Termenul de leucemie a fost introdus de Vircjow in 1846 pentru a desemna o afectiune in care numarul de leucocite este atat de mare incat \"sangele dene alb\". Pe parcurs, numerosi savanti au adaugat noi cercetari in domeniul acestei boli. Astfel, Ieucemia poate fi definita ca o afectiune grava, maligna, a tesuturilor hematoformaloare.
Ea apare ca o afectiune generalizata, de la inceput si este de cauza insuficient cunoscuta, dar cu evolutie fatala.
Leucemia este cea mai frecventa boala grava a copilului. Frecventa maxima se situeaza in jurul varstei de 3 ani, predominand sexului masculin.
Leucemiile pol fi clasificate in:
-acute
-limfoblastice,
- nonlimfoblastice,
- mielocitare,
- monoblastice,
- promielocitare,
- cu celule nediferentiate - cronice
- limfocitara
- mielocitara.
Leucemia este un proces neoplazic (canceros), care afecteaza celulele tinere ale seriei albe. Se produce o inmultire excesiva a elementelor tinere (limfoblasli, eritroblasti, etc.) si se produce o lipsa de maturare a globulelor
rosii (eritropoeza). Celulele normale din sange dispar (leucocite, hematii), fiind inlocuite cu elemente tinere, nematurizate. Celulele leucemice raman cantonate in rinichi, ficat, testicule si sistem nervos.
Aceste elemente tinere inlocuiesc maduva hematoformatoare normala. Scade numarul de hematii, trombocite si leucocite adulte.
Simptomele bolii sunt diverse. Debutul este lent, cu paloare, astenie, febra, iriiabilitatc, infectii repetate. Se asociaza sangerati ale mucoaselor: nazale, gingivale, eruptii hemoragice (petesii).
Creste in volum splina, ficatul si rinichiul.
Pe parcurs apar dureri osoase. Datorita cantonarii celulelor tinere in sistemul nervos exista, in leucemii, perioade de recadere.
Leucemia acuta limfoita este cea mai frecventa. Raspunsul terapeutic este mai bun, dar apar recaderi frecvente. Elementele tinere predominante se numesc limfoblasti.
Diagnosticul se bazeaza pe frotiul sanguin efectuat din sangele periferic si punctia osoasa din maduva (stern).
Tratamentul urmareste obtinerea de remisiuni, adica distrugerea masei totale a celulelor tinere aflate in inmultire. in maduva, elementele tinere nu trebuie sa depaseasca 5 % din totalul celulelor.
Se fac
tratamente cu: Prednison, chimioterapice, (Metrotrexat, Purinetol, Ciclofosfamida, etc.) numai in clinicile de specialitate.
Cazurile de leucemie pot sa supravetuiasca 5 pana la 10 ani si se pot obtine perioade lungi de remisiune, dar sunt foarte rare cazurile de ndecare.