Dupa ce plaga ombilicala s-a vindecat, ramane la acest nivel o zona mai slaba a peretelui abdominal. Cand
sugarul ge, o mica parte din continutul abdominal (intestine) este impinsa prin aceasta "gaura" (inelul ombilical), facand sa se bombeze buricul. Astfel de hernii ombilicale se intalnesc foarte frecvent si cu timpul, odata cu intarirea musculaturii, ele se rezol de la sine. Cand inelul
ombilical este mic, volumul herniei nu depaseste pe cel al unei boabe de
mazare si ca dispare complet in cate saptamani sau luni. Cand inelul este mai larg s-ar putea sa dureze cate luni sau chiar ani de zile ca sa se inchida, iar volumul herniei poate ajunge sa depaseasca pe cel al unei cirese.In trecut se credea ca aplicarea de leucoplast peste ombilic previne aparitia herniei. in prezent s-a aratat ca aceasta metoda nu este de ajutor, and si inconvenientul murdaririi permanente a leucoplastului si iritarii pielii atunci cand acesta se desprinde de ea (ceea ce se intampla foarte repede).
Nu trebuie sa ingrijorati daca sugarul prezinta o astfel de hernie, deoarece practic nu exista complicatii ca in cazul altor hernii (paragraful 811) si in general pana la 2 ani maxim dispare de la sine. Nu este cazul sa incercati sa evitati ca sugarul sa ga.
La copiluf mai marc si la adult,
grasimea de la nivelul abdomenului pliaza pielea, facand ca buricul sa aiba aspectul unei gauri. La
sugar insa (si in primii 2-3 ani de viata) nu se produce acest lucru, pliurile pielii dand un aspecat oarecum asemanator cu un boboc de trandafir (proeminent) buricului. Nu trebuie confundata aceasta proeminenta cu o hernie. Hernia se simte la palpare ca o bila moale, micuta sub piele, si face ca buricul sa proemine mai mult decat obisnuit.
Daca
hernia e mare si nu da semne de micsorare pana la rsta de 6-8 ani, tratamentul chirurgical este recomandat deseori.