eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Probleme menstruale si premenstruale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea femenii » probleme menstruale si premenstruale

Endometrioza


Aceasta boala apare cand fragmente din endometru (mucoasa uterina) se depun in cavitatea pelviana, in jurul altor organe sau se lipesc de acestea. Locurile predilecte sunt ovarele si trompele uterine, ligamentele care sustin uterul, uterul in sine, peritoneul, vezica urinara, intre uter si intestin, si uneori chiar pe intestin. Nu se cunosc cauza si modul de producere a acestui fenomen, dar teoriile actuale sustin ca fragmentele de endometru urca in trompele uterine in timpul ciclului. Se presupune ca un sistem imunitar deficitar poate fi raspunzator de aparitia acestei boli si se pare ca si hiperfoliculinemia (producerea excesiva de estrogen din ovar) joaca un rol in aparitia endometriozei. Aceste mici fragmente anormale sunt stimulate in fiecare luna de estrogen si progesteron si raspund proliferand in timpul ciclului menstrual, provocand iritatii si dureri si lasand in urma tesut cu aspect de cruste.
Simptomele includ dureri puternice in timpul ciclului, care nu cedeaza la analgezicele obisnuite. Durerea cuprinde adesea spatele si coapsele si se poate inrautati spre sfarsitul ciclului. Adeseori sangerarea este abundenta si tine mai mult decat durata normala. Daca este afectat si intestinul, pot aparea dureri la defecatie, precum si CONSTIPATIE sau DIAREE.
Endometrita este o boala cu care se confrunta mai ales femeile care nu au nascut, in special intre varsta de treizeci si patruzeci de ani, desi poate aparea si la adolescente. Se presupune ca este chiar mai raspandita decat se crede si ca una din sase femei este afectata intr-un fel sau altul de aceasta stare patologica. Este posibil ca endometrita sa fi fost cauza necunoscuta a multor probleme menstruale din trecut.
Boala este de obicei diagnosticata prin laparoscopie, o metoda care presupune ca un instrument de vizualizare cu fibra optica este introdus in abdomen printr-o mica incizie. Tratamentul alopat al bolii consta in indepartarea fragmentelor de endometru pe cale chirurgicala sau cu ajutorul laserului sau in administrarea de Danazol, un medicament care inhiba ovulatia (dar care are efecte secundare serioase). Din pacate, in multe cazuri endometrita recidiveaza dupa tratament. Se recomanda HISTERECTOMIE totala daca problema capata amploare si devine extrem de serioasa.
In afara de perioada menstruatiei, durerea mai poate aparea la mijlocul ciclului, in timpul ovulatiei. Alte simptome asociate mai pot fi cicluri abundente sau prelungite, dureri in timpul contactului sexual, sterilitate, agravarea sindromului premenstrual, dureri in vezica urinara in timpul urinarii, scaune dificile sau insotite de dureri, dureri de spate si balonare. in unele cazuri rare, endometrita nu este insotita de dureri, chiar daca afecteaza mai multe organe.

Alte cauze care provoaca dureri abdominale acute de origine ginecologica sunt BOALA INFLAMATORIE PELVIANA, (vezi ina 449), sarcina extrauterina (vezi ina 109), ovaralgia, CHISTURILE OVARIENE sau aderentele care apar dupa o interventie chirurgicala.


( si "DURERE ABDOMINALA".)



Fitoterapie
In endometrioza se folosesc te cu actiune hormonala, te cu efect astringent, decongestionant si analgezic, care sa sustina sistemul imunitar si sa trateze ficatul si alte simptome cum sunt cele care apar in sindromul premenstrual. Ameliorarea starii generale de sanatate si tratarea oricaror altor probleme de fond, in special de natura psihica, au de asemenea o importanta speciala.
Plante cu actiune hormonala: mielareaua (cu efect progestogenic pentru contracararea nivelului ridicat de estrogen, cu actiune de franare a hiperfolicuiinemiei), cretisoara sau False Unicorn Root (Chamaelirium luteum) (acesta din urma in cantitati mici, ca regulator al nivelului de estrogen), Saw Palmetto {Serenoa scrrulata), frunze de coacaz negru si lemn dulce (ca regulator hormonal). Ignamul salbatic este o ta cu efect antispastic si antiinflamator care combate durerea, mai ales cea de uter si ovare. Din aceasta ta au fost izolate substante progestogenice.
Astringente si antihemoragicc: din momentul ovulatiei pana la sfarsitul ciclului lunar, se vor folosi astringente si tonice uterine: turita mare, coada-soricelului, cretisoara, radacina de briboi, traista-ciobanului, Witch Hazel (Hamamelis virginiana), incepand cu cele cu efect mai slab si continuand cu cele cu efect mai puternic. Urmati regula generala si folositi numai ta care va este de folos.
Decongestionante si tonice uterine: Stone Root (Collinsonia canadensis), coada-soricelului, Golden Seal (Hydrastis canadensis), urzica moarta, frunze de zmeur, fructe de paducel.
Analgezice si antiinflamatoare pelviene: deditei, Black Haw (Viburnum prunifolium), ignam salbatic, Jamaican Dogwood (Piscidia erythrina).
Sistemul imunitar: echinacea.
Plante medicinale chine/esti: Astralagus membranaceus, Codonopsis pilosula
Tonice pentru sistemul nervos: gura-lupului, verbina, sunatoare, damiana.
Pentru informatii suplimentare, vezi "Instructiuni de utilizare a telor medicinale" de la sfarsitul acestui modul sau incercati formula de mai jos. Eficienta oricarei formule depinde in mare masura de simptomele fiecarei femei si de istoricul fiecarui caz in parte. Urmatoarea formula s-a dovedit eficienta in cazul unui numar de femei:
Formula pentru endometrioza
Witch Hazel (Hamamelis virginiana) 20%
Echinacea 20%
Golden Seal (Hydrastis canadensis) 20%
Mielarea 20%
Deditei 20%
Total: 100 ml/g/saptamana. Dozaj: tinctura: 5 ml de trei ori pe zi sau infuzie/decoct din parti egale de te uscate, o cana de trei ori pe zi, intreaga luna. Ar trebui sa constatati o imbunatatire dupa doua-trei cicluri.
Nota: in cazul unei endometrioze severe, fitoterapeutul v-ar putea sfatui sa luati anumite te inainte de jumatatea ciclului menstrual si altele dupa aceea, precum si mai multe te cu efect antihemoragic si analgezic inainte de ciclu. Ca intotdeauna, consultati un specialist daca aveti nelamuriri.


Cum ne ajutam singure

Meditatie, relaxare, masaj insotit de aromoterapie. Alegeti dintre urmatoarele uleiuri esentiale: pelargonie roz (Pelargonium roseum), chiparos, iarba Sf. Ion, musetel, lavanda - 1-2 picaturi in ulei de migdale, de exemplu. Adesea este necesara schimbarea stilului de viata, deoarece exista indicii ca stresul contribuie la aparitia endometriozei. Prin traditie, s-a considerat ca femeile cele mai expuse la endometrioza sunt cele de peste treizeci de ani, fara copii, axate pe cariera si ambitioase. Este posibil ca aceasta parere sa se fi datorat faptului ca acesta era genul de femei care consultau un medic cand aveau astfel de probleme. Cu toate acestea, nivelul crescut de stres la care sunt expuse femeile care lucreaza si in special mamele care au si serviciu poate sa fie un factor care sa contribuie la aparitia endometriozei. S-a sugerat chiar o legatura intre endometrioza, ALERG1ILE alimentare si la mediu si CANDIDOZA.

Suplimente
Vitamina B complex: 50-l00 mg pe zi (cereti sfatul unui medic pentru utilizarea de lunga durata) Ulei de luminita: 500-l000 mg pe zi.
Vitaminele A, C si E, in formula combinata (pentru aderente si inflamatii).
Multiminerale, inclusiseleniu: 200 mcg pe zi si zinc: 25-30 mg pe zi.
Calciu: 500 mg pe zi si magneziu: 250 mg pe zi in a doua parte a ciclului menstrual lunar.
si suplimentele pentru simptomele sindromului premenstrual (ina 49).



Alte materiale medicale despre: probleme menstruale si premenstruale

Menstruatia poate dura prea multe zile sau pot aparea sangerari intre cicluri; menstrele pot fi la intervale prea mici sau pot prezenta alt gen de tul [...]
Functia reproducatoare feminina presupune o interconexiune complexa a hormonilor si aparatului reproducator. Partea din creier unde se afla hipotalamu [...]
In tratarea tulburarilor menstruale, se folosesc de multe ori aceleasi plante pentru probleme diferite. Succesul tratamentului depinde de felul in car [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre probleme menstruale si premenstruale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile