Aceasta ta aromatica din regiunea mediteraneana are o floare subtire si albastra si multe frunze. Datorita numeroaselor sale calitati,
uleiul esential de lentica este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri. El este obtinut prin distilarea intregii te. Exista mai multe rietati de lentica.
Actiune.
Uleiul esential de lentica este calmant, cicatrizant, combate insomnia, starea de anxietate si
migrena nervoasa. Antiseptic, el trateaza ranile, arsurile, intepaturile de insecta si taieturile provocate de lama de barbierit. Este benefic in tratarea pielii, deoarece actioneaza in mod eficace impotri acneei si a tuturor dermatozelor. El protejeaza hainele impotri inziei moliilor, calmeaza
tusea persistenta si are calitati analgezice.
Masuri de precautie. Folositi intotdeauna un
ulei esential de lentica de cea mai buna calitate. Fiind foarte cautat, este foarte des falsificat.
Cate sfaturi
Puneti cate picaturi de ulei esential de lentica pe o bucata de ta si aplicati peste orice tip de rana: arsura, acnee, eruptie cutanata. Pentru o calmare totala, lasati sa actioneze timp de 20 de minute.
> Cate picaturi de ulei esential de lentica in sifonier sau in sertare vor tine departe moliile.
> Pentru dereglari ale somnului si in starile de anxietate, respirati cele cate picaturi aplicate pe cearsafuri, pe perna sau pe batista. Exista si posibilitatea frictionarii zonei plexului solar cu cate picaturi din acest ulei esential.
> Anxietatea combinata cu angoasa fi foarte repede calmata daca masati pieptul, spatele si picioarele cu un balsam compus din putin ulei de migdala dulce si cate picaturi de ulei esential de lentica sau de maghiran. Acest tratament relaxant se repeta in fiecare seara, inainte de culcare.
> Pentru pulverizat in atmosfera, uleiul esential de lentica este o foarte buna baza pentru mai multe compozitii:
pentru
relaxare in timpul zilei si pentru un
somn mai bun: un amestec de ulei esential de lentica, maghiran, pin, lemn de trandafir si verbina;
pentru facilitarea somnului copiilor: un amestec de ulei esential de lentica si petit-grain;
pentru facilitarea somnului copiilor si adultilor: un amestec de ulei esential de lentica, maghiran, neroii si petit-grain.
Daca suferiti de sinuzita, masati- conturul ochilor, indreptand miscarile spre tample, cu un amestec de ulei esential de lentica si de
musetel (cate doua picaturi din fiecare), de trei ori pe zi.
> Pentru migrene, frictionati tamplele, fruntea, ceafa si
coloana vertebrala, cu 15 picaturi de ulei esential de lentica si trei picaturi de ulei esential de menta. Masajul se face de 2-3 ori pe zi.
> Nu uitati sa adaugati ulei esential de lentica in apa in care clatiti rufele sau in ceara cu care curatati mobila. Din haine si din camere se degaja un miros placut.
> Uleiul esential de lentica accentueaza contractiile specifice nasterii, contribuind, in acelasi timp, la reducerea durerii. El se poate aplica, sub forma de masaj, in partea de jos a spatelui, dar poate fi folosit si sub forma de
comprese sau
masaj pe abdomen, pentru a facilita eliminarea placentei dupa nastere.
> Colicile si starea de nervozitate ale copiilor pot fi atenuate cu ulei esential de lentica. Cate picaturi in baia copilului il vor ajuta sa doarma mai bine. Atentie insa, folositi doar doze mici!
> Uleiul esential de lentica combate tusea. Turnati cate picaturi de lentica pe gat si masati usor. Actiunea sa sedati calma accesele violente de tuse.
> Uleiul esential de lentica este benefic si pentru calmarea durerilor musculare. Se aplica, sub forma de masaj, pe locurile afectate: zece picaturi de ulei esential de lentica, zece picaturi de ulei esential de
maghiran si cinci picaturi de ulei esential de bergamota in 50 ml de ulei de migdala dulce.
> Uleiul esential de lentica ajuta la calmarea oricarei dureri. Astfel, el este eficace in baie, printre altele, pentru durerile de spate persistente (numai daca sunt musculare). Ele vor fi calmate cu acelasi amestec de ulei esential de lentica si de bergamota, turnat in baie ( mai sus).