eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


APITERAPIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » apiterapie

Pastura


Pastura

Dupa ce polenul este adus in stup de catre albinele culegatoare, este depozitat in celule apoi presat cu capul pana ocupa 1/3 din inaltimea celulei.

Pastura, pe langa polen, contine si substante nutritive provenite din saliva lucratoarelor, folosita ca liant pentru grauncioarele de polen culese de pe anterele florilor.

Pastura este hrana de baza a puietului, fiind bogata in proteine, glucide si saruri minerale, provenita din polenul florilor. Faptul ca pastura are o compozitie mai scazuta decat polenul in proteine si grasimi si mai bogata in zahar si acid lactic permite o conservare mai buna.

Pastura se recolteaza din faguri prin trei metode:

1) prin taierea in fasii a fagurilor cu pastura, de unde aceasta se scoate foarte usor, sau

2) prin retezarea celulelor.

3) prin refrigerarea fagurilor si sfarmarea cerii.

Pentru taierea in fasii fagurele se aseaza pe o masa in pozitie orizontala si apoi se sectioneaza longitudinal prin mijlocul fiecarui rand de celule. Pastura se scoate din celule prin scuturare, iar cantitatea care adera de peretii celulei se scoate cu ajutorul unei andrele. Pentru retezarea celulelor, rama se aseaza pe masa orizontal si cu speteaza de jos spre lucrator. Cu ajutorul unui cutit cu o lama subtire si bine ascutita se taie orizontal randul de jos de celule cu pastura, cat se poate mai aproape de baza celulelor. Apoi fiecare rand este sectionat pe verticala si oblic spre speteaza de sus a ramei, iar marginea inferioara a randului de celule se indoaie inspre lucrator.

In cazul fagurilor noi se poate recolta pastura si prin refrigerarea acestora. La rece ceara devine casanta si se poate sfarma. Pastura se alege, apoi, de bucatelele de ceara si propolis.

Imediat dupa obtinere, pastura se marunteste, se pune intr-un vas si se mojareaza (freaca), dupa care se cerne a doua oara, se aseaza intr-un borcan si se preseaza. Pastura se conserva singura sau in amestec cu miere sau pudra de zahar. Ambalarea si pastrarea se face la fel ca la polen.
Pastura este folosita in stupina, in industria farmaceutica, in special pentru obtinerea vitaminelor naturale. De asemenea se mai intrebuinteaza si in medicina pentru tratarea a o serie de maladii ale sistemului nervos, endocrin si in avitaminoze.
Atat pastura cat si polenul in forma conservata pot fi distribuite albinelor in perioadele lipsite de cules si mai ales privavara si toamna, sub forma de turte, ca ados la pasta din zahar. Concomitent cu distribuirea pasturii, toti fagurii care au 1/2 si 1/3 miere se descapacesc si se preseaza praf de polen peste miere, apasand cu cutitul pe toata suprafata fagurelui descapacit. Acesti faguri se aseaza langa diafragma reductoare a cuibului.




Alte materiale medicale despre: APITERAPIE

Tratamentul in parandontoza consta in: a) a se mesteca zilnic in gura 4-5 g de propolis, care apoi se inghite. Se consuma pana la vindecare. b) tin [...]
- in traheo-bronsita acuta se recomanda ca remediu mierea de albine si propolisul. in acest sens se utilizeaza mierea de tei, mierea de munte, mierea [...]
  Cresterea reproducatorilor Cresterea reproducatorilor vizeaza cresterea matcilor (reproducator femel) si a trantorilor (reprodu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre apiterapie

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile