Rozmarinul este o ta aromatica cu frunze inguste si flori albastre. Creste cu predilectie in Italia, Spania si Tunisia. Crengutele tinere se folosesc drept condiment, iar din flori se prepara o infuzie cu actiune stimulenta. Prin distilarea tulpinilor si a florilor de
rozmarin se extrage o esenta foarte apreciata, folosita in industria parfumurilor, indeosebi la prepararea apei de colonie. Rozmarinul este cunoscut din vechime, fiind folosit la
conservarea carnii si la redarea memoriei persoanelor amnezice, prin simpla inhalare a esentei.
Actiune. In afara proprietatilor sale tonice si de stimulare,
uleiul esential de rozmarin actioneaza la nivelul ficatului si al c
ulei biliare. El prene
reumatismul si artrita, actiunea sa asupra pielii (inclusiv a
pielii capului) fiind foarte eficace. Stimuleaza
tensiunea arteriala, fiind si afrodiziac.
Uleiul esential de rozmarin poate fi folosit cu succes in redarea energiei copiilor obositi, fiind eficace in perioadele de convalescenta. intr-adevar, el ajuta la recuperarea organismului dupa o boala.
Masuri de precautie. Uleiul esential de rozmarin trebuie folosit doar in doze mici, nefiind recomandat femeilor insarcinate.
Cateva sfaturi
> Daca ficatul sau cula biliara sunt slabite, luati o picatura de ulei esential de rozmarin in jumatate de pahar de apa calda, de trei ori pe zi. Acest tratament poate fi intarit prin frictionarea regiunii ficatului sau a culei cu cateva picaturi de ulei esential de rozmarin, de preferinta dimineata.
> Pentru a reface tonusul pielii obosite, iata un secret de frumusete, benefic pielii, la toate varstele sale: turnati sase picaturi de ulei esential de rozmarin in jumatate de pahar de
lapte si pulverizati peste fata, nu inainte de a dilua aceasta lotiune cu apa. Acest tratament va favoriza un amestec omogen din toate lichidele.
> Pentru calmarea oricarui tip de durere, aplicati, sub forma de frectie, un amestec compus din 15 picaturi de ulei esential de rozmarin, 15 picaturi de ulei esential de levantica si o jumatate de cana de ulei de migdala dulce. Pentru calmarea totala a durerii, acest
masaj poate fi repetat de 2-3 ori.
> Special pentru sporti, o lotiune tonica aplicata prin frictionare: peste 50 ml de ulei de migdala dulce adaugati un amestec de cinci picaturi de ulei esential de rozmarin, cinci picaturi de ulei esential de pin si cinci picaturi de ulei esential de muscata. Frectia este recomandata indeosebi dimineata, inainte si dupa efortul fizic.
> O lotiune eficace antirid: cinci picaturi de ulei esential de rozmarin si cinci picaturi de ulei esential de trandafir, adaugate peste
ulei de sunatoare si ulei de trandafir tamaios. Pentru un tratament echilibrat, acest elixir se aplica de doua ori pe zi, dimineata si seara.
> Dupa un efort fizic, de ce sa nu profitati de o baie regeneratoare? Nu trebuie decat sa adaugati opt picaturi de ulei esential de rozmarin, cinci picaturi de ulei esential de pin si cinci picaturi de ulei esential de le-vantica intr-o jumatate de cana cu lapte praf sau alga verde. Aceasta baie va fi benefica pentru retalizarea organismului.
> O masca antirid realizata rapid si foarte eficace ar trebui sa faca parte din tratamentele zilnice de infrumusetare. Peste doua linguri cu
miere neincalzita adaugati trei picaturi de ulei esential de rozmarin si trei picaturi de esenta de trandafir. Dupa pastrarea mastii pe fata timp de cinci minute, clatiti cu apa calduta, apoi cu apa rece.
> Oferiti parului un tratament, cu urmatorul amestec:
1 galbenus de ou;
1 lingurita de ulei de grau incoltit;
1 lingurita de ulei de masline;
sucul de la o jumatate de lamaie;
3 picaturi de ulei esential de rozmarin;
3 picaturi de ulei esential de levantica.
Cu o parte din acest amestec, masati pielea capului, dupa care va acoperiti cu un prosop imbibat cu apa calda. Lasati sa actioneze cel putin 15 minute. La clatire, folositi restul preparatului odata cu samponul obisnuit. La final, pulverizati putin suc de lamaie peste par si clatiti din nou. Acest tratament retalizeaza parul, facandu-l moale si matasos.