SCANTEIUTA
Anagallis erecta Fam. Primulaceae.
Denumiri populare: aurica, buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, coarda de gradina, focsor, gonitoarea vacii, iarba de pasari, intita, nasturasi, nigelarita, ochisor rosu, paperina, plescaita, racuina, rosuta, salci mici 515d35f , scanteie, sclipeti, soponelul calului, vacarita.
In traditia populara: s-a folosit la sangerari, boli pulmonare, contra negilor. ta se fierbea si cu decoct se faceau spalaturi contra bubelor. In multe locuri se folosea de catre femeile care aveau menstruatii prea abundente. Se fierbeau cateva plante si din decoct se bea dimineata, pe nemancate, cate un paharel. Uneori se plamadea in rachiu cu cateva boabe de piper.
Se mai fierbea si in bors, iar in timpul in care se lua nu se manca sarat. Fiarta cu iedera, se dadea celor care aveau diaree, enterita.
Compozitie chimica: substante amare, glucide, flavonoizi, enzime (primaveraza, ciclamaza), saponozide, substante toxice, substante minerale, etc.
Actiune farmacologica: tonice ale sistemului nervos, stimuleaza functia sexuala, vindeca ranile, expectorant, afrodisiac, diuretic, diaforetic, favorizeaza secretia biliara.
Se
poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni renale si biliare, astm
cardiac, dischinezie, eczeme, hemoragii uterine, impotenta,
metroragie, neurastenie,
Preparare: o lingurita de planta maruntita se va pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se poate consuma in cursul unei zile cu lingurita cate putin in tot cursul zilei la afectiunile interne.
-Extern din 2 lingurite de planta maruntita puse in 250 ml apa se fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate folosi la afectiunile externe in spalaturi vaginale, etc.
-Unguent- planta maruntita 50 g se va pune in 100 g de untura de porc nesarata. Se pune pe baia de apa si se va fierbe timp de 3 ore dupa care se strecoara. Se poate apoi pune in cutioare de capacitate mai mica la rece si se poate folosi la rani sau alte afectiuni externe.
-ta proaspata sau suc de planta se poate aplica de asemenea pe rani, in special pe cele proaspete.
Atentie! ta este toxica si poate provoca dureri de cap, articulare, etc. Se intervine cu carbune medicinal in intoxicatii.
arbore de chinină, floarea-soarelui, ghinţură, muşeţel, narcisă, păpădie, saschiu, voronică; vin (a se vedea reţeta la Anemii): sulfat de ch [...] |
afin, anghinare, brusture, ceai de Java, drojdie malţificată, fierea-pământului, lăsnicior, levănţică, migdal, suc de morcovi, năsturel, Oleu [...] |
purgative, diuretice şi anghinare, avrămească, bătrâniş, ceai de Java, ceapă, ceapă de mare, cireş, coada-calului, creţişoară, creţuşcă [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |