|
|
SFECLA ROSIE
Beta vulgaris rubra Fam. Chenopodiaceae.
Denumiri populare: napi de mancare, napi rosii, rapa, sfecla de bors, sfecla de masa, tigle rosii, tuica.
In traditia populara: sucul din radacina rasa pe razatoare si stoarsa se bea diminea 111d38b ta pe nemancate pentru curatirea sangelui. Cu foile fierte in lapte dulce se faceau oblojeli la lingoare. Pentru vatamatura, se lua un pahar de rachiu de drojdie, un pahar de suc de sfecla rosie, o bucata de iasca buna, uscata pe vatra, una turta a lupului si sange de 9 frati, pisate toate, amestecate tinute la caldura 2 zile, apoi se dadea bolnavului de 3 ori pe zi, cate un paharut mic. Bolnavul trebuia sa stea culcat, sa se pazeasca de acrituri, saraturi si mancaruri grele. Decoctul se dadea lauzelor, cand nu expulzau placenta dupa nastere.
Compozitie chimica: hidrati de carbon, betaina, asparagina, acid glutamic, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, E, PP, acid folic, biotin, zaharuri, oligoelemente, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: nutritiva, laxativa, aperitiva, racoritoare, energizanta, antianemica, mineralizanta, anticancerigena, hipotensoare, intareste imunitatea organismului, lupta pentru refacerea sangelui, foarte utila si in leucemii dar si alte tumori. Extern este cicatrizanta, desinfectanta, bactericida destul de puternica.
Se
poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, afectiuni biliare, afectiuni cardiace,
afectiuni hepatice, afectiuni renale, afectiunile splinei,
artrita, anemie, astenie fizica si nervoasa, avitaminoze,
cancer, colita, constipatie,
convalescenta, demineralizare, dischinezie biliara si
stomacala, enterite, gripa, hemoroizi, hipercolesterolemie,
hipertensiune arteriala, insomnii, litiaza urica,
menopauza, migrene, scurgeri vaginale, tuberculoze,
Se interzice diabeticilor!
Preparare: - se rade fin si se consuma cruda.
-Suc din sfecla obtinuta proaspata Se poate consuma cate 200 ml de trei ori pe zi. Se va incepe prin a consuma o cantitate de 50 ml o data pe zi apoi treptat in functie de toleranta individuala se va mari cantitatea de sfecla pana se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi. In cazul cancerului sau altor afectiuni este foarte utila impreuna cu morcov, castraveti, salata, patrunjei, etc.
Sfecla fiarta sau coapta isi pierde o serie dintre proprietati.
Este cel mai valoros dintre sucuri in formarea globulelor rosii si in imbunatatirea formulei sangvine, in general. Deosebit de util se dovede [...] |
Sucul de sfecla ajuta la crearea hemoglobinei, imbunatateste structura sangelui, intarzie menopauza la femei, vindec [...] |
Pe linga varietatea aceasta care intra in alcatuirea alimentatiei omului, mai exista altele doua: sfecla furajera, destinata vitelor, si sfe [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |