eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Stevie


STEVIE

Rumex alpinus. Fam. Polygonaceae.

Denumiri populare: dragomir, macris de gradina, macrisul-cucului, steghie, stevie-radacini, stege.

In traditia populara: radacina a fost folosita pentru vopsit in galben, cafeniu, albastru si verde. Radacina, pisata cu usturoi, se pune 444i86e a la impetigo, ori se storcea seva din ea pe impetigo si bube dulci. Cu smantana in care se plamadeau radacinile de stevie pisate se ungeau crapaturile si plesniturile pielii. Radacina se frigea, se pisa si se punea pe bube ca sa sparga. Cu decoct se spalau cei care aveau raie. Ceaiul sau decoctul se lua in Transilvania de tuse, de tebece si pentru pornirea udului. Semintele se fierbeau si decoctul lor se lua ca purgativ iar decoctul radacinilor in cazul diareei. Ceaiul din seminte cu coaja de porumbel se bea pentru varsaturi. Pentru vatamatura se curata si se spala bine radacina, se pisa si se lua contra galbinarii.

Compozitie chimica; rizomii contin tanin, crizofaneina, gluco-emodina, reocrizina si gluco-reina, cu urmatorii agliconi: crizofanol, reumodina, reocrizidina, reina. Cele mai importante sunt: glucogalina si tetrarina care prin hidroliza conduce la glucoza, acid galic, acid cinamic si reosmina. S-a identificat o rezina cu puternica actiune laxativa, substante mucilaginoase, ulei gras, fitosteroli, amidon 15%, pectine, glucide, oxalat de calciu. etc.

Actiune farmacologica: se caracterizeaza prin doua actiuni majore: antracenozidele confera mactiunea purgativa si tanoglicozidele actiunea stringenta, cicatrizanta. In doze mici, datorita continutului in taninuri produsul are o actiune antidiareica. In doze mari are actiune laxativa, care se produce dupa 6-l0 ore dartorita antra-glicozidelor. In urma administrarii pulberii de stevie, urina se poate colora in galben-cafeniu, care prin adaugare de alcali devine rosie. Derivatii antrachinonici pot trece in lapte si produc diaree la sugari. Este de asemenea stimulent al musculaturii uterine, antiputrid, favorizeaza digestia. Creste cantitatea de urina eliminata.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: atonie digestiva, constipatie, hepatita, rani.

Preparare: se va lua pulbere de rizom seara cate un varf de cutit pentru combaterea constipatiei.

-1 lingura de pulbere se va pune la 250 ml de apa si se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se va putea lua cu lingura din ora in ora. Extern se aplica la spalaturi sau comprese.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

Partile utilizate: radacina care are proprietatea de a fixa fierul in sol. Principalii constituenti: o combinatie de fosfor/fier, tanoide. Pr [...]
Denumire stiintifica: Rumex patientia. Denumiri populare: brustan, crestatea, dragavei, dragaveica, dragomir, hrenut, limba-boului, macrisu [...]
Tratamentele cu băi de plante sunt utile şi în alte domenii cum ar fi de exemplu în nevroze. Aceste tulburări patologice funcţionale ale creier [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor prin plante

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile