eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Aromoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aromoterapia

Terapia muntelui


O maxima veche spune: "Esti sanatos, ai totul; nu esti sanatos, nu ai nimic". Istoria medicinii a pastrat nenumarate cazuri disperate care au fost insanatosite complet prin miraculoasa terapie a aerului de munte. Fascinatia inaltimilor montane si rezultatele exceptionale, obtinute prin curele de aer de munte au determinat, in timp, construirea unei aderate salbe de sanatorii amplasate in ile si crestele imaculate ale muntilor.
Cu ani in urma mi-am facut concediul in comuna Moroieni, jud. Dambovita. Am facut excursii la hidrocentralele Doicesti, Moroieni si m-am oprit si am zut o constructie monumentala plasta intr-un peisaj mirific. Era celebrul Sanatoriu TBC Moroieni. Aici bolnavii devitalizati de baci Iul Koch sperau superstitios in miracolul terapeutic al muntelui. Albastru de cristal al cerului, caldura vesela a soarelui, linistea care te indeamna la profunda meditatie, cat si forta extraordinara pe care ti-o da speranta, fac din terapia aerului de munte, una din cele mai cautate forme de insanatosire.
"Sa lasi natura sa vindece" spunea Hipocrate, si natura vindeca. Muntele reprezinta un microclimat caracterizat printr-un aer bogat in ozon si ioni negativi, iar razele ultraviolete se gasesc intr-o cantitate mai mare. Aici atmosfera este pura, mai putin poluata iar prezenta ionilor pozitivi cu efect atat de malefic asupra sanatatii este discreta; ei se gasesc doar intamplator si atunci doar intr-un procent foarte mic.
Prin urmare climatul montan se remarca printr-o mare puritate a aerului, ca si prin lipsa microbilor si a substantelor alogene. Terapia montana ridica si probleme legate de adaptarea organismului uman in conditiile vietii montane. Scaderea presiunii barometrice, ca si reducerea presiunii oxigenului, care se accentueaza pe masura indepartarii de nivelul marii, impun conditii deosebite omului, legate de cresterea pulsului, a masei sangelui circulant. Aclimatizarea solicita in special respiratia si circulatia sanguina. Aceste lucruri facute fara socuri, la inaltimi convenabile montane la care se adauga calitatile terapeutice ale aerului de munte determina actiuni favorabile, ameliorari si insanatosiri in urmatoarele maladii:
- ale sistemului nervos;
- cura montana este indicata copiilor anemici, conlescentilor, copiilor mici si sugarilor;
- vindeca afectiuni pulmonare ca: pleurizia, pleurita uscata, tusea, tuberculoza;


- afectiuni hepatice;

- afectiuni ale tubului digestiv;


- creste pofta de mancare si imbunatateste nutritia;

- imbunatateste activitatea aparatului circulator, creste tensiunea arteriala si este indicata in cazurile de hipotensiune arteriala. Creste cantitatea de hemoglobina si deci din aceasta cauza este extrem de indicata in tratarea cazurilor de anemie.'
Legat de cura montana recomandam pe cea de altitudine mica, la inaltimi de 1200-l800 m.
Ea vindeca: debilitatea fizica si astenia nervoasa, tuberculoza, astmul bronsic, obezitatea, nevrozele, rahitismul si este excelenta pentru conlescenta dupa bolile pulmonare.
Zonele in care se pot efectua cure montane de mica altitudine in Romania sunt: unele cabane din Bucegi, Lacul Rosu, Parang, Clabucet, Diham, Paltinis etc.
Miscarea in zona montana, excursiile, sportul fac sa creasca capacitatea de efort atat a oamenilor sanatosi cat si a bolnavilor. Aceste localitati le indicam ca locuri pentru odihna si tratament, minimum doua saptamani pe an celor care muncesc din greu fizic sau intelectual, elevilor si studentilor.
Pentru cresterea capacitatii la efort atat pentru sportivi cat si adulti si copii se poate utiliza cura montana de altitudine medie 1800-2400 m proprie unor cabane din: Fagaras, Piatra Craiului sau Bucegi.
Obezitatea produsa exclusiv prin excesul de alimentatie poate fi tratata cu o cura montana de altitudine medie, ca si unele afectiuni de genul: anemiilor primare, hipotiroidism, cat si scaderea reactivitatii organismului la diverse imbolnaviri. Bolnavilor de inima, celor suferinzi de ateroscleroza, de hipertensiune si chiar reumatism, cura de munte nu le este recomandata. in final de modul nu putem sa nu spunem ca vraja muntelui, aerul tare si pur, linistea care te indeamna la meditatie si te face sa te regasesti ca om, mirosul de brad, ozonul si mai ales lumina soarelui cu o cantitate mare de raze ultraviolete, fac dintr-o canta la munte o aderata bucurie.
La munte este locul unde omul isi gaseste nu numai sanatatea atat de pretioasa cat si echilibrul fizic si psihic. in linistea muntilor, fiinta umana isi regaseste propriul EU si se apropie de Dumnezeu.



Alte materiale medicale despre: Aromoterapia

Pe calea unor indelungate tatonari, facute si prin propria experienta, fiinta umana a acumulat o seama de mijloace terapeutice, consolidand - in decur [...]
Notiunea de sistem reprezinta in gandirea stiintifica contemporana nu o "moda", ci un instrument necesar intelegerii fenomenelor biologice in mod spec [...]
Un dicton intelept spune ca natura nu cunoaste probleme, ci numai solutii. Desigur ca nu este usor de definit in mod exhaustiv ceea ce este natural sa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre aromoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile