|
|
VARZA
Brasica oleracea var.capitata Fam. Cruciferae.
Denumiri populare: broazbe, curechi, curechi capatana, curechi cret, curechi de iarna, curechi de murat, varza alba, varza capatana, varza creata, varxa de gradina, varza de iarna.
In traditia populara: mult intrebuintata in alimentatie, cruda, gatita, murata.
Frunzele tei oparite sau murate, se puneau pe opareli. In nordul Moldovei se punea pe ea untura de iepure si se punea pe degeraturi.
In Oltenia femeile puneau frunze de varza acra pe piept pentru ca sa le vina laptele dupa nastere.
Moarea de varza se lua contra constipatiei.
De tuberculoza se luau 40 de seminte de varza.
Pentru raie se da cu moare pe tot corpul sau se fierbea moarea cu care se spala tot corpul dupa care se ungea cu sulf sau alifie cu sulf.
Compozitie chimica: amidon, protide, rezine, sulfat de potasiu, oxizi de diferite substante minerale, vitaminele A, B1, B2, PP, provitamina A.
Actiune farmacologica: este denumita medicul celor saraci fiind utila la foarte multe afectiuni. Poate trata boli foarte grave sub forma de suc proaspat. Prin fierbere isi pierde proprietatile. Este anticancerigena, antiinflamatoare, antiseptica, cicatrizanta. Vitaminizanta, energizanta, actiune puternic detoxifianta. Era socotita un adevarat panaceu universal.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, adenite, afectiuni ale gambelor, alcoolism (zilnic 600 ml), anemie, afonie, artritism, astenie, ascita, astm bronhic, calculi urinari, cardiace (afectiuni), catare, cancer de colon, ciroza, ciroze ascitice, colici nefritice, colite ulceroase, constipatie, demineralizare, depresii, diabet, digestie anevoioasa, dureri musculare, degeraturi, eczeme, edeme, enterita, guturai, gripa, infectii intestinale, laringita, litiaze urinare, nervozitate, nevroza astenica, obezitate, oligurie, pletora, rahitism, scorbut, seboree, senescenta, sinuzita, tumori, tuse convulsiva, ulcere gastrice, ulcere varicoase, viermi intestinali.
Preparare: se consuma suc de varza in combinatii cu alte sucuri, in special de morcov. Se poate consuma cate 200 ml de 3 ori pe zi in cure de lunga sau foarte lunga durata.
Se poate extern aplica foi de varza dupa ce li s-au taiat nervurile si au fost strivite cu un sucitor de lemn sau cu o sticla. Se schimba de 2 ori pe zi.
Se face in cazul obezitatii o cura de ciorba de varza cu multa ceapa. Se indica 4 cepe mari, o varza de 1 kg la 2 litri de apa. Se fierb si se face o ciorba apoi cu aceasta apa dupa ce au fost strecurate toate acestea. Se consuma zilnic in functie de cat se doreste sa slabeasca omul respectiv.
Ingrediente: 300 g varza murata, 200 g telina, 50 g morcov, 1 fir mare de praz, 1-2 linguri cu ulei (r. 185), 2- 3 linguri cu tarata, 1 ling [...] |
Timp de preparare 110 min. Continut caloric 246 kcal/portie Ingrediente pentru 6 persoane a 12 verze de Bruxelles mari a 500 g praz a [...] |
SFECLA DE ZAHAR Beta vulgaris. Fam.Chenopodiaceae. In traditia populara: se folosea sub forma de ceai, caruia i se adaugau 3-4 picaturi de d [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |