Definita, paduret silva (in latina) reprezinta o asociatie de arbori care cresc in stransa interdependenta pe o suprafata mare de teren, unde se creaza o biogeocenoza specifica. in afara de arbori, in padure cresc si se dezvolta numeroase specii de te (muschi, ierburi, arbusti,
ciuperci etc) si de animale. Dupa natura lor, padurile se clasifica in naturale (aparute in mod spontan) si cultivate (create de om prin tarea puietilor forestieri crescuti in pepiniere). in prezent, padurea ocupa circa 30% din suprafata solului si are un rol enorm in echilibrarea climei si in reglarea sistemului precipitatiilor pe glob. Nu vom intra in detalii tehnice 'dar cele ce au fost prezentate sunt esentiale pentru a intelege rolul pe care-l prezinta padurile in asigurarea sanatatii oamenilor cat si in terapia unor boli. Din acest punct de vedere padure? are functionalitati multiple:
- Se stie ca bioxidul de carbon din natura este consumat de te in procesul fotosintezei, eliberandu-se oxigenul atat de necesar etii oamenilor si celorlalte etuitoare. Pentru a intelege rolul imens alpadurii un exemplu este edificator: in 24 de ore oxigenul necesar pentru respiratia a 3 oameni este asigurat de un arbore cu coronament mare.
- Atmosfera creata de padure are de 2-3 ori mai multi ioni negati decat aerul de pe litoralul marin, si de cel putin 5-l0 ori mai multi ca in atmosfera poluata a unui oras cum este Bucurestiul, capitala Romaniei.
- Majoritatea arborilor din padure emana anumite arome volatile care au calitati antibactericide.
Astfel sunt distrusi diversi germeni patogeni. Cateva date sunt relevante: fitoncidele emanate de pin distrug baci Iul Koch, agentul cauzal al tuberculozei, iar cele ale molidului agentul cauzal al difteriei. Fitoncidele produse de padurile de stejar distrug numerosi germeni patogeni printre care si pe cel al dezinteriei.
Din cele aratate mai sus, se intelege usor ca in padure aerul este mult mai curat din punct de vedere al prezentei microbilor si totodata el nu este propice dezvoltarii lor. Astfel intr-un metru cub de aer de padure se gasesc cea 500 microbi, pe cand in acelasi volum de aer intr-un magazin, intr-un cinematograf sau o sala de conferinte gasim intre 2,5-4,5 milioane.
Se poate conchide ca padurea din punct de vedere santo-genetic este un exceptional filtru antibacterian.
Pentru terapia
tuberculozei recomandam padurile de conifere, iar pentru boliie cardiovasculare
cura in padurile de stejar.
- Padurea este o oaza de liniste, un loc in care zgomotul urban sau industrial lipseste. Cei care cauta un loc de refugiu, gasesc in padure un prieten. Aici in singuratate, departe de telefon, aparate de radio si telezor, ai prilejul sa te regasesti ca om, sa meditezi in liniste si singuratate.
Padurea te scapa de agresitatea zgomotului, iti inlatura starile de neliniste si te ndeca de stres, de migrene si de nevroze.
- Aerul padurilor este de o puritate exceptionala pentru ca frunzele copacilor si celelalte elemente ale vegetatiei primenesc atmosfera de gazele de esapament, de cele care sunt produse in procesele industriale sau de cele de combustie create pentru incalzirea locuintelor.
Padurea produce oxigen si ioni negati nu numai pentru zona geografica in care se afla, ci datorita miscarilor aerului are o functie igienica si in zone mai mult sau mai putin apropiate. Aerul padurii este curat si proaspat avand in compozitie si o cantitate sporita de ozon ceea ce ii da calitati terapeutice sporite si ofera organismului uman o marire a rezistentei la factori meteo si la atacul diferitilor agenti patogeni. intr-o lume in care oamenii au creat o cilizatie in care
poluarea se dezvolta fara limite, padurea actioneaza natural, ca o bariera protectoare impotriva agresiunii sonice citadine reducand-o semnificativ cu 10-25 decibeli si ca un urias aspirator care, face curatenie in permanenta in jur.
Cercetarile au aratat ca un hectar de padure de fag retine cea 63 t de praf, unul de pin 561, iar unul de molid numai 321.
- Aurul verde, padurea este un excelent loc pentru plimbari si recreatie cat si pentru miscare si sport.
Padurea ofera conditii excelente pentru reechilibrarea fizica si mentala, dar si un loc pentru a te trata utilizand
aerul proaspat, curat, ozonizat.
Iata de ce militam pentru pastrarea acestei imense bogatii, a noastra, a tuturor care este padurea. Loc sacru, care a salvat poporul nostru de cisitudinile timpurilor, padurea se cere aparata, iubita, pazita de inimile celor haini dornici sa se imbogateasca peste noapte in perioada de tranzitie. Sa nu uitam ca padurea nu ne da doar lemn, hrana si protectie, ci ne asigura sanatatea care este cea mai mare bogatie pe care poate s-o posede un om.