Este un antibiotic produs de Strepto-myces griseus, cu actiune bacteriostatica, indiferent de faza de multiplicare a germenilor. Este foarte activa fata de bacilii acidoalcoolo-rezistenti (bacilul Koch) si bacilii gramnegati (E. coli, Salmonella).
Are actiune moderata asupra cocilor grampoziti si gramnegati. Este indicata, in mod deosebit, in
tuberculoza pulmonara evolutiva si in tuberculoza extra-pulmonara, asociata, in mod obligatoriu, cu izoniazida sau cu alte tuberculostatice.
Streptomicina mai poate fi folosita in tratamentul urmatoarelor afectiuni : septicemii, endocardite, meningite, pneumonii cu germeni sensibili (enterococ, streptococ ridans), de obicei in asociere cu
penicilina ; infectii genitourinare ; pesta, tularemie ; bruceloza.
Se recomanda o atentie deosebita, deoarece un tratament nejudicios poate masca o infectie tuberculoasa severa !
Doza, la adult, este de 12 g, administrata intramuscular si repartizata in 24 prize.
Doza, la copil, in tratamentul
tuberculozei este de 0,020,04 g/kilocorp/zi, in 23 injectii intramusculare.
Absorbtia este buna dupa administrarea intramuscu-lara. Se elimina incet prin rinichi (aproximativ 1/2 din cantitatea injectata in 24 de ore). Toleranta generala este buna.
S-au inregistrat accidente toxice si alergice dupa administrarea de streptomicina : este toxica pentru perechea a Vll-a de ner cranieni, in special pentru nervul vestibular (se administreaza cu deosebita grija la bolnai cu o suferinta renala). Produsul poate produce importante sensibilizari la personalul care il manipuleaza.
Dupa administrare orala, se absoarbe slab si inconstant din tubul digestiv.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Streptomicina, fiind prezentat in flacoane, continind 1 g de streptomicina, sub forma de sulfat de streptomicina.
Un alt produs, fabricat in tara noastra, and denumirea comerciala Stretal, contine pe linga sulfat de streptomicina (1 g/flacon) si taminele din grupul B si 2 aminoacizi, and aceleasi indicatii si doze ca si streptomicina.