eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Sofran


SOFRAN

Crocus sativus. Fam. Iridaceae.

Denumiri populare: brandusa, sofran bun, sofran de gradina, sofran primavaratec, sofran galben.

In traditia populara: plamadita in tuica cu macris si stanjen galben, se intrebuinta contra galbinarii. Ceaiul din frunze se lua caldut, cate 2 ulcele pe zi in hemoroi 838i89i zi, iar cu decoctul tei se faceau spalaturi.

Compozitie chimica: o substanta de natura glicozidica: protocrocina care prin oxidare se scindeaza in doua molecule de pirocrocina si o molecula de crocina. Pirocrocina este un glicozid amar care se scindeaza in citral si glucoza. Safral se gaseste in stare libera.

Crocina este un glicozid galben, care prin hidroliza da un zahar. Mai contin si alte substante colorate: licopina si zeaxantina, precum si ulei volatil cu cineol si pinen.

Actiune farmacologica: tinctura in doze mici este un stimulator al sistemului nervos, stomahic amar, slab analgezic periferic, sedativ al tusei prin actiunea sa asupra terminatiilor vagale.

In doze mari este narcotica si congestiva a sistemului nervos, emenagoga prin actiunea directa asupra miometrului.

Exercita asupra uterului o actiune sedativa fiind indicata in dismenoree dureroasa.

Este puternic aromatizant.

Provoaca aparitia ciclului intarziat.

Este contraindicata in sarcina, putand provoca metroragii si chiar avort.

Se indica in urmatoarele afectiuni: afectiuni biliare si hepatice, afectiuni ginecologice, anorexie, atonie gastrica, balonari, bronsite, dismenoree, dispepsii, hemoroizi, insomnie, meteorism, metroragii, nervozitate, tuse.

Preparare:

-Tinctura- 20 g de ta maruntita se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand zilnic. Dupa 15 zile se strecoara. Se va consuma diluat cate 5-l0 picaturi in afectiunile de mai sus, intern. Extern se poate aplica diluata.

-l lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in afectiunile mentionate.

-Se poate adauga in diferite preparate culinare.

-Extern se poate face o alifie. Se va pune o baza grasa (unt, untura, lanolina) si se va amesteca 100 g cu 10-20 g de ta transformata in praf. Se amesteca bine impreuna, dupa care se poate pune in cutiute de capacitate mai mica. Se poate folosi la hemoroizi sau alte afectiuni interne.



Galerie de imagini si poze medicale: zmeur


imagine cu zmeurimagine cu zmeur imagini zmeurimagini zmeur poza despre zmeurpoza despre zmeur


Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

  • Stanjenei albastri
STANJENEI ALBASTRI Iris germanica Fam. Iridaceae. Denumiri populare: cacica, ceapa, coada-cocosului, cocoara-mnerie, cocos, cosita-fetelor, [...]
amăreală, muguri de brad, cimbrişor (6 - 7 g vârfuri înflorite la jumătate de litru de apă), ciuboţica-cucului, cuscrişor. dreţe, iarbă mar [...]
albăstriţă, anghinare, cicoare sălbatică, coacăz negru, drăcilă, drăgaică, gălbenele, ghimpe mic. pir, rozmarin, safterea, săpunariţă, s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor prin plante

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile