Este o inflamare a tesutului hepatic. O
hepatita acuta, la care semnele evolutive persista dupa 10-l2 luni, poate fi socotita
hepatita cronica. Caracteristica pentru
hepatita cronica este evolutia intermitenta, in puseuri evolutive, cu posibilitati de vindecare sau agrare.
Cauze :
- hepatita epidemica icterica sau anicterica netratata;
- hepatita serica induce frecvent forme cronice ;
- lipsa vitaminei C si a proteinelor din alimentatie ;
- abuzul prelungit de bauturi alcoolice;
- substante toxice.
Semne clinice: astenie, somnolenta,
slabirea in greutate, edeme, stelute sculare.
Simptome dispeptice: jena epigastrica, balonari dupa mese,
tulburari dischinetice biliare, duodenale, intestinale, subicter sau icter, hepatosplenomegalie (ficat si
splina marite in volum si consistenta crescuta).
Hepatitele cronice pot fi silizate, active sau progresive. Tratamentul reflexoterapeutic are ca scop stimularea prin
masaj a zonei ficat, pentru a imbunatati circulatia sangvina a ficatului, urmarea fiind disparitia procesului inflamator si descongestionarea ficatului, in afectiuni hepatice, de orice natura, fi stimulata si zona reflexa a cii biliare, urmarind descongestionarea ei, prevenirea si/sau tratarea stazei biliare, care conduce in timp la infectie, marirea in volum a cii, cu exercitarea unor presiuni asupra ficatului. Obligatorie este si masarea zonei reflexe a splinei, in acelasi scop de prevenire a cirozelor mecanice. Plexul solar fi stimulat pentru reglarea sistemului nervos vegetativ. in unele cazuri este necesara si stimularea zonelor rinichi, uretere, ca urinara, stomac, duoden, intestine. Un rol important il joaca si sistemul limfatic, pentru normalizarea schimburilor cu sistemul sangvin, usurandu-se astfel munca de detoxifiere a ficatului, care este deja obosit, stiut fiind faptul ca proteinele, hidratii de carbon,
grasimile si chiar mineralele patrund frecvent si in limfa.
Schema de masaj
a zona ficat - 5-l0 minute ;
a zona
colecist - 5 minute ;
a zona splina - 5 minute;
a zona plex solar - 3 minute fiecare parte ;
a zone limfatice - 3 minute fiecare punct.
Sedintele se pot face o data sau de doua ori pe zi, pana la normalizarea functiilor hepatice si disparitia simptomatologiei. in medie, sunt necesare 25-40 de sedinte. Zona ficat nu trebuie stimulata foarte mult in cadrul unei sedinte, pentru a nu incarca brusc circulatia sangvina din ficat, ci lent si progresiv. Pentru irigarea corecta a ficatului, se solicita bolnavului ca atunci cand se odihneste sa stea culcat cu fata in sus.
Regimul alimentar si medicamentos nu da rezultate daca starea psihica a bolnavului nu este buna. Gandurile pesimiste asupra evolutiei bolii, ca si starile psihice depresive sau tracasante vor determina agrarea bolii, chiar daca respectam celelalte regimuri. Speranta in vindecare si, in general, starea psihica buna vor contribui in mod decisiv la evolutia refacerii celulelor si implicit a functiilor hepatice.
Respectand aceste indicatii, veti convinge de bunele rezultate pe care le veti obtine. Cazuistic, am constatat ca peste 55% din
hepatitele cronice raspund foarte bine la tratamentul prin reflexo-terapie, 20-25% se rezol partial, iar restul sunt rebele la tratament.