Sterilitatea este definita ca imposibilitatea de a procrea dupa un an de sex regulat si neprotejat, iar statisticile arata ca unul din opt cupluri sunt infertile. Aceasta problema poate avea numeroase cauze, iar urmatoarele sunt cauzele functionale cele mai frecvente:
1. Uter plasat intr-o pozitie anormala (
uter retrovers, de exemplu).
2. Actitate hormonala insuficienta.
3. Trompe uterine blocate.
4. Mucoasa vaginala prea vascoasa.
5. Existenta unor boli ginecologice, precum chisturile
ovariene sau endometrioza.
Sterilitatea apare in procent mai mare la femeile cu functie reproducatoare normala decat la cele care sufera de una din disfunctiile de mai sus, ceea ce sugereaza ca este posibil ca starea psihica sa aiba o influenta mai mare asupra capacitatii de procreare decat s-a crezut pana acum. in societatea occidentala mai exista si un alt factor care determina sterilitatea, si anume acela ca incidenta tulburarilor mentale este mult mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor. Femeile abordeaza maternitatea prin prisma modului in care interactioneaza cu restul oamenilor si a tuturor relatiilor care si-au lasat amprenta asupra lor. Nu e de mirare deci ca pot aparea conflicte. Acest lucru ridica o problema majora care nu face obiectul acestei carti si care nu poate fi rezolvata fara schimbari radicale in modul in care societatea percepe si apreciaza rolul femeilor. Tot ce poate face o femeie este sa-si rezolve propriile ei probleme.
Trebuie sa fiti sigura ca va doriti un copil pentru el in sine si nu din alte motive, cum ar fi ca sa-i faceti pe plac partenerului dumneavoastra sau familiei. incercati sa va lamuriti sentimentele pe care le aveti in legatura cu ideea de a face un copil discutand cu prieteni care au copii si petrecand cat mai mult timp in preajma copiilor.
Femeilor li se spune adesea ca ar reusi mai repede sa ramana insarcinate daca ar fi mai relaxate si mai putin stresate si nelinistite de faptul ca nu pot fi mame. Sunt destul de frecvente cazurile in care femeile procreeaza dupa ce adopta un copil. Cu toate acestea, o femeie care isi doreste mult un copil si nu reuseste sa-l aiba trece printr-o stare de neliniste si deprimare, mai ales in timpul ciclului. in acest caz, femeile ar trebui sa ceara ajutor de specialitate si, la cerere, orice cuplu ar trebui sa beneficieze de consultanta pe probleme de sterilitate. Remediile pe baza de te medicinale pot juca un rol important atat in ndecarea psihica a femeilor, cat si in marirea capacitatii de procreare. ( AFECTIUNI EMOTIONALE.)