).
Putem executa percutatul si tocatul, plescaitul si batatoritul, lucrand simetric, cu fiecare mana pe partea respectiva, sau lucrand cu o singura mana pe partea opusa a toracelui.
Maneele de frictiune, framantat si batere nu se vor aplica pe glandele mamare si nici pe regiunea precordiala.
Netezirea de incheiere se insoteste sau este urmata de miscari ample de respiratie.In practica, mai ales arunci cand nu dispunem de prea mult timp, vom cauta sa aplicam
automasajul pe trunchiul intreg, fara a mai limita maneele la regiunile anatomice. Miscarile vor deveni mai ample si vor trece de pe partea posterioara pe cea anterioara, a trunchiului, pastrand sensul circulatiei de intoarcere a sangelui si limfei in cazul neteziirii, tinand seama de grosimea tesuturilor in cazul frictiunii si framantatului si de sensibilitatea locala in cazul maneelor de bataie.