|
|
TELINA
Apium graveolens Fam Umbeliferae.
Compozitie chimica: protide, hidrati de carbon, multe saruri minerale, vitaminele A,B1, B2, niacin, C. Se folosesc atat frunzele cat si radacina.
Actiune farmaceutica: antipruriginos, antiseptic 252g64c , cicatrizant, rezolutiv, tonic. Elimina senzatia de mancarime, omoara microbii, favorizeza cicatrizarea. Ajuta sa fie mai usor suportata tratamentul cu citostatice. Stimulator sexual, regleaza nervii, ajuta si la curatirea arterelor, este un tonic renumit, diuretic, elimina apa din tesuturi, hipoglicemiant, drenor hepatic, ajuta la afectiunile intestinale, antiinflamator si totodata antiputrid cicatrizant si usor purgativ.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: aciditatea sangelui, acnee, afectiuni cardiace, afectiuni hepatice, afectiuni oculare, afectiuni ovariene, afectiuni pulmonare, afectiunile splinei, afonie, afte, albuminurie, anxietate, ateroscleroza, astenie fizica si nervoasa, boli de piele grave, bronsite, cancer, cancerul pielii, cataruri bronhice, ciclu menstrual perturbat (il regleaza), circulatia proasta a sangelui, colici renale, contuzii, degeraturi, demineralizare, detoxifiere, diabet, digestie dificila, edeme cardio-renale, eliminarea gazelor intestinale, febra, gripe, guta, hidropizie, hipertensiune, icter hepatic, inapetenta, inflamatii articulare, inflamarea basicii urinare, inrosirea mainilor, insomnie, insuficienta suprarenala, insuficienta tiroidiana, leucemie, litiaza biliara, litiaza renala si cala, nefrite, obezitate, plagi, presbitie, psoriazis, raceli, raguseala, regenerare sangvina, retentie urinara, reumatism, scrofuloza, sterilitate, surmenaj, traheo-bronsite, tumori, ulcer gastric, tuberculoza, ulceratiile gurii, ulcere tegumentare, vanatai, viermi intestinali, vitiligo.
Preparare:
-Radacina sau frunze proaspete se adauga la orice salate si se consuma crude, cat mai multe pe zi in afectiunile de mai sus.
-Suc de Telina se poate consuma in amestec cu alte legume proaspete" class="text">sucuri de legume sau fructe, consumandu-se cate 300 ml pe zi. Este preferabil sa se consume inainte de mesele principale cu 15 minute.
-Praf din ta (radacina sau frunze.) se va macina cu rasnita de cafea si se va pune sub limba o lingurita de praf de 3 ori pe zi. Se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se va lua inainte de mesele principale cu 30 minute.
-2 lingurite de ta (frunze) maruntite se vor pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-l lingurita de radacina maruntita se va pune la 250 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.
-l lingurita de seminte macinate se pun la 250 ml apa. Se fierb 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-La 1 litru de vin de buna calitate se va pune in el 4 linguri de ta maruntita. Se va lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara dupa 15 zile. Se poate lua 1 lingurita de 3 ori pe zi inainte de mesele principale cu 30 minute. Se va lua diluat cu putina apa.
-La 500 ml otet alimentar se va pune 3 lingurite de ta maruntita. Se tine apoi timp de 10 zile, dupa care se strecoara. Se poate apoi folosi la afectiunile pielii cu mancarimi.
-Unguente: se fac din ta macinata in amestec 1/1 cu diferite grasimi (unt, margarina, vaselina, untura de porc nesarata) se aplica extern in strat subtire. Se poate si prin fierbere timp de 3 ore pe baia de apa cu materia grasa apoi sa se strecoare.
-Uleiuri: se pot pune praf de ta care se tine in ulei timp de 4 saptamani, dupa care se strecoara sau se pot pune pe baia de apa si se fierb timp de 3 ore apoi se strecoara in ambele cazuri. Se va pune la 250 ml ulei 50 g ta
Ingrediente: 250 g telina murata, 250 g andive, 1 fir mare de praz, 1-2 linguri cu ulei (r. 184), 2-3 linguri cu tarata, 1 legatura de verdet [...] |
Ingrediente 500 g telina (2 bucati) a sucul de la o jumatate de lamaie a 500 g cartofi a sare a 100 ml frisca a 30 g unt a piper m [...] |
Timp de preparare 20 min. Continut caloric 145 kcal/portie Fara oua Ingrediente pentru 6 persoane a o capatana de laptuci iceberg a o ca [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |