eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Uleiurile esentiale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aromoterapia » uleiurile esentiale

Busuioc


Busuiocul parfumeaza gradinile Frantei, fiind foarte apreciat in bucataria provensala, mai ales pentru prepararea sosurilor si a pastelor. El poate fi cultivat si in casa. Exista aproximativ 150 de soiuri de busuioc; diferentele se regasesc in frunzele, dimensiunea si culoarea lor. De altfel, frunzele sunt partile distilate in scopul obtinerii uleiului esential.In secolul al XVI-lea, frunzele de busuioc erau folosite sub forma de pudra, pentru calmarea durerilor de cap. Astazi, aceleasi efecte pot fi obtinute prin inhalarea esentei de busuioc, dar si de rozmarin.
Actiune. Uleiul de busuioc este un antispasmodic calmant, asigurand echilibrul. Descongestioneaza rinichii si glandele suprarenale; favorizeaza digestia, dar si somnul persoanelor anxioase, incordate si al celor care sufera de spasme. Pentru uz extern, atunci cand este adaugat peste ulei de migdala dulce, este folosit pentru frectii, pe abdomen si zona plexului solar. Pentru uz intern, se adauga 1-2 picaturi de ulei esential intr-un pahar cu apa sau pe o bucata de zahar.
Digestie grea. Uleiul esential adaugat peste alimente, dupa preparare, favorizeaza digestia. El este eficace si in cazul masajului aplicat in zona stomacului.
Insomnie, stare de anxietate, spasm. Puneti doua picaturi de ulei esential de busuioc pe perna si frictio-nati zona plexului solar cu 1-2 picaturi amestecate cu ulei de migdala dulce.

Masuri de precautie. Uleiul esential de busuioc nu prezinta niciun pericol in uz extern, dar, in uz intern, in cazul folosirii unor doze exagerate, poate avea o actiune stupefianta, deoarece diminueaza actitatea nervoasa. Acest ulei intareste neri, inima si rinichii.


Cateva sfaturi

> in caz de oboseala nervoasa, angoasa sau insomnie, amestecati cateva picaturi de ulei esential de busuioc si de ulei esential de maghiran si aplicati-le, prin masare, in zona plexului solar.
> Ca masaj pentru atleti: amestecati cinci picaturi de ulei esential de busuioc si cinci picaturi de ulei esential de levantica cu 50 ml de ulei de migdala dulce. Acest amestec va relaxa muschii obositi si incordati dupa eforturile fizice.
> Pentru calmarea sanilor congestionati si obturati, puneti trei picaturi de ulei esential de busuioc in apa calda. Aplicati pe sani sub forma de comprese,.
> Prin adaugarea catorva picaturi de ulei esential de busuioc, cu un minut inainte de a termina de preparat pestele, veti accentua aroma acestuia. De asemenea, cu 1-2 picaturi de ulei esential de busuioc adaugate in ulei de masline, impreuna cu sucul de la o lamaie si putina sare, veti realiza un sos ideal pentru salata de rosii. Cu hidrosolul3 de busuioc se pot asezona ciorbele, sosurile si supele de toate felurile.


Reteta: salata de rosii cu busuioc si iaurt

- 6 rosii mari taiate;


- 1 ceapa mica taiata subtire;

- 1 lingurita busuioc proaspat sau uscat;


- 2 catei de usturoi (dupa gust).

Sos:


- 1 iaurt natural mic;

- 2 linguri ulei de masline;


- putina sare de mare;

- 2 picaturi de ulei esential de busuioc.
Se asaza feliile de rosii intr-o farfurie mare. Peste ele se presara ceapa taiata fin si busuiocul, dupa care se toarna sosul aromatizat cu busuioc.
Busuiocul este un tonic nervos, combatand surmenajul intelectual. Aceasta salata este indicata in timpul unei zile foarte incarcate din punct de vedere al actitatii.



Alte materiale medicale despre: uleiurile esentiale

Busuiocul are efecte fortifiante asupra functiilor stomacului, revigoreaza intregul organism, relaxeaza sistemul nervos si este un [...]
Este o planta anuala de cultura, ramificata de la baza. inalta de 20-60 cm. cu tulpini paroase,in patru muchii, cu inflorescentele in forma [...]
Denumirea botanica: Ocimum sanctum (sinonim: O. tenuiflorum), O. gratissimum. Familia: Lamiaceae. Denumiri comune: tulsi (in limb [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre uleiurile esentiale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile