Boala meolica, caracterizata prin crize de
artrita acuta, in special la articulatia metatarso-falangiana a halucelui (inflamarea degetelor mari de la picioare).
Criza incepe brutal noaptea, evoluand catre ziua cu dureri foarte mari. Degetul se umfla, devine rosu si cald. Guta cronica se caracterizeaza prin prezenta tofilor gutosi (umflaturi) localizati poliarticular la pumn, maini, coate, picioare.
Semne clinice: dureri articulare accentuate la miscare, deformari articulare, prezenta tofilor, semne inflamatorii locale (durere, roseata, caldura, umflatura). Guta nu este numai o boala articulara, ci una generala, meolica, foarte gra. Guta este cauzata de o tulburare innascuta in meolismul nucleoproteinelor.
Din start se recomanda bolnavilor un
regim hipocaloric, cu restrictia alimentelor bogate in purine (viscere animale, supe de carne, mezeluri, picioare de porc, capete de vita, conserve); evitarea
legumelor bogate in acid oxalic (smochine, afine, ciuperci, concentrate de rosii); se evita consumul de ciocolata, cacao,
carne alba; se interzic condimentele, cafeaua, ceaiul, alcoolul.
Tratamentul prin masaj reflexoterapeutic
Se vor masa zonele suprarenale in scopul degajarii de cortizon (efect antiinflamator), zonele rinichi, uretere, ca urinara pentru accelerarea eliminarii din corp a toxinelor (acid oxalic etc).In cazul gutei, zonele reflexe ale rinichilor si ureterelor sunt foarte dureroase la palpare. Dupa 5-7 zile de masaj intens
urina se coloreaza (devine cromatica), ceea ce inseamna ca atat acidul oxalic, cat si alte toxine din corp incep sa fie eliminate in cantitati mari.
Schema de masaj
a zonele glandelor suprarenale - 5 minute la fiecare picior;
a traseul rinichi, uretere, ca urinara - 10 minute la fiecare picior;
a sistem limfatic - 3 minute fiecare punct;
a segment corespondent celui afectat - 5-l0 minute.
Se efectua o sedinta pe zi timp de 4-5 saptamani. Rezultatele sunt semnificative in peste 70% din cazuri. Pentru a mari procentajul de reusita si a scurta perioada de tratament se vor urma procedeele:
- "camasa spaniola" de 3-4 ori pe saptamana;
- se folosi fiertura de paie de oz sau scuturatura de fan in care se vor muia sosete de lana. Aceste sosete stoarse se trag pe picioare si peste ele se trage alta pereche de ciorapi. Vor fi mentinuti pana a doua zi.
Intern se vor consuma urmatoarele ceaiuri:
a infuzie de coada-calului (Equisetum arvense) - la 1/4 litru de apa clocotita se pune 1 lingurita de ta si se lasa 1 minut. Se beau 2 cesti de infuzie, prima dimineata pe
stomacul gol, a doua ceasca seara, cu o ora inainte de cina.
a infuzie de urzici (Urtica dioica) - 3-4 cesti pe zi.
Cu timpul se instaleaza anchiloza si deformarea articulatiilor. Netratata la timp, boala progreseaza, ducand la inliditatea prin anchiloze.
Tratamentul reflexoterapeutic fi axat in primul rand pe
masajul traseului renal, deoarece rinichii joaca un rol deosebit in eliminarea reziduurilor care se depun in articulatiile inflamate. Stimularea glandelor suprarenale asigura un plus de cortizon, absolut necesar in stoparea proceselor inflamatorii.
Masajul zonelor reflexe limfatice stimula circulatia curentului limfatic, conducand la preluarea deseurilor si la marirea rezistentei organismului la infectii.
Zonele reflexe ale articulatiilor inflamate se vor masa in scopul imbunatatirii circulatiei sangvine in articulatii si al detumefierii lor.
Schema de masaj
a zonele reflexe rinichi, uretere, ca urinara - 10 minute pentru fiecare parte;
a zonele reflexe ale glandelor suprarenale - 10 minute pentru flecare parte;
a zonele reflexe ale articulatiilor afectate (si segmente corespondente) -l0 minute pentru fiecare parte;
a zonele reflexe limfatice - 3 minute fiecare punct.
Masajul se face o data pe zi timp de 4-8 saptamani. Primele semne de stopare a proceselor inflamatorii pot aparea dupa 10-l5 sedinte, dar sedintele vor continua. Pentru eliminarea substantelor toxice din organism si pentru stoparea proceselor inflamatorii este recomandata folosirea, de 2 ori pe saptamana, a "mantalei spaniole", inmuiata in apa fiarta cu flori de fan sau paie de oz ( modulul "Alte mijloace de intarire a organismului").
Intern se vor bea
ceaiuri (infuzie) din urmatoarele te:
a papadie (Taraxacum officinale), 2-3 cesti pe zi - are efect depurativ in
artrite si reumatism;
a ciubotica-cucului (Primula officinale), 2-3 cesti pe zi, elimina substantele toxice, care duc la artrita si boli reumatice;
a pedicuta (Lycopodium clatum), 2-3 cesti pe zi, timp indelungat - foarte buna pentru bolnavii cu tumefieri si deformari anchilozante reumatice.
Infuzia se face dintr-o lingurita plina de ta taiata marunt peste care se adauga 1/4 litru de apa clocotita si se lasa acoperita 5 minute.
Contra reumatismului poate fi folosita cu mult succes si reteta suedeza: radacina de
hrean (Radix Armoracea rusticana Lam) data prin razatoare, umezita cu putina apa cu otet, peste care se toarna
lapte fiebinte. Cand laptele s-a inchegat se aduna zarul din care se bea o cantitate de 1-2 paharele/zi.
Local, se vor frictiona cu
tinctura de ventrilica (Veronica officinalis) articulatiile dureroase de 2-3 ori pe zi. Mod de preparare: 2 maini de te inflorite taiate marunt se pun intr-un litru de rachiu de
secara (30-40A) si se lasa la caldura 14 zile.
Gimnastica medicala pentru recuperarea articulatiilor afectate fi facuta, cel putin in prima faza, sub control de specialitate.