eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » neurologie

Boala parkinson


Boala parkinson
ETIOLOGIE Degenerarea neuronilor dopaminergici din sistemul nigro-slrial. Sindroaniele parkinsonicne pol fi urinarea folosirii tranchilizantelor majore sau a altui lip de medicatie ce intrerupe functiile dopaminergice (de ex. fenotiazinele,rezerpina, alfa-mctil-dopa), intoxicatia cu CO. intoxicatiile cu mangan sau alte metale grele sau ca urmare a folosirii ilicite a drogurilor sintetice (de ex. MPTP). In cazuri mai rare este vorba de urmari ale unei encefalite virale sau apar asociat cu leziuni de focar in substanta cenusie sau in nucleul striat. Parkinsonismul apare de asemenea, in alte afectiuni neurologice degenerative (de ex., degenerarea nigrostriata. atrofie oiivopontocere-beloasa si paralizie progresi supranucleara).
MANIFESTARI CLINICE Debutul intre virslele 40 si 70 de ani. cu evolutie ulterioara cronica. Simplomcle sini: tremorul. rigiditatea si incetinirea miscarilor, pierderea dexteritatii, deteriorarea scrisului, dificultati de ridicare de pe scaun sau de intoarcere in pal si anomalii de mers si postura. Alte tulburari includ transpiratii excesive si sialoree, hipertensiune poslurala, dementa subtila (la aproximativ un sfert dintre pacienti) si slare depresi.
EXAMENUL FIZIC Tremor in repaus (4-5 Hz) ce este sesizat initial la miini si degete ("numaratul banilor") ulterior fiind implicate si picioarele. fata si limba. Poate aparea si un tremor mai rapid (7 8 Hz) "tremorul de actiune", "intentional". incetinirea si scaderea numarului de miscari (bradi-kinezia) poate fi testata prin solicitarea de a executa miscari rapide (de ex. "loveste-mi palmele") ca si miscari alternante rapide; suprapunerea unui tremor in timpul unei miscari pasive creeaza o senzatie de "roata dintata" mult mai usor de demonstrat la nivelul articulatiei pumnului. Rigiditatea produce rezistenta la incercarea de deplasare pasi a unui membru. Anomaliile de postura se prezinta sub forma flexiei capului si trunchiului, flexiei genunchilor si coatelor sau deformarilor pozitionale ale miinilor. Pacientii au clipiri rare ale ochilor, o expresie marcata de fixitatea mimicii ("aspect de masca") si o scadere a miscarilor spontane si asociate (de ex. leganarea bratelor in timpul mersului). Anomaliile mersului includ aspectul pasilor mici, tirsiti, dificultati la pomire si intoarcere, nesiguranta si caderi frecvente. Semnele aditionale pot include micrografia. hipofonia, sacade hipometrice, hipersia-loree si seboree. Un anume grad de deteriorare intelectuala este obisnuit in cazurile ansate. Nu apar paralizii, modificari ale reflexelor osteo-tendinoasc si modificari senzoriale obiective.

COMPLICATII Pneumonia de aspiratie, escarc si alte probleme, secundare inanitiei si slabirii generale in cazurile ansate.

DATE DE LABORATOR Diagnosticul se bazeaza pe istoric si datele clinice. CT, RMN, EEG si aspectul LCR sint in mod tipic normale. Testarea neuropsihologica poate ajuta la determinarea gradului de afectare a intelectului, inregistrarea frecventei tremorului, ritmului si amplitudinii pot fi utile in anumite cazuri.

TRATAMENTUL Parkinsonismul indus medicamentos se trateaza prin reducerea dozelor de medicatie sau prin administrarea unui anticolinergic. Anticolinergicclc [de ex. trihexifenidil (Artanc) 1-5 mg tid sau benztropine (Cogentin) 0,5-2 mg tid] sini folosite pentru tratamentul cazurilor usoare de boala Parkinson idiopalica, pentru a reprima tremorul de repaus ( elul 169-l). Beta-blocantele (de ex. propranoloiul 40-80 mg tid, metoprolol) sint folosite pentru tremorul intentional. Primidona poale fi. de asemenea, de loare. Sinemet (carbidopa/levodopa) este elementul principal al tratamentului in cele mai multe dintre cazuri. Agonistii receptorilor dopaminergici (de ex., bromocriplina) si amantadina sint folositi ca adjunti. Studiile recente sugereaza ca Hldcpryl (selegilin HCL, L-deprcnil) (5 mg bid) poale incetiniprogresia bolii la unii pacienti parkinsomcni Chirurgia slereolaxica pentru leziunile clin (alamusul venlro-lalcral poale II benefica in cazurile de tremor sever. Transtele de jesul medulosuprarenal si lesul fetal in nucleul striat, ramin proceduri experimentale, a caror eficacitate este inca in stadiu de eluare.


Galerie de imagini si poze medicale: boala parkinson


imagine cu boala parkinsonimagine cu boala parkinson imagini boala parkinsonimagini boala parkinson poza despre boala parkinsonpoza despre boala parkinson


Alte materiale medicale despre: Neurologie

Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre neurologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile