eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor cu reflexoterapie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » reflexoterapie » tratarea bolilor cu reflexoterapie

Spondiloza


Este o forma particulara a artrozelor localizate la nivelul coloanei vertebrale. Afectiunea prinde vertebra si discul intervertebral. Discurile intervertebrale se uzeaza declansand suferinte degenerative. Procesele de involutie a discurilor incep de la varste relativ tinere (20 de ani), iar manifestarile clinice se instaleaza mult mai tarziu. in unele cazuri, simptomatologia clinica este absenta, cu toate ca radiografie semnele bolii sunt prezente.
Simptomatologie: Semnele subiective ale spondilozei depind de regiunea afectata a coloanei vertebrale.


Spondiloza cercala

Semnele obiective sunt redoarea (intepenirea) cefei, cracmente (gatul trosneste la miscari) sau torticolis (blocari dureroase ale capului si gatului intr-o parte, spre unul dintre umeri).
Subiectiv, bolnavul acuza durere in ceafa, cefalee posterioara, astenie, ameteli, zgomote in urechi. Sunt bolna care se g de parestezii (amorteli) si iradieri dureroase in torace (in regiunea precordiala).


Spondiloza toracala
Prezinta, mai rar, simptomatologie clinica; insa uneori apar dureri in regiunea toracica, exacerbate in pozitia ortostatica (statul in picioare). Durerile se diminueaza sau chiar dispar la repaus, in pozitia culcat. Spondiloza toracala poate produce si cifoza in diverse grade, mai ales la bolnai care au prezentat in copilarie cifoza juvenila (boala Scheuermann).


Spondiloza lombara

Este cea mai frecventa forma de localizare a artrozelor la nivelul coloanei vertebrale. Acest lucru este cauzat de solicitarile intensive ale zonei lombare, aceasta fiind zona cea mai mobila a coloanei vertebrale.


Clinic, spondiloza lombara se poate manifesta prin:

a) Lumbago - poate fi acut sau cronic:
- in faza acuta durerea din regiunea lombosacrata este e, bolnavul cautand pozitii nedureroase. Tusea, stranutul, miscarea ii maresc durerile;
- in faza cronica bolnai se g de dureri lombosacrate dimineata la scularea din pat sau dupa ce stau mai mult timp aplecati (in momentul in care se indreapta).
b) Sciatica - durerea din regiunea lombosacrata iradiaza pe partea posterioara a membrului inferior, fiind totusi intensa si in muschii fesieri. Tratamentul spondilozei prin masaj reflex va urmari zona de localizare a bolii.
Daca spondiloza este localizata la nivelul regiunii cercale, se va masa zona reflexa cercala la ambele picioare. Cand durerea iradiaza in umar, se va masa atat zona reflexa a umarului respectiv, cat si segmentul corespondent al membrului superior.
Daca spondiloza este localizata in regiunea toracala sau lombara, se vor masa zonele reflexe corespondente, iar in cazul sciaticii se vor masa si zonele reflexe pentru sciatica.
Prin masajul zonelor amintite se va redresa circulatia sangna in segmentul sau articulatia afectata. Este absolut necesar sa fie masate si traseele renale pentru a elimina substantele toxice din corp, precum si cele pe care le deblocam prin masaj.
Stimularea zonelor suprarenale este imperios necesara, ducand la marirea productiei de cortizon, care este un antiinflamator nespecific. Paratiroidele vor fi stimulate pentru productia marita de Ca, necesar in reconstruirea articulatiilor.


Scheme de masaj pe regiuni

1. Spondiloza cercala
a zonele reflexe cercale - 5 minute de fiecare picior;
a zona umarului prins (la nevoie) - 3 minute;
a zona glande suprarenale - 3 minute de fiecare picior;
a traseu renal (rinichi, uretere, ca urinara) - 3 minute de traseu;
a zona reflexa paratiroide - 3 minute de fiecare picior;
a zona segment corespunzator pentru membrul superior prins -5 minute.
Se fac 1-2 sedinte pe zi, timp de 20-25 de zile, continuandu-se cu 1-2 sedinte pe saptamana, timp de 2-3 luni. De cele mai multe ori simptomele se atenueaza dupa 5-8 sedinte, disparand dupa 15-20 de sedinte.


2. Spondiloza toracala

a zona reflexa regiune toracala - 3-5 minute de fiecare picior;
a zona glande suprarenale - 3 minute de fiecare picior;
a traseu renal (rinichi, uretere, ca) - 3 minute de traseu;
a zona reflexa paratiroide - 3 minute de fiecare picior. Se vor efectua 1-2 sedinte pe zi, timp de 15-20 de zile.


3. Spondiloza lombara

a zona reflexa regiune lombosacrata - 5 minute de fiecare picior;
a zona glande suprarenale - 3 minute de fiecare picior;
a traseu renal (rinichi, uretere, ca) - 3 minute de traseu;


a zona paratiroide - 3 minute de fiecare picior;

a traseu sciatic - 5-l0 minute.
Sedintele de masaj se fac tot 1-2 pe zi, timp de 8-l0 zile, apoi se fac o zi da, o zi nu, marindu-se cu 1-2 minute timpii de masaj la fiecare zona. Se continua pana ajungem la disparitia totala a simptomatologiei clinice, apoi se vor face 1-2 sedinte pe saptamana, timp de 2-3 luni.
Bolnai cu spondiloza, indiferent de localizarea ei, pot folosi si alte remedii concomitent cu masajul reflexoterapeutic.
a "mantaua spaniola" - 1-2 ori pe saptamana ( "Alte mijloace de intarire a organismului").
a ceai diuretic (de la plafar), infuzie - 1 lingurita de ta la 1/4 litru de apa fierbinte. Se bea dimineata in pat la orizontala. Bolnavul va adopta pozitia pe spate, pe burta, pe partea stanga, pe partea dreapta (timp de o ora), pentru a antrena toxinele spre organele de eliminare. Cura trebuie sa dureze cel putin 30 de zile;
a coada-calului (Equisetum arvense), infuzie - 2 cescute pe zi, dimineata si seara cu o jumatate de ora inainte de mese;
a urzici (Urlica dioica), infuzie - 4 cesti pe zi - cura de 4-8 saptamani;
a local se vor aplica frunze de varza cruda zdrobite (se tin toata noaptea);
a comprese cu aburi de coada-calului aplicate pe zonele afectate: 2 maini de ta, de preferat proaspata, se pun intr-o sita deasupra unui vas cu apa care clocoteste, se acopera si se lasa la aburit 10-l5 minute, se pun pe o panza rara si se aplica pe zona afectata. Peste ele se pune o flanela pentru a nu patrunde aer rece. Se tin pana dimineata;
a reteta cu radacina de maces ( si "Spondilita anchilo-zanta");
a suc de traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris): 1 lingurita de suc amestecata cu 1 lingurita de apa; se bea de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale;
a suc de mesteacan: 50 de grame de muguri de mesteacan (Populus nigra L.) se pun in 500 de ml de vodca sau alcool de 40A, se agita si se lasa 10 zile. Se bea cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese;
a mersul descult;
a gimnastica medicala pentru recuperarea zonelor afectate;
a spalarea corpului cu apa rece si otet (in fiecare seara, 21-30 de zile).

Alte artroze


1) Artroza de genunchi

2) Artroza de sold (coxartroza)


3) Artroza de umar

4) Artroza de pumn


5) Artroza gleznei

Schemele de masaj vor fi aceleasi ca la artrozele de coloana ( modulul 9.4.3. "Spondiloza lombara"), numai ca masajul se va face in zonele corespondente artrozei respective (in loc de coloana, articulatia genunchiului sau a soldului, 5-7 minute de punct).
Pentru zonele pumnului si gleznei vor fi folosite zonele lor corespondente ( desenele cu zone corespondente).
Prin masaj reflexoterapeutic artrozele sunt ndecabile in proportie de peste 70%.



Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor cu reflexoterapie

Tulburarile de menstruatie se impart in mai multe categorii: a tulburari la intervale normale, dar cu cantitati de sange mai mici sau mai mari de [...]
Paradontozele sunt afectiuni stomatologice ce prind mucoasa gingi-vala si tesuturile de sustinere a dintilor. in aceste afectiuni, gingiile se decolea [...]
Este o transpiratie excesiva care se manifesta cu precadere la bolnavii cu sistemul nervos excitabil, respectiv cu dereglari ale glandelor cu secretie [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor cu reflexoterapie

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile